U petak izložba o biciklizmu u Kopenhagenu

Autor: Marin Bakić

Bicikliranje u Kopenhagenu. Foto: Claudio Olivares Medina. Izvor: https://www.flickr.com/photos/quiltro/4815902853/in/photolist-8kyL8P-bVQ8Uu-53iu7c-eLugdt-6LCiV5-5T1cud-5r7dgL-bBEjg8-3ALdXT-5gGCbv-jhyFgq-nufFyR-bM6Mzp-eEPmJ6-csrE2Q-b7SbL6-bCBnbQ-sddp8Q-B2kKMG-gFR1GT-ehTtMX-9Sfuuf-ahe6Rq-56GeqK-3ANCif-d2xcj9-bsGL5y-56Mu31-vGW4C6-DS5Sft-8euwLb-556U2N-9FseSy-pAMGjd-8X1Ccn-o8Ae1z-f5Vrz3-fQfmoh-7tBVph-6Ypz1y-hSLFjj-9wx3JS-mwuMDK-8WSqtq-eENLBD-fieK3b-5wuMrT-553Y2a-5JFFoL-amNzis

U Knjižnici za mlade u Karlovcu, u organizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, Europe Directa Karlovac i tvrtke “Next Bike”, a u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, u petak u 13 sati se otvara iz izložba fotografija “Dobar grad – vizija u pokretu”.

  • Tema izložbe su razvoj i afirmacija biciklističke infrastrukture u Kopenhagenu i biciklizma kao urbane kulture po kojoj je Danska međunarodno prepoznata. Izložba promovira bicikl i bicikliranje kao zdravo i ekološko prijevozno sredstvo čija uporaba uvelike može poboljšati život ljudi u gradovima. Referentna točka izložbe je Kopenhagen, koji je više puta proglašen najboljim gradom za život i vožnju biciklom u svijetu. Vizionarska izložba „Dobar grad“ želi potaknuti rasprave, nove vizije i djelovanje. Iz tog su razloga istaknuti arhitekti iz Danske i cijelog svijeta, istraživači, urbanisti, organizacije, gradski konzultanti i komentatori ovdje podijelili svoja gledišta o tome kako postići ciljanih 50 posto biciklista u Kopenhagenu, istodobno stvarajući Dobar grad. Izložba se također može koristiti za stvaranje interaktivnih prostora za raspravu o ulozi bicikla u Dobrim gradovima budućnosti – kaže Miroslav Katić iz Knjižnice za mlade.

Dodaje kako će otvorenju izložbe prisustvovati danski veleposlanik u Hrvatskoj Anders Christian Hougård.

  • Nakon otvorenja izložbe, gosti iz Danske u pratnji domaćina će se pridružiti vožnji javnim nextbike biciklima te će posjetiti Gradsku muzej i novotvoreni Studentski dom. Nextbike bicikle će taj dan besplatno moći koristiti svi građani – veli Katić.

Izložba se organizira povodom Europskog tjedna mobilnosti koji traje od 16. do 22. rujna.

  • Europski tjedan mobilnosti je zamišljen kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivo kretanje i mobilnost. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je ‘Pametna i održiva mobilnost – ulaganje u Europu”. Prednosti pametnije mobilnosti primjenjive su u svim segmentima – od javnog do privatnog sektora, od društva u cjelini do pojedinaca. U 2016. godini Europski tjedan mobilnosti ima za cilj potaknuti lokalne političare i javnost da pametnu i održivu mobilnost prepoznaju kao investiciju za Europu – dodaje Katić.

vizije grada u pokretu