Na jedno prijavljeno, 15 neprijavljenih silovanja

Autor: Marin Bakić

Rasprava "Društveni položaj žena" održana u Knjižnici za mlade u Karlovcu 27. 9. 2016. Foto: Marinko Polović

Nekoliko zakona štiti prava žena, no i dalje, primjerice, postoji razlika od 18 posto u plaćama između muškaraca i žena istih kvalifikacija za isti posao. Lani je 300 žena u Hrvatskoj bilo žrtva nasilja, a samo 18 žena je izabrano u Hrvatski sabor – kaže politologinja Dijana Ljubanović na raspravi “Društveni položaj žena – socijalni konstrukti i nasilje” koji je održan u utorak Knjižnici za mlade u Karlovcu u organizaciji Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka i Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Svjetskog dana kontracepcije, Dana prava na siguran i legalan pobačaj te Međunarodnog dana nenasilja.

Dijana Ljubanović. Rasprava "Društveni položaj žena" održana u Knjižnici za mlade u Karlovcu 27. 9. 2016. Foto: Marinko Polović
Dijana Ljubanović. Rasprava “Društveni položaj žena” održana u Knjižnici za mlade u Karlovcu 27. 9. 2016. Foto: Marinko Polović

Rodna nejednakost se stvara i postojećim obrazovanjem.

  • I dalje postoji velika razlika između muške i ženske djece, a niti političko obrazovanje nije na zavidnoj razini, a da ne govorimo o rodnom. Pomak nabolje ipak predstavljaju rodni studiji na Filozofskom fakultetu u Rijeci – kaže D. Ljubanović.

Istraživanje Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu pokazuje nesklad između stavova ispitanih glede rodnih uloga i prakse, pa tako žene i dalje “drže tri ćoška kuće”.

  • Nasilje nad ženama započinje uvredama, a potom se razvija nerijetko u fizičko. Na jednu prijavu silovanja, govore pokazatelji, još je 15 do 20 neprijavljenog silovanja – veli D. Ljubanović, dodajući da je 50 posto žena doživjelo seksističke primjedbe i vulgarne ponude.

U prilog poboljšanju statusa žena ne doprinosi, tvrdi, niti “retradicionalizacija” i inače patrijarhalnog društva.

  • Rodne uloge su i dalje strogo podijeljene. Djevojčice se odgaja da budu ponizne, a dječake da budu superiorni.

Pušten je kratak dokumentarni film “Žene koje su ubile nasilnike” Izabele Kisić i Zlatka Pavkovića nastao u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije. Film donosi priču žena osuđenih zbog ubojstva nasilnih partnera i ističe društveni i pravosudni problem što im se višegodišnje trpljenje nasilja u suđenjima ne uzima kao olakotna okolnost ili možda čak i kao samoobrana.

  • U Hrvatskoj je identična situacija – kaže D. Ljubanović.

Nakon prikazivanja filma je uslijedila plodna rasprava malobrojnih.