U subotu do sada najveća rasprava o Zvijezdi

Autor: Marin Bakić

Zvijezda i kulturni krajolik. Izvor: facebook Zvonimira Gerbera

U subotu se s početkom u 9 sati u Velikoj vijećnici Grada Karlovca održat će se najveća dosadašnja rasprava o karlovačkoj gradskoj jezgri.

Rasprava je dio deliberativnog ispitivanja javnog mnijenja o mogućem prioritetu revitalizacije Zvijezde – rekonstrukcija tvrđave, rekonstrukcija Trga bana Josipa Jelačića, ulaganje u Radićevu ulicu ili oživljavanje Kineske četvrti – i predstavlja možda i najveće uključivanje građana u odlučivanje o gradskoj jezgri otkako se raspravlja o njezinoj revitalizaciji. Raspravi prethodi opširno anketiranje. Do sada je anketirano 929 građana Karlovca. Od tog broja, više od 120 je do sada potvrdilo dolazak na subotnji događaj.

Građani Karlovca odabrani slučajnim uzorkom raspravljat će u manjim skupinama i postavljati pitanja panelu stručnjaka i donositeljima odluka u plenarnim raspravama koje će moderirati ugledni televizijski voditelji Mislav Togonal i Daniela Trbović.

Tom prilikom će u Karlovcu boraviti i James Fishkin sa suradnicima. Ovaj profesor s američkog sveučilišta Stanford, voditelj Centra za deliberativnu demokraciju koji je razvio deliberativnu metodu ispitivanja javnog mnijenja, sudjelovat će na raspravi zajedno s građanima, donositeljima odluka i stručnjacima.

Na raspravi će sudjelovati kao stručnjaci Antun Alegro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, arhitekt Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, arhitekt Željko Andraši, ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe, sa zamjenicom Agencije ekonomisticom Valerijom Vuković, povjesničar umjetnosti Igor Čulig, kustos Gradskog muzeja Karlovac, pravnica u tvrtki Inkasator Brankica Dejanović, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada Karlovca arhitektica Martina Furdek-Hajdin, arhitekti Petra Jurčević i Vladimir Petrović iz Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac, povjesničarka Sanda Kočevar s Veleučilišta u Karlovcu, kao i prodekanice te visokoškolske ustanove Nina Popović, dekanica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Lidija Kos Stanišić, suradnik na izradi Urbanističkog plana uređenja Zvijezda sociolog Vladimir Lay, arhitekt Boris Morsan iz Udruge za zaštitu i razvoj prirodne i kulturne baštine Karlovca, ravnateljica Glazbene škole Karlovac Snježana Mrljak, Krešimir Raguž iz Konzervatoskog odjela u Karlovcu, inžinjer zračnog prometa, građanski aktivist Domagoj Šavor, koordinator mreže udruga u nezavisnoj kulturi Kaoperativa, članica Odbora za obnovu i zaštitu Zvijezde Gradskog vijeća Grada Karlovca politologinja Marijana Tomičić te dekan Veleučilišta u Karlovcu ekonomist Branko Wasserbauer.

Pozdravne govore održat će ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca Damir Mandić, te profesor Fishkin.

Deliberativno ispitivanje javnog mnijenja pruža priliku da građani izraze svoje stavove nakon što su imali prilike razmisliti, raspraviti i informirati se o temi ispitivanja. Ta metoda je od 1994. godine provedena više od 40 puta u više od 20 zemalja na šest kontinenata. Upečatljiv je primjer provedbe tog vrste ispitivanja javnog mnijenja u Texasu, američkoj saveznoj državi poznatoj po naftnoj industriji, u sklopu čega su se građani opredijelili za obnovljive izvore energije. Nakon toga je Texas postao jedna od vodećih američkih saveznih država u korištenju energije iz vjetroelektrana. U ovolikom opsegu se deliberativno ispitivanje javnog mnjenja provodi prvi puta u Hrvatskoj.

Deliberacija se provodi u sklopu projekta “STAR VOICE: Karlovačko javno – civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti revitalizacije stare gradske jezgre – Zvijezde” čiji je nositelj Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, a partneri u projektu su Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Grad Karlovac, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilište u Karlovcu.

Vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a sufinancira se sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fakulteta političkih znanosti.