Vladimir Petrović: Novi centar nije umrtvio Zvijezdu, nego politika

Autor: Marin Bakić

Vladimir Petrović na tribini "Zvijezda i Karlovac" održanoj u Knjižnici za mlade u Karlovcu 27. 10. 2016. Foto: Marinko Polović

Arhitekt Vladimir Petrović ne slaže se s uvriježenim stavom da je izgradnja novih dijelova Karlovca, posebno Novog centra, uzrokovala mortalizaciju Zvijezde, gradske jezgre koju generacije nastoje revitalizirati.

  • Novi centar nije utjecao na umrtvljenje Zvijezde koja je složena samoodrživa tvorevina. U kakvom je stanju dovoljno govori da nema niti jednog hidranta, no nije joj Novi centar oduzeo kruh, nego su to učinile nesposobne i nespretne politke – veli Petrović, direktor tvrtke ADF, na tribini “Karlovac i Zvijezda”, održanoj u četvrtak u Knjižnici za mlade u sklopu projekta “STAR VOICE” kojeg provode Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, Grad Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka.

Ovaj urbanist s 30-godišnjim stažom tematiziranja povijesne jezgre Karlovca nada se da će Urbanistički plan upravljanja Zvijezdom, nakon što se usvoji, biti dobar i koristan, jer će utvrditi što ne valja, što uraditi i kako. Razmatrajući strukturu vlasništva nekretnina u Zvijezdi ističe kako je pobornik privatnog više nego javnog.

  • Gorih gospodara od države i Grada nema – smatra Petrović koji je izložio presjek povijesti urbanog razvoja Karlovca, odnosno urbanizma u Karlovcu, te zakonski okvir u kojem urbanisti djeluju i koji je odredio prostorne planove unazad 25 godina.

 

Tribina "Zvijezda i Karlovac", Knjižnica za mlade, 27. 10. 2016. Foto: Marinko Polović
Tribina “Zvijezda i Karlovac”, Knjižnica za mlade, 27. 10. 2016. Foto: Marinko Polović

“Posljednje tri godine se intenzivno priča o Zvijezdi koja je pokretač urbanističkih aktivnosti, ali se zanemaruju ostali dijelovi grada”, napominje.

  • U razvoju Karlovca Zvijezda nije spomenik nego sastavni dio grada. Devetnaesto stoljeće je stoljeće rastakanja bedema koji su stanovnicima oduzimali i svjetlo i zrak. Na njihovom uklanjanju su radili higijeničarski pokreti. Na njihovom mjestu Karlovac je dobio jednostavno, a genijalno rješenje – promenade koje su se Karlovčanima urezale u srce. S uređenim šančevima predstavljaju oblik transformacije urbanog tkiva – veli Petrović.

Cilj projekta “STAR VOICE” je uključiti veći broj građana u upravljanje Zvijezdom te ojačati partnerstvo javnog i civilnog sektora. Provest će se posebni, takozvani deliberativni, oblici sudjelovanja građana u upravljanju javnim dobrima i omogućiti im aktivan nadzor i sudjelovanje u upravljanju gradskom jezgrom. Financira se iz IPA fonda Europske unije. Vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a odobreno je 130.398,07 eura.