UPU plaćen 800.000 kuna, a krajobrazna studija plagijat

Autor: Marin Bakić

Krajobrazna studija je doslovce prepisana iz knjige “Zelenilo u Karlovcu”. To je bizarno. U 2012. sam nabrojao sva stabla, nekih sada nema, a navedena su u studiji. Tada sam predložio i zamjenu nekih klupa. Prepisuje se i to u studiju iz 2015. godine, iako su klupe već zamijenjene. To nije dobro. To je plagijat – poručuje Antun Alegro, mlađi, izvanredni profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na javnom predstavljanju Prijedloga Urbanističkog plana uređenja “Zvijezda” u Velikoj Vijećnici Grada Karlovca u sklopu javne rasprave koja traje do 15. ožujka.

S publicistom i povjesničarom Radovanom Radovinovićem napisao je monografiju kojom su se očigledno neprimjereno poslužili “autori” krajobrazne studije, koja je dio Nacrta prijedloga UPU “Zvijezda”. Izrada Urbanističkog plana uređenja “Zvijezda” povjerena je Urbanističkom zavodu Grada Zagreba za oko 800.000 kuna, a sporan je dokument “Posebna stručna podloga – hortikulturno obilježje”.

Ispričavam se što je došlo do toga da se pokradu Vaši tekstovi. Riješit ćemo to na način primjeren struci – poručio je Zoran Hebar, voditelj izrade UPU-a.

Alegro kaže da s Radovinovićem razmišlja o tužbi.

UPU obuhvaća ekonomsku, demografsko-sociološku, konzervatorsku, i prometnu studiju te spornu krajobraznu. Mogu se preuzeti ovdje: http://www.karlovac.hr/news.aspx?newsID=3966&pageID=52

– UPU je sklop studija. To nije zbir podataka, nego nešto što bi moglo postići sinergijski učinak, što bi moglo ukazati na mogućnosti, ciljeve i načine njihovog ostvarenja. To nije projektirana budućnost Zvijezde, no daje propozicije. UPU ne smije biti element ograničenja, nego napretka – kaže Hebar.

Martina Furdek Hajdin, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Grada, nada se da bi do kraja godine bio izrađen plan upravljanja Zvijezdom, što je poput akcijskog plana.

Nema točnih podataka, no po nekim procjenama u Zvijezdi ima tisuću stanovnika, a izrađivači studije priželjkuju da će ih u budućnosti biti dvije i pol tisuće. Razmatrane su mnoge teme kao što je odašiljač pošte za kojeg se predlaže da se za izmjena Generalnog urbanističkog plana premjesti. Također se predlaže modernizacija odvodnog sustava, pliće ukopavanje cijevi, sudionici rasprave predlažu i da se prostori vrlo povoljno ponude mladim poduzetnicima i obrtnicima te druge mjere.

– Računamo da bi fondovi Europske unije financirali proces obnove infrastrukture u Zvijezdi i novo opločavanje ulica – kaže Hebar, no Denis Frančišković iz Ekološkog društva Pan s time se ne slaže, tvrdi da to nije realno.

Izrađivači studije predlažu da se djelomično obnove obrisi tvrđave – šančeva, bedema i bastiona, što je, kažu, moguće.

– I to više od polovice ukupne dužine, u relevantnoj visini. Moguće je i da se prostor unutar nasipa ispuni sadržajem. Gdje ne bi bila moguća obnova, geometrija Zvijezde bi se mogla simbolički obilježiti. Valjalo bi na obodima Zvijezde urediti šetališta, a prostor šanca bi mogao biti zelena livada bez izgradnje – nastavlja Hebar.

S njime se ne slaže Alegro.

– Originalnih bedema nema. Napola raditi je arhitektonski šoping centar. Dolaziti na listu UNESCO-a temeljem novog plagijata nema smisla. Zvijezda je evoluirala. Nije razrušena poput Dresdena, pa da je obnavljamo kakva je bila. Ne obnavljaju se grčki hramovi da izgledaju kao u doba Perikla – kritizira Alegro.

Hebar dodaje da se predviđa kako bi svi cestovni ulazi u Zvijezdu bili dvosmjerni, ali bi ulice unutar jezgre bile jednosmjerne.

– Predlažemo da ulice budu bez rubnjaka, da se učine takvima da pješaci imaju prednost pred motornim vozilima – veli Hebar.

Smatra plan izgradnje podzemne garaže na Trgu bana Jelačića iracionalnim, iako ima lokacijsku dozvolu.

– Njezin prvi hendikep je što je prevelika i preduboko, a drugi što se u nju ulazi iz garaže ispod Oružane – kaže Hebar.

Dodaje da bi ulaganja u Zvijezdi najbolje bilo započeti na Trgu bana Jelačića, no da je to teško ostvarivo zbog statusa Oružane i Velike vojarne, a da bi inicijativa za daljnji razvoj moglo biti uređenje Strossmayerovog trga.

– Sve se svodi na milijun lijepo zapakiranih želja, no u nemogućnosti smo nešto poduzeti. Imala sam osam godina kada sam počela slušati takve želje – kaže Ana Milašinović, stanovnica Zvijezde.