Ostavit će se Zvijezda djeci? Kojoj? Gradonačelnik stoluje u gradu sve starijih

U takvim okolnostima i uz takve brojke, govoriti da će Zvijezda biti lijepa i obnovljena ali tek za buduće generacije, u najmanju ruku je neukusno. Potcjenjivati, zanemarivati i obezvrjeđivati stariju – ne i nesposobnu niti isluženu! – populaciju koja čini veći dio gradskog stanovništva, nazivajući je „drugom ligom“, u vrijeme kada se svi zaklinju u cjeloživotno obrazovanje i propagiraju što dulju aktivnost, nedostojno je gradonačelnika.

Autor: Dražen Cukina

Jednog lijepog sunčanog dana gradonačelnik Damir Jelić sa suradnicima sazvao je tiskovnu konferenciju na Trgu bana Jelačića, najavljujući raspisivanje natječaja za arhitektonsko uređenje trga. Revitalizacija Zvijezde počet će od Starog placa, a prvi rezultati vidjet će se vjerojatno već na jesen, najavili su gradski oci. Tom prilikom Jelić je dodao i ovo: „Vjerujem da se već na jesen moraju vidjeti neki rezultati, a tijekom sljedeće godine i fizički se nešto mora vidjeti.“

Taj lijepi sunčan dan bio je 27. lipnja 2007. godine, a detaljan izvještaj s tiskovne konferencije možete pronaći u arhivi Radio Mrežnice.

Na proslavi 431. rođendana grada, 2010. godine, gradonačelnik se opet škrto dotakao Zvijezde. Bio je oprezniji i tek poručio da je to „dugotrajan i financijski zahtjevan posao, i pet ekipa stručnjaka radi na njemu… svakako će biti realiziran, ali ne znam kada.“

A u subotnjem obraćanju javnosti gradonačelnik je još više promijenio stav od prije desetak godina i sad se više ne razbacuje datumima i rokovima, nego sve prilično neodređeno prolongira za neke buduće naraštaje. Opet se dotakao fizičkog izgleda, ali u malo drugačijem kontekstu. Skup u Velikoj vijećnici Grada Karlovca nazvao je velikom pobjedom „bez obzira kako karlovačka Zvijezda fizički izgledala”.

Još je dodao kako smo se pred koju godinu jednoglasno opredijelili za grad-zvijezdu. Ali tek za koju generaciju? S druge strane, znači li to da gradonačelnik misli da su današnje starije generacije nesposobne, lijene, glupe… da nešto učine sa Zvijezdom? Poput generala poslije bitke, gradonačelnik je proglasio „veliku pobjedu,“ ali u plodovima te pobjede uživat će neke sljedeće generacije?

I otkud ta drastična promjena stava? Mudrost čovjeka s deset godina iskustva više? Uvjerenje da je Zvijezda tako tvrd orah da ga ne može slomiti? Nezainteresiranost? Fatalizam? Velika pobjeda? Ili nešto šesto? Teško je nagađati, bilo bi najbolje da nam sam odgovori na to pitanje.

Zadržimo se na onom dijelu Jelićevog govora u kojem kaže da će tek naša djeca (unuci?) uživati u prekrasno obnovljenoj Zvijezdi. Na koju to točno djecu misli? Karlovac već godinama ima sve manje djece i mladih. Ako se nastavi dosadašnjim tempom, budući naraštaji će uživati, ali negdje drugdje i Zvijezda će im biti daleka poput onih na noćnom nebu.

Rezultati popisa stanovništva nepobitno pokazuju sve sumorniju sliku gradske populacije. Popis iz 2001. zabilježio je 59.395 stanovnika Karlovca. Deset godina kasnije bilo nas je 55.705, odnosno 3.690 manje. I nije se negatvno promijenio samo broj stanovnika. Prosječna starost Karlovčana 2011. iznosila je 43,8 godina, a 2001. 41,6 godina. Karlovac stari brže od Hrvatske, jer je prosječna starost stanovništva na državnoj razini 2001. bila 39,3, a 2011. godine 41,7 godina. Starenje grada nije fenomen samo između dva najnovija popisa – 1981. prosječna starost stanovništva Karlovca bila je 34,2 godine, a 1991. 36,7 godina. Dakle, u 30 godina prosječna starost grada porasla je gotovo deset godina. Karlovac je grad sve starijih.

