Uspješno deliberativno savjetovanje s Karlovčanima

Autor: Marin Bakić

Većina u većini zemalja ne obraća pozornost javnim pitanjima. A zašto i bi? Ako je moj glas jedan od tisuća i milijuna, a imam mnogo drugih obveza, obitelj i prijatelje, ne bavim se time, jer nemam vremena. Znanstvenici to zovu racionalnom nezainteresiranošću. No, demokracija bi bolje djelovala kada bi građani bili više informirani, zainteresirani i angažirani. Stoga se posebni, jer se tu slučajnim odabirom i vaš će glas uistinu vrijediti – poručio je na početku deliberativnog ispitivanja javnog mnijenja u subotu u Velikoj vijećnici Grada Karlovca James Fishikin, profesor s američkog sveučilišta Stanford, voditelj Centra za deliberativnu demokraciju.

Stotinu i pedeset građana Karlovac čitavog dana je sudjelovalo u tom posebnom, deliberativnom, postupku javnog mnijenja.

  • Predstavljate javnost – jedna osoba i više od tisuću građana. Hrvatska je 26. zemlja u kojoj se primjenjuje deliberacija. Do sada je primijenjena na svih šest nastanjenih kontinenata. Naučio sam da, bez obzira u kojoj zemlji se radi, je da, ako se dobro pripremimo i imamo dobar uzorak ispitanih i dobro provedemo proces, građani donose pametne zaključke. Ispitivanja smo proveli na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini i uvijek su donositelji odluka zaključili da ima smisla uključiti građane u odlučivanje – dodao je Fishkin.

“Ako pomnožimo 330 građana s vama koji ste ovdje, zaključujem da je čitav Karlovac u Velikoj vijećnici Grada Karlovca. Ovo je znak koliko daleko smo otišli”, komentirao je gradonačelnik Damir Jelić.

  • Promišljam grad u povijesnom procesu. Kada smo 1979. obilježili 400 godina Karlovca bili smo najbliži tome da odgovorimo na neka ključna pitanja. Tada je kontekst bio mnogo teži za ovakav oblik komunikacije, ali se u sustavu donošenja odluka možda i lakši. Dogodilo nam se da nam se komunikacija raspala. Ovakav proces nikad nismo imali. Postoje sredine otvorene za komunikaciju, koje prepoznaju i toleriraju razlike unutar same komunikacije, a ovo već sada, bez obzira kako Zvijezda izgledala, velika pobjeda, jer bez ovakvog oblika komunikacije neće biti napretka – ocjenjuje Jelić.

“Postoji opasnost izostanka odluka zbog nezainteresiranosti politike, ali i tendencioznost političkog djelovanja kada politika organizira sustav pripreme odlučivanja na način da ignorira načela ovakvog oblika organiziranja sa znanstvenim utemeljenjem”, dodaje Jelić.

  • Ako smo se jednoglasno odredili kao grad-zvijezda, nema povratka natrag. Bila je potrebna promjena mentaliteta. Naša djeca u vrtićima i školama već se bave ovom temom. Proces Zvijezde će trajati nekoliko generacija. Promjena svijesti kod djece će uroditi plodovima. Te plodove će brati oni koji su najomiljeniji unutar naše obitelji – poručuje Jelić.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pozdravlja napore oko revitalizacije Zvijezde koji su učinjeni do sada, kao i ovu deliberaciju.

  • Ovo je nastavak niza inicijativa, razgovora, rasprava, što ne pronalazimo u svim hrvatskim gradovima. Stoga treba pohvaliti i Grad i građane. Inicijative dolaze odozdo i to je jedini način da ostvarimo uspjeh. Kulturna baština nominalno pripada vlasnicima, o njoj skrbe vlasti i konzervatori, ali pripada svima nama. Ako svaki pojedinac nema svijet o vrijednosti baštine, nikakva ulaganja i zakonska rješenja neće očuvati, obnoviti baštinu ili je staviti u funkciju. Među mlađim generacijama uistinu treba njegovati svijet o važnosti baštine. Nadam se da će se rezultati deliberacije ugraditi u plan upravljanja. Prvu veliku pobjedu ste ostvarili, jer sjedite skupa – smatra ministrica Obuljen Koržinek.

Raspravljalo se i ispitivalo javno mnijenje o mogućem prioritetu revitalizacije Zvijezde – rekonstrukcija tvrđave, rekonstrukcija Trga bana Josipa Jelačića, ulaganje u Radićevu ulicu ili oživljavanje Kineske četvrti. Deliberacija predstavlja možda i najveće uključivanje građana u odlučivanje o gradskoj jezgri otkako se raspravlja o njezinoj revitalizaciji. Raspravi je prethodilo opširno anketiranje. Anketirano je 929 građana Karlovca koji su odabrani slučajnim uzorkom. Oni među njima koji su se odazvali deliberaciji sudjelovali su u dvije velike rasprave, koje su moderirali Mislav Togonal i Daniela Trbović, na kojima su postavljali pitanja stručnjacima i donositeljima odluka, te u međuvremenu u raspravama u manjim grupama.

Kao stručnjaci su sudjelovali Antun Alegro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, arhitekt Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, arhitekt Željko Andraši, ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe, sa zamjenicom Agencije ekonomisticom Valerijom Vuković, povjesničar umjetnosti Igor Čulig, kustos Gradskog muzeja Karlovac, pravnica u tvrtki Inkasator Brankica Dejanović, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca arhitektica Martina Furdek-Hajdin, arhitekti Petra Jurčević i Vladimir Petrović iz Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, povjesničarka Sanda Kočevar s Veleučilišta u Karlovcu, kao i prodekanice te visokoškolske ustanove Nina Popović, dekanica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Lidija Kos Stanišić, suradnik na izradi Urbanističkog plana uređenja Zvijezda sociolog Vladimir Lay, arhitekt Boris Morsan iz Udruge za zaštitu i razvoj prirodne i kulturne baštine Karlovca, ravnateljica Glazbene škole Karlovac Snježana Mrljak, Krešimir Raguž iz Konzervatoskog odjela u Karlovcu, inžinjer zračnog prometa, građanski aktivist Domagoj Šavor, koordinator mreže udruga u nezavisnoj kulturi Kaoperativa, članica Odbora za obnovu i zaštitu Zvijezde Gradskog vijeća Grada Karlovca politologinja Marijana Tomičić te dekan Veleučilišta u Karlovcu ekonomist Branko Wasserbauer.

Deliberativno ispitivanje javnog mnijenja pruža priliku da građani izraze svoje stavove nakon što su imali prilike razmisliti, raspraviti i informirati se o temi ispitivanja. Ta metoda je od 1994. godine provedena više od 40 puta u više od 20 zemalja na šest kontinenata. Upečatljiv je primjer provedbe tog vrste ispitivanja javnog mnijenja u Texasu, američkoj saveznoj državi poznatoj po naftnoj industriji, u sklopu čega su se građani opredijelili za obnovljive izvore energije. Nakon toga je Texas postao jedna od vodećih američkih saveznih država u korištenju energije iz vjetroelektrana. U ovolikom opsegu se deliberativno ispitivanje javnog mnjenja provelo prvi puta u Hrvatskoj, a rezultati će biti poznati uskoro.

Deliberacija se provela u sklopu projekta “STAR VOICE: Karlovačko javno – civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti revitalizacije stare gradske jezgre – Zvijezde” čiji je nositelj Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, a partneri u projektu su Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Grad Karlovac, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilište u Karlovcu.

Vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a sufinancira se sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fakulteta političkih znanosti.