Loncu poklopac: Jeliću vjerovati samo na djela

Treba li crtati što se dobiva kupnjom kina Edison? Možda čak više niti vlastima ne treba, no ipak spomenimo da je to prilika da Karlovac dobije kino s kombiniranim art i komercijalnim repertoarom plus društveno-kulturni centar. Hoće li ostvarenje tog cilja iziskivati velika ulaganja? Naravno da hoće. No, što dobivamo nečinjenjem, odnosno što imamo? U ovom slučaju naraštaje bez kulturno-društvenog centra, za što je u slučaju Hrvatskog doma opet odgovoran i Jelić, grad bez kino djelatnosti i vrijednu zgradu – kulturnu baštinu – u raspadanju

Autor: Marin Bakić

http://www.kaportal.hr/portal/wp-content/uploads/2011/03/25460.jpg

“Radićeva? To je riješeno”, ustvrdio je gradonačelnik Damir Jelić, najavljujući rekonstrukciju te ulice, koju mnogi Karlovčani uporno nazivaju glavnom, mada imaju sve manje argumenata za to, jedino sjećanja i emocije.

Kada je gradonačelnik to rekao? Za drugog kruga izbora nositelja izvršne vlasti u Karlovcu, na sučeljavanju na Hrvatskoj televiziji s opozicijskim kandidatom Socijaldemokratske partije Hrvatske Josipom Benčićem, koji mu je prigovorio da za svog mandata nije ništa učinio po pitanju revitalizacije te ulice. Sjećamo se kada su krajem 2012. godine posjekli voće na livadi preko puta kafića “Gradska straža”, nasipali šoder i zagradili ogradom “gradilište”. Kasnije se ispostavilo da to nisu napravili zbog početka radova u Radićevoj, nego zato da im ne istekne građevinska dozvola za njezinu rekonstrukciju po projektu arhitekta Tomislava Lasića. Četiri godine potom voćaka nema, je li građevinska dozvola istekla nemamo pojma, a bogami nema niti rekonstrukcije Radićeve. No, sjećamo se kako je Jelić suvereno odmahnuo rukom na Benčićeve primjedbe i poručio da o tome ne treba niti raspravljati, taj problem je riješen. To je bilo u proljeće 2013.

U desetoj godini svog gradonačelnikovanja Jelić je obznanio da je naložio pročelnici Upravnog odjela za proračun i financije Lidiji Malović da osigura novac za otkup zgrade kina “Edison”, za što se zalaže karlovačko građanstvo godinama, otkako je Kinematografsko poduzeće Karlovac “pretvoreno”, odnosno privatizirano, odnosno otkako je početkom 2000-ih u tom kinu održana posljednja projekcija. Jelić, predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice, vjerojatno će sljedeće godine biti kandidat za župana Karlovačke županije, a predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić, koji je Jelića naslijedio na mjestu predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, za gradonačelnika Karlovca. U pripremi toga i obilazi vukojebine gdje se polažu cijevi ili postrojava građansku gardu te gaji intimne odnose sa državnim simbolima kao što je hrvatska zastava.

Gradski vijećnik SDP-a Nikola Badovinac uzvratio je na objavu Jelićeve informacije pohvalom zbog odluke o kupnji zgrade kina i uvaljuje Jeliću kajlu podsjećanjem na priopćenje otprije nekoliko godina kada je Forum mladih SDP upravo to zatražio od Grada, no izgovor je uvijek bio da za to nema financijskih sredstava, iako Grad svake godine prenosi značajne proračunske viškove u sljedeću. Unatoč tome što su namjere Grada sada vjerojatno iskrene, ne vjeruj Jeliću niti kada priopćenja izdaje ili – još bolje – ne vjeruj Jeliću uopće na riječ, nego na djela. Upravo je to poučak priče o rekonstrukciji Radićeve u 2013. godini i ostalih nespomenutih priča. Ako smo nešto naučili u ovih deset godina njegove vlasti, a i dulje, jer je dvije godine prije stupanja na dužnost gradonačelnika bio dogradonačelnik, jest da se prije svega radi o opsjenaru. Svi bi htjeli kino i svima nedostaje, ali oprez – nema mjesta radovanju jer Jelićeva obećanja nemaju težinu.

Treba li crtati što se dobiva kupnjom kina Edison? Možda čak više niti vlastima ne treba, no ipak spomenimo da je to prilika da Karlovac dobije kino s kombiniranim art i komercijalnim repertoarom plus društveno-kulturni centar. Hoće li ostvarenje tog cilja iziskivati velika ulaganja? Naravno da hoće. No, što dobivamo nečinjenjem, odnosno što imamo? U ovom slučaju naraštaje bez kulturno-društvenog centra, za što je u slučaju Hrvatskog doma opet odgovoran i Jelić, grad bez kino djelatnosti i vrijednu zgradu – kulturnu baštinu – u raspadanju. Kada Davor Petračić, komentirajući objavu Grada o namjeri da se kupi “Edison”, komentira da je nevjerojatno koliko nekima dugo treba da shvate što je važno, iznosi zasigurno ono što većina Karlovčana smatra.

Ako Grad i otkupi zgradu kina Edison, nadajmo se samo da se neće brže-bolje prodati, odnosno da neće biti, primjerice, okružena plastičnim figurama iz životinjskog carstva. Tko zna što sve nekome može pasti na pamet.