Izdan Operandum IV

Autor: Marin Bakić

Mreža karlovačkih udruga u nezavisnoj kulturi KAoperativa objavila je Operandum IV, publikaciju koja donosi pregled i račšlambu kulturne politike u Karlovcu.

  • Namjera je dokumenta predstaviti s koliko malo sredstava organizacije civilnog društva okupljene u platformi KAoperativa mogu puno napraviti na području kulture. To stanje nije održivo na dulje vrijeme te vjerujem da, ako organizacije civilnog društva okupljene u platformu KAoperativa ne dobiju kvalitetnu financijsku pomoć Grada Karlovca, njihovo programsko i projektno djelovanje može drastično opasti, pri čemu će se umanjiti kvaliteta, ali i kvantiteta sve jače kulturne scene u Karlovcu – veli Ivan Mužar, izrađivač dokumenta.

Zaključuje se da je potrebno financiranje udruga približiti financiranju ustanova u kulturi, što su u Karlovcu Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”, Gradski muzej Karlovac i Gradsko kazalište “Zorin dom”.

  • Osim toga je važno insistirati na jačanju suradnje institucija i organizacija civilnog društva na više razina, i to kroz zajednički rad na projektima i programima, korištenju prostornih i potpori u tehničkim resursima. Teme i potrebe na koje odgovara nezavisna kulturna scena nisu pružene kroz institucije i treba na svaki način podržati rad i omogućiti resurse i sadržaje specifičnoj publici – veli Mužar.

Primjerak Operanduma IV se može preuzeti na Maloj sceni Hrvatskog doma.