Helena Markulin Remenar i dalje predsjednica Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu

Autor: Marin Bakić

Helena Markulin Remenar. Foto: Marin Bakić

Helena Markulin Remenar i sljedeće dvije godine će biti predsjednica Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu, odlučila je Skupština Društva u nedjelju u Muzeju “Mimara”. Dopredsjednik je Josip Starešinić, a članovi Izvršnog odbora Nada Bencetić, Ranka Šimac, Vlado Vazdar, Jasna Vorkapić Furač i Branka Ribičić.

U 2015. godini Društvo je u partnerstvu s Udrugom za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić”, Gradskim kazalištem “Zorin dom” i Gradskim muzejom Karlovac provelo projekt “Marijan Matković u mozaiku karlovačke kulturno-umjetničke baštine” čime je obilježeno sto godina od rođenja i 30 godina od smrti ovog hrvatskog književnika, rođenog Karlovčanina koji je živio i radio u Zagrebu, a provođene su i redovne aktivnosti kao što je organizacija karlovačkih večeri s predavanjem s nizom zanimljivih predavanja, izdavanje lista “Mali glasonoša”, izleti u karlovački kraj i ostalo.

Zasjedanje Skupštine Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu u Muzeju "Mimara" 28. 2. 2016. Foto: Marin Bakić
Zasjedanje Skupštine Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu u Muzeju “Mimara” 28. 2. 2016. Foto: Marin Bakić

Naglašena je ponovno potreba pomlađivanja članstva, a raspravljalo se i o povećanju članarine s 30 na 50 kuna godišnje zbog poboljšanja financijske slike, no odlučeno je članarinu ipak ne povisiti s obzirom na to da dobar dio članstva ionako uplaćuje 50 kuna.

Odlučeno je da će se i ove godine nastaviti s dosadašnjim aktivnostima, organizirati pet ili šest izleta, izdati barem šest brojeva “Malog glasonoše” koji informira o djelatnostima udruge, ali i o zbivanjima u Karlovcu o ostalo.

Dogradonačelnik Karlovca Dubravko Delić se ispričao, a Skupštini se obratila gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić. Izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je zbog hospitalizacije bio spriječen biti na zasjedanju Skupštine, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić obećao je financijsku pomoć Društvu Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu.

– Nema toliko želja koliko Bandić može obećati – našalio se Kojić i dodao:

– Naravno da ćemo podržati Vaš rad, no ranije su u koracima očigledno učinjene pogreške. Ogulinski sam maturant i kad bih putovao na realciji Ogulin-Zagreb prolazio sam kroz Karlovac. Uvijek smo bili ljubomorni na Karlovčane.

Koncert nakon zasjedanja Skupštine održao je Pjevački zbor “Laginjanke”.

Koncert "Raspjevani hrvatsku pušlek" Pjevačkog zbora "Laginjanke" u Muzeju "Mimara" 28. 2. 2016. povodom Skupštine Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu. Foto: Marin Bakić
Koncert “Raspjevani hrvatsku pušlek” Pjevačkog zbora “Laginjanke” u Muzeju “Mimara” 28. 2. 2016. povodom Skupštine Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu. Foto: Marin Bakić