“Zdravko Pucak” odlazi na Vis s Larom Mitraković

Autor: Marin Bakić

Ivan Pecoja, Lara Mitraković, Draženka Polović i Stjepan Čuić 5. 7. 2016. godine u Knjižnici za mlade u Karlovcu na dodjeli Nagrade "Zdravko Pucak". Foto: Igor Čepurkovski/Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"

Studentica kroatistike i sociologije Lara Mitraković ovogodišnja je dobitnica Nagrade za mlade pjesnike “Zdravko Pucak” koju tradicionalno od 1995. godine dodjeljuju Matica hrvatska Karlovac i Grad Karlovac. Pjesničku zbirku mlade Višanke “Brojanje pogrešaka” povjerenstvo kojeg čina Neda Omrčen, Draženka Polović i Stjepan Čuić je ocijenilo najboljom. Čuić primjećuje da je Karlovac zbog ove nagrade postao važna stepenica u izgradnji književne karijere mladih.

– Svega dva ili tri laureata nije ostvareno u književnosti, dok nas velika većina onih koje smo nagradili nije iznevjerila – kaže D. Polović.

Predsjednik karlovačkog ogranka Matice hrvatske Ivan Pecoja dodaje da su gotovo svi dobitnici te nagrade danas članovi Hrvatskog društva književnika ili Hrvatskog društva pisaca, a i podsjeća da je visoke kriterije za dodjelu nagrade ustanovio Slavko Mihalić.

– Povjerenstvo mora biti otvoreno, ne smije ostati zatvoreno u predrasudama i očekivanjima. Lara je napisala zaokruženu i promišljenu pjesničku zbirku. Njezin jezik je krajnje jednostavan, čist, puristički. To je poezija intimnog, ali racionalnog iščitavanja svoga Ja u odnosu na svijet – kaže D. Polović.