Prostor je poluga razvoja grada

Autor: Marin Bakić

Najveći karlovački prostorni problem je vakuum stvoren napuštanjem vojnih instalacija. Karlovac živi dva života stoljećima – vojnim i građanskim životom – a odjednom ostaje bez jednog. Za taj problem nitko nije bio spreman – kaže arhitekt Luka Lipšinić na tribini “Promišljanje grada – privremeno korištenje javnih prostora” koja je u utorak održana u Knjižnici za mlade.

Tribinu je u sklopu projekta “Nova kultura_Hibridni grad .016”, kojeg pomažu Zaklada Kultura nova, Grad Karlovac i Ministarstvo kulture, organizirala Udruga za društveni razvoj “KA-MATRIX”.

Osim Lipšinića, o stavljanju u uporabu napuštenih javnih prostora govorili su Dušica Radojčić iz Zelene Istre i povjesničarka Sanda Kočevar i te oni koji su bili u publici, u kojoj nije bilo, osim Davora Petračića, niti oporbenih niti vladajućih političara, a niti arhitekta.

  • Postoji pojam bolesnog grada. Bolesni su oni gradovi u kojima nema javnog života, koji su samo spavaonice, te oni u kojima je previše izražena individualnost građana, dakle gdje nema solidarnosti. Potonje je prvenstveno problem velikih gradova, a tendencije su da se mlade od rana obrazuje da shvate urbano tijelo oko sebe – veli Lipšinić.

Karlovcu je na raspolaganju, dodaje, nekoliko programa pomoću kojih bi se moglo utjecati na bolji život u Karlovcu.

  • Može se intervenirati brzo i jednostavno u prostor, što se naziva pop-up urbanizmom. Primjer za to su upravo završeni Dani Radićeve – kaže Lipšinić.

S. Kočevar je sustavno i pregledno izlagala o javnosti manje-više poznatim slučajevima zapuštenih javnih prostora kao što je Oružana, za koju do 2017. godine treba ishoditi potvrdu glavnog projekta za predviđeno ulaganje od 30,000.000 kuna.

  • Tri su ideje za tu zgradu – da se u njoj izgrade stanovi po modelu poticane stanogradnje, da se u nju preseli Glazbena škola Karlovac i da se u nju preseli čitava županijska uprava – veli S. Kočevar.

Dodaje da se ta zgrada ne može privremeno koristiti, što je uobičajeno rješenje na Zapadu za razdoblje do stavljanja nekretnine u punu funkciju. Do tada nije neuobičajeno da vlasnik – privatan ili javni – dozvoli ili tolerira udruge civilnog društva i ostale društvene skupine da borave i rade na njihovim nekretninama, čime se one spašavaju od zapuštanja. S. Kočevar je spomenula i vojarnu Luščić, koju smatra najvećim problemom, Kamoda, kompleks Bosanskog magazina, Hrvatski dom, Veliku vojarnu, a kao pozitivan primjer zgradu u kojoj je sada smještena Mala urbana zajednica. Posebno je spomenula dvije kuće – na adresi Šimunićeva 21 koja je u državnom vlasništvu i bez namjene, te na adresi Haulikova 6 koja je u gradskom vlasništvu, obnovljena prije desetak godina, ali također bez namjene, odnosno predmet je sudskog spora koji se toliko odužio da joj je već potrebno novo ulaganje u obnovu.

  • Taj nam primjer govori da je obnoviti zgradu bez namjene jednako loše tome da je se prepusti zapuštenu – kaže S. Kočevar.

  1. Radojčić je istaknula istarska iskustva, naglasivši da je i Pula bila vojni grad i da zbog toga ima problema sa zapuštenim kompleksima koji su nekada pripadali vojsci.

  • Srce zaboli zbog razmjera rasipništva. Prostor je jedan od temeljnih pretpostavki razvoja – kaže D. Radojčić.

Dodaje da se uglavnom čekaju veliki ulagači koji će revitalizirati te prostora – često se smatra da je davanje tih nekretnina u turističke svrhe rješenje – a da se eventualno neki stavljaju u funkciju za potrebe javne uprave.

  • Da se veliki projekt ostvari čeka se najmanje pet godina. U tom razdoblju se nekretnine prepuštaju devastaciji. Stoga je dobro da se daju nekome na korištenje – veli D. Radojčić.

Ističe problem nedostatka popisa imovine i suradnje s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom.

  • Dobili smo političku podršku da privremeno uđemo u Muzil, no od prošlog listopada nam se DUUDI prestao javljati – kaže D. Radojčić.

Pozitivan je primjer kompleks Rojc u kojem od 2008. godine djeluje 110 udruga civilnog društva.

Sanda Kočevar. Foto: Marin Bakić
Sanda Kočevar. Foto: Marin Bakić
Dušica Radojčić i Luka Lipšinić. Foto: Marin Bakić
Dušica Radojčić i Luka Lipšinić. Foto: Marin Bakić