Željko Peratović napušta HND i Hrvatsku

Autor: Marin Bakić

Željko Peratović. Foto: Centar za građansku hrabrost

Prošlogodišnji dobitnik Nagrade Hrvatskog novinarskog društva “Marija Jurić Zagorka” za istraživačko novinarstvo Željko Peratović je u otvorenom pismu zatražio da ga se izbriše iz članstva tog novinarskog udruženja.

– Obzirom da sam prošle godine preživio pokušaj ubojstva, a da je HND moju kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu za to kazneno djelo podržao tek nakon mog upornog inzistiranja i upozorenja da ću predsjednika Društva prijaviti Vijeću časti zbog diskriminacije temeljem mog zdravstvenog stanja, te da sam vezano za fizički napad na mene primio i prijetnje, predsjednik Saša Leković je uz znanje ostalih tijela Društva u mom slučaju ignorirao i prekršio Statut. Višekratno sam upozoravao predsjednika HND-a na obvezu Društva da mi HND kao svom članu pruži podršku u ostaviranju prava žrtve kaznenih djela, ali su se on i Vesna Alaburić, vodeća odvjetnica u Centru za zaštitu slobode izražavanja, čiji je HND osnivač, na ista upozorenja i molbe oglušili – obrazlaže odluku o istupanju Peratović.

Napominje da je V. Alaburić isprva obećala, uz znanje predsjednika, da će ga kao oštećenika zastupati u postupku koji se pred Županijskim državnim odvjetništvom u Karlovcu vodio za pokušaj ubojstva.

– Nakon što sam preko Reportera bez granica iz Pariza ishodio financijsku potporu za zastupanje kod Media Legal Defence Initiative iz Londona, ignorirala je moju molbu, opet uz znanje predsjednika Društva. Kada je konačno Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u siječnju slučaj pokušaja ubojstva, odbacilo i prebacilo ga na nižu razinu Općinskog državnog odvjetništva, a koje je potom pokrenulo istragu o pokušaju nanošenja težih fizičkih povreda, a isto Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu postupajući u drugom predmetu – slučaju prijetnji meni, ishodilo potvrđenu optužnicu protiv dvije osobe, s tim da se jedna tereti i za prijetnju novinaru pri obavljanju profesionalne dužnosti, HND uopće javno nije reagirao na ove vijesti. Jedini koji su reagirali bili su Reporteri bez granica iz Pariza, čiji sam dopisnik, ali ni HND ni mediji u javnom vlasništvu, nisu prenijeli njihovu reakciju – nastavlja Peratović.

Ističe da ga je udruženje diskriminiralo, da se i zbog toga ne osjeća sigurnim u Hrvatskoj, pa najavljuje da u srpnju napušta Hrvatsku.

–  Stoga je bespredmetno i samouvredljivo da više ostanem član HND-a, bez obzira što sam već platio članarinu za 2016. – kaže Peratović.