Održane radionice u sklopu projekta “Budi NEovisan, budi svoj”

Autor: Marin Bakić

Učenici Trgovačko-ugostiteljske škole iz Karlovca na treningu socijalnih vještina u Knjižnici za mlade u Karlovcu u okviru projekta "Budi NEovisan, budi svoj" Udruge za razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih "Carpe diem" 15. veljače 2016. Foto: Carpe diem

Udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih Carpe Diem započela je s provedbom novog ciklusa radionica za mlade u okviru projekta “Budi NEovisan, budi svoj” čija je svrha prevencija ovisnosti.

 U Knjižnici za mlade u Karlovcu učenici Trgovačko-ugostiteljske škole održali su radionicu treninga socijalnih vještina. održana je radionica treninga socijalnih vještina.

– Kroz deset interaktivnih radionica učenici će dobiti priliku za jačanje empatije i tolerancije, vježbanje asertivnosti, stjecanje samopouzdanja i samopoštovanja, izgradnju kvalitetne komunikacije te stvaranje pozitivne slike o sebi i drugima – kaže Daria Rendulić iz Caroe diema.

Trening socijalnih vještina vodi pedagogica Sofija Talijančić.

– U Karlovcu će biti izvedeno ukupno dva ciklusa radionica s dvije grupe učenika: jedan ciklus s učenicima Trgovačko-ugostiteljske škole i jedan ciklus s učenicima Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac – dodaje D. Rendulić.

Održana je i uvodna radionica u okviru programa Mladi i ovisnost.

– Ovaj program sastoji se od četiri tematske cjeline koje obuhvaćaju informiranje mladih o štetnosti eksperimentiranja sa sredstvima ovisnosti, razvijanje komunikacijskih vještina, konstruktivno rješavanje konfliktnih situacija te poticanje i podržavanje pozitivnih stavova o zdravom životu – veli D. Rendulić.

I tu sudjeluju karlovački školarci, a voditelji programa su profesorica psihologije i sociologije Mirjana Lulić i psiholog Ivan Sušanj. 

Projekt „Budi NEovisan, budi svoj“ financira Ministarstvo zdravlja, a partneri su u provedbi Grad Karlovac, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac te Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin.

– Cilj je projekta osnaživanje mladih u riziku da se odupru negativnim vršnjačkim pritiscima, a projektne aktivnosti namijenjene su učenicima srednjoškolske dobi te nastavnicima i stručnim suradnicima koji u kriznim razdobljima mladima mogu biti izvor podrške – kaže D. Rendulić.