Mačke u glavnim ulogama klasičnih djela

Autor: Marin Bakić

Irena Lukšić na promociji knjige "Klasici ostavljeni mačkama" u Knjižnici za mlade u Karlovcu 8. 7. 2016. godine. Foto: Lucija Polović

Prepričala sam klasike na način da su mačke u glavnim ulogama, jer su čitateljima klasici često pojam nečega dosadnog – kaže dugoreška književnica Irena Lukšić koja je u petak u dvorištu Knjižnice za mlade u Karlovcu i u organizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” predstavila svoju knjigu “Klasici ostavljeni mačkama” koju je lani izdalo Hrvatsko filološko društvo iz Zagreba.

Ističe da i mačke mogu tumačiti književna djela.

– Svi koji imaju mačke znaju da one vole čitati. Mačke su i zaigrane čitav život, a što sve rade kad nas nema ili dok spavamo?! Ne postoji kuhar koji u kuhinji može napraviti ono što mačka uradi. Životinje se znaju izražavati glasom i gestikulacijom, a mi to ponekad ne znamo čitati ili čuti – veli I. Lukšić i dodaje:

– S kućnim ljubimcima se može razgovarati. Pas ili mačka su naš čovjek, a mi smo njima kućni ljubimci. S njima se dobro razumijemo, ako to poželimo. Ako ne želimo, ne razumijemo se niti s ljudima.