Nagrada za životno djelo “Otokar Keršovani” Feđi Klariću

Autor: Marin Bakić

Fjodor Feđa Klarić. Foto: Skrinšot. Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=ucFAC9eD3SQ

Fjodor Feđa Klarić dobitnik je Nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo “Otokar Keršovani”. Osim njega, kandidirani su bili Danko Plevnik i Ivan Starčević, no Društvo je ipak odlučilo tu nagradu po prvi puta dodijeliti fotoreporteru.

Klarića je za nagradu predložio Ogranak HND-a Slobodna Dalmacija. Klarić je rođen u Splitu 1946. godine. U rodnom gradu se školovao i studirao pravo. U Slobodnoj Dalmaciji je radio od 1971. do 2011. godine. Dugogodišnji je predsjednik Foto-kluba Split, a izlagao je na pet samostalnih i desetak skupnih izložbi fotografija. Autor je triju fotomonografija. Jedna je posvećena njegovom mentoru, suradniku i prijatelju Miljenku Smoji. Zbog fotoreportera i Slobodna Dalmacija su ga već nagradili nagradom za životno djelo. Prije četvrt stoljeća mu je uručeno Zlatno pero HND-a, a lani je primljen u Kuću slavnih hrvatskog foto-novinarstva. Prije šest godina ga je Predsjednik odlikovao za doprinos hrvatskoj kulturi.

Elizabeta Gojan, urednica i voditeljica emisije “Damin gambit” na Hrvatskoj televiziji, proglašena je najboljom novinarkom u 2015. godini. Honoriralo se i njezino izvještavanje s inauguracije predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nakon čega je pretrpila kritike, ali i nezakonit otkaz. Početkom ove godine je temeljem sudske odluke vraćena na posao.

Nagrada za istraživačko novinarstvo u prethodnoj godini “Marija Jurić Zagorka” dodijeljeno je Sandri Veljković, novinarki Večernjeg lista, za otkriće skandala u arbitražnom sudu u Den Haagu, gdje se rješavao hrvatsko-slovenski granični spor.

Po Zagorki se zove i nagrada za pisano novinarstvo koje je dodijeljeno Hassanu Haidaru Diabu, također Večernjakovcu, koji se istaknuo praćenjem bliskoistične i izbjegličke krize.

Fotoreporter Pixella Željko Lukunić dobitnik je Nagrade za novinsku fotografiju u 2015. “Nikša Antonini”. Nagrađen je za ovjekovječenje prosvjeda branitelja na Savskoj cesti u Zagrebu.

Ljubica Letinić s Trećeg programa Hrvatskog radija dobitnica je Nagrade “Marija Jurić Zagorka” za radijsko novinarstvo za emisiju “Zametnuta fotografija”.

Maja Medaković nagrađena je za televizijsko novinarstvo za priču o samohranom ocu Matiji Basarcu i njegovu sinu Milanu u emisiji “Provjereno”

Snimateljska ekipa RTL televizije nagrađena Nagradom za najbolji snimateljski prilog “Žarko Kaić” za njihov rad u dokumentarnom filmu “Hrvatska: Put spasa?”

Nagrada “Marija Jurić Zagorka” za internetsko novinarstvo pripala je Hrvoju Šimičeviću s H-altera za seriju tekstova o sporazumu o trgovini između Sjedinjenih Država i Europske unije.

Nagrade su dodijeljene u utorak u Novinarskom domu, na Svjetski dan slobode medija. Prije toga su u organizaciji HND-a novinari prosvjedovali ispred Ministarstva kulture zbog politike protivne promicanju medijskih sloboda, kako ocjenjuju.

  • Na sve što smo dosad upozoravali su se Ministarstvo kulture na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem, Vlada, Sabor i predsjednica države oglušili pa čak i na međunarodne apele podrške Hrvatskom novinarskom društvu. Stoga smo na ovaj Dan slobode medija odlučili mirnim prosvjedom pokazati da nećemo dopustiti da se vlast, kakva god ona bila, ponaša na ovakav način – poručio je ispred ministarstva predsjednik HND-a Saša Leković, a prenosi portal Društva.

HND i Zaklada “Friedrich Ebert” su uz pomoć veleposlanstva Francuske, Norveške i Švedske organizirali međunarodnu konferenciju o medijskim slobodama u Europi.