“Stanovnici Zvijezde mogu mirno spavati – radova neće biti”

Autor: Marin Bakić

Renata Šeperić Petak. Foto: Marin Bakić

Jedan od strateških ciljeva Strategije razvoja Grada Karlovca od 2013. do 2020. godine je revitalizacija gradske jezgre. Zašto se donošenje generalnog urbanističkog plana navodi kao strateški cilj kad je riječ o preduvjetu? Iz strateškog cilja kako je naveden iščitavam da cilj ne postoji. I slijepcu je jasno da temeljem ovoga razvoja nema – ocjenjuje konzultantica Renata Šeperić Petak koja je u ponedjeljak u Knjižnici za mlade održala predavanje “Strategija Zvijezde – živo slovo na papiru”.

Vlasnica zagrebačke tvrtke “Logička matrica” nastavlja da Strategija, barem što se tiče Zvijezde, nije “živo slovo”.

– Niti jedna od navedenih mjera se ne može financirati iz sredstava Europske unije. Stanovnici Zvijezde će mirno spavati i neće imati buku građevinskih strojeva. Još smo na izradi dokumentacije. Dok se ne napravi dokumentacija i usvoje prostorni planovi, projekata nemate. Za većinu u strategiji naznačenih ciljeva nema predviđene jedne kune u gradskom proračunu niti u njegovim projekcijama. Gradska strategija nije dovoljno razvojna. Ne bih radila sekvence po programima – jedan plan upravljanja Zvijezdom, pa drugi Koranom i tako dalje. Treba napraviti integrirani plan. Nije poanta svega da se produciraju dokumenti koje se nitko neće pridržavati. Primjerice, ne može muzej živjeti svoj film neovisno o ostatku grada. Strategija može imati ptičju perspektivu, ali integrirani plan upravljanja kaže što ćemo raditi i gdje narednih pet godina te koje rezultate očekujemo. Strategija ne ide tako daleko – kaže R. Šeperić Petak.

“Strategija nije usuglašena s Operativnim programom konkurentnost i kohezija i Operativnim programom razvoj ljudskih potencijala, jer je donešena prije nego je Europska komisija odobrila ove operativne programe”, dodaje R. Šeperić Petak.

  • U gradskoj strategiji piše da se mora uskladiti s višim strateškim dokumentima, no nije. Razlog za to je i što se radi županijska strategija, pa bi do konca godine obje trebale biti usuglašene. Baza projektnih ideja do danas nije dostupna, jer projekti i dalje nisu analizirani i posloženi. Gradska strategija bi trebala imati nadopunu osnovne analize, jer su podaci, osobito podaci za ruralne dijelove grada, zastarjeli – veli R. Šeperić Petak.

Smatra da karlovački strateški dokument valja nadopuniti.

  • Velik je jaz između trenutačnog i željenog stanja. Slabosti se uklanjaju predlaganjem projekata. S obzirom da strategija treba biti razvojna, mora biti što realnija. Možemo napisati u strategiji da će Zvijezda biti poput Monaka, no to nije realno. Novac za razvojne projekte nije problem, no nemamo vremena, jer se iscrpljujemo u nepotrebnim raspravama, a nitko da se prihvati konkretnog projekta. Prosječan hrvatski političar najviše vjeruje u mješalicu i beton, ostalo im je teško razumljivo – kaže R. Šeperić Petak.

Dok su drugim državama EU fondovi bili razvojna nadopuna, nama postaju jedina poluga razvoja.

  • Ujedno smo zakomplicirali procedure. Europska komisija nikad nije rekla da moramo po pozivu prikupiti 36 potvrda, nego da se ne može ista stvar financirati iz dva izvora. Takav pristup će se najviše nama obiti o glavu. Ne zaradimo niti za tu članarinu, nego da je platimo posuđujemo od Svjetske banke već treću godinu za redom, a svake minute kada nemamo projekt u pripremi ili provedbi samo za svoju članarinu smo u minusu tisuću eura. Zato je bitna sinergija. Nije problem, ako nemaš sredstava, no reci što želiš razviti i kakav učinak postići. S kime, za koliko i u kojem roku? Na ta pitanja treba odgovoriti – kaže R. Šeperić Petak.

“Sada ne biste mogli kandidirati projekt na fondove EU povezan sa Zvijezdom”, nastavlja.

  • Trebali biste do kraja godine promijeniti svoju strategiju, jer je puna rupa. Kada se to uradi i političkom voljom odrede projektni prijedlozi, krajem 2017. ili 2018. godine će bit realizirani, jer su provedbena tijela spora. Operativni programi se neće mijenjati, osim donekle za poljoprivredu. Europski semestar završava 2018. godine. Tada ćemo dobiti prvu evaluaciju svojih provedbenih kapaciteta. Ako se tada pokaže da smo iskoristili manje od 25 posto mogućnosti, doći će do ukupnog smanjenja sredstava. Potrebno nam je dvije godine za pripremu projekta za adaptaciju, odnosno gradnju. Jedinice lokalne samouprave bi trebale izvući sve građevinske dozvole na snazi i prilagoditi svu dokumentaciju. Karlovac može do 2020. godine dobiti 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava za njegov udio u sufinanciranju projekata. To znači da se za ta sredstva ne treba zaduživati. Valja samo pripremiti projekte. To su namjenska sredstva, ne za plaće i automobile, nego za udio sufinanciranja u projektu. Maksimalan iznos koji se može ostvariti po jednom projektu je sedam i pol milijuna kuna. Da bi se taj iznos ostvario, projekt mora biti vrijednosti najmanje 16 milijuna kuna – dodaje R. Šepererić Petak.

Održala je predavanje u sklopu projekta “STAR VOICE – karlovačko-javno civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti za revitalizaciju gradske jezgre Zvijezde”.

Cilj projekta “STAR VOICE” je uključiti veći broj građana u upravljanje Zvijezdom te ojačati partnerstvo javnog i civilnog sektora. Provest će se posebni, takozvani deliberativni, oblici sudjelovanja građana u upravljanju javnim dobrima i omogućiti im aktivan nadzor i sudjelovanje u upravljanju gradskom jezgrom.

Provode ga Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, Grad Karlovac, Veleučilište Karlovac, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka. Financira se iz IPA fonda Europske unije. Vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a odobreno je 130.398,07 eura.

Dostupni su tonski zapis predavanja i prezentacija.

Polka
Polka

KA-MATRIX logo

Ured za udruge
Ured za udruge
Veleučilište u Karlovcu
Veleučilište u Karlovcu
SAFU
SAFU
Grad Karlovac
Grad Karlovac
Fakultet političkih znanosti
Fakultet političkih znanosti
Europska unija
Europska unija