Zvijezda će se, po Jeliću, obnoviti kad ‘prdnemo na rosu’

Autor: Davor Petračić

Davor Petračić prati deliberaciju u Velikoj vijećnici Grada Karlovca 19. 11. 2016. Foto: Marin Bakić

U subotu, na predstavljanju završnog skupa o Zvijezdi u okviru velikog i odličnog projekta Star Voice, okupilo se mnoštvo Karlovčanki i Karlovčana u Velikoj vijećnici Grada Karlovca, ali i dio političke elite u kojoj je bila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa svojim pomoćnicima te gradonačelnik Damir Jelić kao njihov domaćin.

Motiv je plemenit i važan, ali ishod se, nažalost, može naslutiti već iz pozdravnog govora gradonačelnika.

U svom je govoru gradonačelnik Jelić jasno i bez ustezanja, populističkim jezikom, kako to već zna, uz spominjanje naše najmanje i najmilije dječice svima jasno i u brk izrekao da smo mi stariji „druga liga“ i da se sve ovo radi za našu „prvu ligu“ koju čine naša mala djeca i unuci, a koji će zasigurno brati plodove ovog subotnjeg izuzetno posjećenog skupa.

Što je gradonačelnik točno mislio kada je ovo izricao?

Pokušati ćemo objasniti jasnijim jezikom.

Ustvari je rekao, a sigurni smo da tako zaista i misli, da od obnove Zvijezde, ma koliko se mi stariji trudili i primjenjivali najsuvremenije metode i pokušaje u demokratičnosti odlučivanja o njezinoj sudbini, neće u skorije vrijeme biti ništa, da će obnova Zvijezde biti izvršena tek kada mi, pa i ne baš tako stari, “prdnemo na rosu”.

Ono što je fascinantno, za izrečeno je dobio glasan pljesak, čak je malo nedostajalo da doživi ovacije…

Eto, to su plodovi politike kada uspiješ nešto ružno umotati u sjajni celofan i uz aplauz prodati muda pod bubrege….

S njim se u potpunosti slažemo u jednom – obnove Zvijezde zasigurno neće biti dok on i njegovi politički sljedbenici u gradu imaju bilo kakvu bitnu političku moć.

Valja se nadati da to neće biti još zadugo, osim ako Karlovčani opet naivno ne povjeruju u priču o kinu, ili o hotelu, ili o bazenu ili, zašto ne, o zlatnoj pagodi.

Nikad se ne zna.

A s obzirom na posjećenost subotnjeg skupa na kojem je, zahvaljujući isključivo radu Ane Matan i brojnih pametnih ljudi okupljenih u Udruzi za društveni razvoj KA-MATRIX, bilo oko 200-tinjak ljudi, možda se gradonačelnik dosjeti proglasiti obnovu Zvijezde projektom koji je njegova administracija već započela i planira ga završiti dan iza sljedećih lokalnih izbora, ako ponovo pobijedi njegova politička opcija.

A vidljivo je iz svemira da Karlovac ne kreće naprijed jedino iz razloga jer se trenutni gradonačelnik, osim pisanja knjiga o vlastitim vjerskim iskustvima, ne bavi ničim drugim nego kadroviranjem po gradskim tvrtkama šireći bazu izbornih ovisnika i epidemiju zaraznog klijentelizma.

Dakle, Grad Karlovac trenutno i zadnjih 10 godina od kada je gradonačelnik Damir Jelić, radi u leru i provodi populizam temeljem mikro gradskih napredaka u dijelu koji dolaze sami po sebi za što ni sam nije kriv i u dijelu izgradnje uvijek potrebnih vrtića.

Zato je važno ponoviti: obnova Zvijezde nije bauk jer je Zvijezda mala, ima samo 3,3 kilometara ulica, 8700 četvornih metara trgova i 10 000 četvornih metara zelenih trgova što ukupno čini samo 49.000 ‘kvadrata’ površine koja se treba infrastrukturno i parterno urediti, a što odgovara površini od sedam nogometnih igrališta.

Obnovu objekata treba pojednostavniti, odrediti jednostavna pravila i prepustiti zakonima tržišta.

Na svaki četvorni metar potrebno je uložiti oko dvije stotine eura od čega će se većina novca vratiti kroz poreze i osobne dohotke i kroz povećani standard građana ovoga našega lijepoga grada.

To je investicija kao 1,5 investicije Aquatike ili polovina investicije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda… Sve to jasno ukazuje da je Zvijezdu, u bitnom dijelu, moguće obnoviti za samo godinu dana, s 50 milijuna kuna. Obnova bi uključivala zamjenu i dopunu kompletne infrastrukture, nove priključke za sve objekte, javnu rasvjetu, prometno uređenje i novo granitno popločenje svih ulica, trgova i nogostupa. Zvijezda bi time vratila sjaj, postala poželjno mjesto za život i turistički centar a cijena nekretnina bi porasla i otvorila bi se nova radna mjesta.

Ovaj eksperiment deliberacije u odlučivanju o sudbini Zvijezde još je jedan sjajan projekt civilnog društva to jest jedna vrsta slatkog, finog mošta koje agilni aktivisti dobrohotno isporučuju gradonačelniku, ali problem je u tome da svaki vrhunski mošt podrumar Jelić, ako ga odmah nespretno ne prolije, umjesto u vrhunsko vino, pretvori u jeftinu kvasinu.

Tko je za to kriv?

Ako ih izaberemo ponovo, onda svakako – mi.