Kaoperativa posjetila Maribor

Autor: Marin Bakić

Predstavnici karlovačkih udruga okupljenih u mrežu KAoperativa posjetili su Maribor ne bi li se upoznali s načinima financiranja tamošnje nezavisne kulturne scene, modelima upravljanja prostora i organizacija, a ujedno su predstavili vlastite projekte slovenskim kolegama s namjerom da se međusobna suradnja ojača.

  • Grad Maribor 2012. godine proglašen je europskom prijestolnicom kulture te je zahvaljujući toj tituli zaprimio rekordan broj posjeta i postigao zavidnu razinu razvoja udruga na području nezavisne kulture. Zahvaljujući dobivenim sredstvima, udruge su mogle realizirati svoje projekte, čime su značajno povećale kvalitetu življenja u Mariboru, ali i svoju vidljivost u društvu te je danas nezamislivo promatrati mariborsku kultunu scenu a da se izuzme nezavisna kultura. Neke od tih udruga djeluju u Vetrinjskom dvoru i Pekarni Magdalenske Mreže a njihovi predstavnici su također zainteresirani povezati se s karlovačkim udrugama i pomoći im u njihovom daljnjem djelovanju – objašnjava dodatno razloge posjete Domagoj Šavor, koordinator Kaoperative.

U Vetrinjskom dvoru ih je dočekao glavni koordinator zbivanja u tom prostoru Marko Brumen.

  • Prema njegovim riječima, specifičnost djelovanja ovog prostora sastoji se od njegove podjele i davanja na besplatno korištenje raznim udrugama za promicanje nezavisne kulture. Tako se u ovom prekrasnom zdanju, koji je ujedno zaštićeni spomenik kulture, održavaju razni festivali, predavanja i gostovanja. O njemu brigu vode četiri stalno zaposlene osobe, među kojima je i Marko. Valja naglastiti da bez obzira na to što je prostor u vlasništvu grada, javna vlast se ne upliće u njegovo programsko djelovanje. Dapače, većina utjecaja odnosi se na očuvanje dvora kao kulture baštine i raspisivanje natječaja za prostore, nakon čega njihova funkcija praktički prestaje – veli Šavor.

Glavna koordinatorica javnog zavoda Pekarna Urška Breznik je Karlovčanima također naglasila važnost neovisnog djelovanja udruga u odnosu na gradske vlasti.

  • Trenutno je u sklopu Pekarne hostel, koji je u cijelosti u vlasništvu Grada Maribora, te dvadesetak udruga koje dijele taj prostor za svoje djelovanje. U sklopu ovog prostora ujedno se nalazi i “skvot”, kojem grad plaća režije, te Bukvarna, kultna knjižara s ogromnim brojem knjiga na raznim jezicima i pismima koju se svakako mora posjetiti prilikom dolaska u Maribor. U prostorima Pekarne tijekom godine održavaju su brojni koncerti te je to uvjerljivo meka alternativne glazbene kulture u Mariboru – dodaje Šavor.

Ističe da i ovim posjetom Kaoperativa promovira Karlovac i jača njegovu nezavisnu scenu povezujući je s kolegama diljem Europske unije.