Uhvati film u Maloj urbanoj zajednici

Autor: Marin Bakić

U ponedjeljak 26. rujna u 16 sati u Maloj urbanoj zajednici u Karlovcu počinje filmski festival “Uhvati film”.

  • Riječ je o međunarodnom filmskom festivalu kratkih filmova koji tematizira pitanja invaliditeta. Zanimljivost ovog festivala je da u filmovima glume i/ili su autori upravo same osobe s invaliditetom. Festival je od samih početaka i osmišljen od osoba s invaliditetom – kaže Denis Mikšić iz Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX, koja organizira predstavljanje festivala. čiji je moto “Filmovi mijenjaju perspektivu”, u Karlovcu.

Festival će predstaviti Denis Pilepić iz riječke udruge Spirit koja je organizator projekcija za Hrvatsku.

  • Jednom godišnje u partnerstvu s novosadskom organizacijom KAO Parnas objavljuje se natječaj i primaju novi filmovi od kojih žiri odabire afirmativne, originalne i kvalitetne koji se potom prikazuju široj publici u više od trideset gradova obje države. Festival se iz Rijeke proširio u više gradova u Hrvatskoj pa je Uhvati film do sad gostovao u Osijeku, Fužinama, Zagrebu, u srednjim i osnovnim školama i udrugama civilnoga društva. Projekcije se priređuju kroz platformu Klubtura kao i spontanim širenjem, van platforme, a ovo će biti premijerno prikazivanje u Karlovcu – nastavlja Mikšić.

Dodaje da se projekcijama filmova na temu invaliditeta želi doprinjeti boljem razumijevanju načina i kvalitete življenja općenito, ne samo u kontekstu invaliditeta, ali i potreba osoba s invaliditetom kako bi se na taj način omogućila bolja integracija u društvo.

  • Autori filmova ili pojedini glumci su osobe s invaliditetom, pa Festival služi i kao poticaj i inspiracija drugim osobama s invaliditetom da se okušaju u filmskom stvaralaštvu ili na drugi način pokrenu vlastitu kreativnost.
    Uhvati film razlikuje se od drugih festivala i po tome što se nakon svakog pogledanog filma otvara mogućnost komentiranja sadržaja ili izražavanja utisaka. Prezentacije Uhvati filma do sada su posjetile više od 30 gradova Hrvatske i Srbije posredstvom novosadskih partnera – veli Mikšić.

Karlovačko predstavljanje festivala “Uhvati film” organizira se u okviru programa Infoshopa Karlovac “Moment kulture” uz potporu Ministarstva kulture.