U petak otvorenje izložbe Jane Danilović i tribina o street artu

Autor: Marin Bakić

Užičko-beogradska likovna umjetnica Jana Danilović izlaže u Knjižnici za mlade u Karlovcu “100 bučnih – dokumenti”. Otvorenje je u 19 sati, nakon čega će se održati tribina “Grad slika: društveni značaj murala” na kojoj će, osim J. Danilović, nastupiti i konceptualni umjetnik Nikola Vukmanić, ulični umjetnik Leonard Lesić i sociolog Pero Desović.

– Društvo u kome živimo, iako načelno demokratsko, zapravo je u zastrašujućoj meri omeđeno zidovima cenzure i autocenzure na svim nivoima, pa fraza “šuti i trpi” u takvom društvu postaje lajt-motiv i smjernica za svako djelovanje, podrivajući tako svaku vrstu slobode. Priroda street arta, umjetničke prakse koja je suštinski neelitistička, javna i subverzivna u odnosu na podrazumijevane modele ponašanja, po svojoj definiciji predstavlja najdrastičniji kontrast diktiranoj neslobodi svake vrste. Stoga je upravo ulica, neizbježna i svakome dostupna, iskorištena kao umjetnički resurs u akciji koji je prije svega osobni čin bez pretenzija ili iluzija da će uticati na društveno ustrojstvo imalo drastičnije nego što će slučajnog prolaznika na trenutak isprovocirati bilo porukom u kojoj će se prepoznati ili samo svojom pojavom na mjestima koja u korelaciji sa motivom ptice predstavljaju simboličnu poruku. Na kraju krajeva, društvo i nije ništa drugo nego zbir ličnih činova pojedinaca. Ili pak zbir njihovih odsustava – kaže J. Danilović.

Rođena je 1989. u Užicu. Zidno slikarstvo završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu. Trenutno je doktorantkinja na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se crtežom, muralom, uličnom umjetnošću i istraživačkim radom na polju grafita mržnje i slike u javnom prostoru. Suradnica je nekoliko aktivističkih grupa i projekata koji street art koriste kao sredstvo društvenog djelovanja.

Samostalne izložbe (izbor):
-Crteži i slike, Gradska galerija Užice, 2015.
-Buđenja i anestezije, crteži, Galerija Stara kapetanija, Zemun 2014.
-Kora, crteži, galerija Mostovi Balkana, Kragujevac, 2013.

Kolektivne izložbe (izbor)
-VII Ex-Yu konkurs za grafiku, Nacionalna galerija, Beograd 2014. godine
-Osten world biennial of drawing, Osten Gallery, Skopje, Makedonija, 2014.
-Međunarodno bijenale savremene grafike Iosif Iser, Ploiesti,Rumunija, 2011. godine