Vladimir Lay: Valja osnovati ured za upravljanje Zvijezdom

Autor: Marin Bakić

Vladimir Lay na predavanju "Koga briga za karlovačku jezgru?" u Knjižnici za mlade u Karlovcu 22. ožujka 2016. Foto: Igor Kuštreba

Održao je u utorak predavanje “Koga briga za karlovačku jezgru? Što učiniti da se pokrene proces obnove i oživljavanja?” u Knjižnici za mlade u sklopu projekta “STAR VOICE – karlovačko-javno civilno partnerstvo za sudjelovanje građana i povećanje transparentnosti za revitalizaciju gradske jezgre Zvijezde” kojeg provode Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, Grad Karlovac, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište Karlovac i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka.

Lay procjenjuje da bi se, ako se sada započne, Zvijezda mogla obnoviti do 2030. godine, odnosno do 2035., ako računamo poslovičnu hrvatsku sporost.

  • Zvijezda stagnira, pa i propada već desetljećima. Kako misliti i djelovati u funkciji obnove i oživljavanja? Gdje je kvaka? Odgovor na to pitanje predstavlja sociološki izazov. Karlovac se mučio u suradnji i suglasju. Ako se danas ozbiljno započne, ozbiljniji rezultati su mogući tek 2030. To su dvije EU sedmoljetke. Želimo ugodan i funkcionalan prostor života za žitelje i privlačan za posjetitelje. Je li to uistinu teško postići u 21. stoljeću? Nije – kaže Lay.

Smatra da je UPU “Zvijezda” donio “novi konstruk koji se kroz plan upravljanja treba pretočiti u živi proces”.

  • Treba “udariti” sirovo kapitalistički i ustanoviti tko su vlasnici zgrada u Zvijezdi. Grad je vlasnik 20 zgrada, Republika Hrvatska je vlasnik 21, Karlovačka županija tri, crkve osam, a zgrada, odnosno stanova u privatnom vlasništvu je 175, odnosno 238. Te brojke ne moraju biti u dlaku točne, no bitno je da, gledajući namjene, u stambenoj zoni imamo trećinu zgrada, u poslovnoj 23 posto i u javnoj 31 posto. Jedanaest posto nekrentnina nema namjenu. Tko bi pored vlasnika mogao obnavljati? Građani, udruge, stručnjaci i ulagači. Za izuzetnu renesansnu Zvijezdu bi se mogao naći i velik ulagač – dodaje Lay.

DSCN3795

Zvijezda danas ima oko 900 stanovnika, odnosno 730 domaćinstava.

  • Vrlo siromašnih stanovnika je stotinjak. Umirovljnika je 630, a tu ne računam stanovnike Doma za starije i nemoćne “Sveti Antun”, zaposlenih je 15 posto. Djece u Zvijezdi nema, ali postoji Knjiguljica. Duboko se klanjam tom naporu. Nije sve u Zvijezdi više vrijedno. Dio toga je otišlo kvragu, odnosno nije nikada bilo naročito vrijedno. Niske vrijednosti je 77 zgrada. U europskoj politici baština je prioritet. Je li to slučaj u Gradu Karlovcu? Revitalizacija Zvijezde je treći karlovački strateški cilj. U okviru toga je zacrtana uspostava integralnog modela upravljanja, poticanje rasprave o Zvijezdi, izrada plana uređenja, a zatim izrada plana upravljanja. Konkretni projekti tek slijede. Vodovod i kanalizacija najavljuje obnovu infrastrukture u Zvijezdi. No, kada? Kažu da će početi s provedbom projekta 2023. To je sve jako sporo – nastavlja Lay.

Vrijednost urbanističkog plana uređenja, koje daje sliku postojećeg stanja, a kojeg bi trebalo nadopuniti urbanističkim planom upravljanja, Lay vidi u tome što su građani uključeni u njegovu izradu.

  • UPU je rađen dugo. Javno je predstavljen i bit će usvojen u travnju. Došli smo do nove konceptualizacije, postignuta je ravnoteža između Zvijezde kao spomenika i “žive Zvijezde”, detektirane su žarišne teme, postignut je konsenzus i slijede naredni koraci. UPU je donijela napredak i u uključivanju javnosti – veli Lay.

Kaže da se dogodila “funkcionalno-simbolična dekonstrukcija” i da se “nisu pravovremeno, kreativno, brzo i snažno kreirale nove funkcije Zvijezde”.

– Kad sam popričao s pedeset sugovornika došao sam do zaključka da se ne dolazi do suglasja. Pasivnost gradskih otaca, ponašanje građana Zvijezde i Karlovca dovodi do propadanja Zvijezde. Treba nam realan, životan, pametan i uporan plan. Tvrdim da to jest UPU. Obnova Zvijezde je ogroman zalogaj. Kad smo ozbiljni i realni to moramo utvrditi. To je vrlo tegoban zadatak. Bio bi i za Zagreb. Političke, gospodarske i intelektualne elite nisu bile produktivne na poslu oživljavanja jezgre. Mnogi kažu da vole Zvijezdu, no ne može Zvijezda uspjeti kao ljubavni projekt. Ljubav je konkretno davanje. Što su Karlovčani dali Zvijezdi? Ako je to što su dali ljubav, ne znam što je to. Niti politički revitalizacija Zvijezde nije probitačna. Takva ideja nailazi na malu podršku kod birača. U njoj živi 900 birača. Jesu li upravljačke elite u Karlovcu unazad 30 godina baštinile Zvijezdu kao vrijednost? Rezultati govore da nisu – kaže Lay.

Zalaže se za osnivanje ureda za upravljanje Zvijezdom.

  • Mora postojati konzorcij interesa vlasnika zgrada, Grada i građana. Valja sačuvati sinergiju i suradnju koja je postignuta za izrade UPU-a – kaže Lay.

Projekt “Star Voice” financira se iz IPA fonda Europske unije. Vrijednost projekta je 152.988,07 eura, a odobreno je 130.398,07 eura.

DSCN3807