Tragičnije izgleda stanovništvo grada kad ga podijelimo po dobnim skupinama. U nastavku su grafovi stanovništva po dobnim skupinama 2001. i 2011. godine.

cukina-grafika-1
Izvor: Državni zavod za statistiku (DZS), Popis 2001

 

Izvor: DZS, Popis 2011.
Izvor: DZS, Popis 2011.

Ovakav graf nekad se nazivao dobnom piramidom (oblik grafa imao je izgled više ili manje pravilne piramide, s masivnim temeljima i sužavao se prema vrhu). Već duže vrijeme ovakvi grafovi nemaju ni približan oblik piramide, pa ih sve više demografa naziva dobnim urnama, jer graf više sugerira na posudu za pepeo pokojnika nego na neki geometrijski lik. U našem slučaju taj naziv nije bez osnove. Možete primijetiti da je veći broj i muškog i ženskog stanovništva u dobnoj skupini 70-74 godine nego u skupinama 0-4 ili 5-9 godina. Najbrojnija skupina stanovništva na grafu 2001. je skupina 45-49 godina. Na popisu iz 2011. najbrojnija je skupina 55-59 godina, što zorno prikazuje da u Karlovcu nema nikavog osvježenja stanovništva i da na popisu 2021. možemo očekivati da će najbrojnija skupina stanovništva biti u dobnoj skupini 65-69 godina. Istovremeno, broj djece u skupinama 0-4 i 5-9 2011. je primjetno manji nego prije deset godina. Imamo osnova očekivati da će 2021. dno „piramide“ biti još uže.

Imamo to pravo očekivati jer nemamo nikakvu demografsku politiku. Od uspostave Republike Hrvatske ovaj grad nije nikad imao smislenu i djelotvornu demografsku strategiju, što se iz grafa jasno vidi. Ostaviti krasno uređenu Zvijezdu djeci? Naravno, ali kojoj to djeci? Osim što u posljednjih 25 godina ovaj grad nije vodio računa o Zvijezdi (izuzevši 37 tribina, kao što je precizno pobrojao gradonačelnik i niz strategija kojima se valjda broja ni ne zna), nije se vodilo računa o još mnogo drugih stvari, pa ni o onoj osnovnoj – demografskoj strukturi grada kao zalogu za budućnost.

Podaci o prirodnom kretanju stanovništva (broj rođenih i umrlih) koje jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku ostavljaju još manje nade. Već godinama broj rođenih u gradu vrti se oko 400 i svake godine je sve manji – 2012. 466 djece, 2013. – 453, 2014. – 419, a lani samo 406 živorođene djece. Istovremeno, umrlih je znatno više i lani je broj umrlih bio veći od 800 – 2012. – 720 umrlih, 2013. – 704, 2014. – 721, a 2015. umrla je 821 osoba. Vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih) mora biti veći od 100 za prirodni priraštaj stanovništva, a u Karlovcu je 2012. bio tek 64,7 – ali u usporedbi s 2015. i taj broj izgleda velik – vitalni indeks lani se srozao na bijednih 49,5.

Gradonačelnik, dakle, stoluje u gradu koji postaje grad sve starijih ljudi. U takvim okolnostima i uz takve brojke, govoriti da će Zvijezda biti lijepa i obnovljena ali tek za buduće generacije, u najmanju ruku je neukusno. Potcjenjivati, zanemarivati i obezvrjeđivati stariju – ne i nesposobnu niti isluženu! – populaciju koja čini veći dio gradskog stanovništva, nazivajući je „drugom ligom“, u vrijeme kada se svi zaklinju u cjeloživotno obrazovanje i propagiraju što dulju aktivnost, nedostojno je gradonačelnika.