GONG i Kuća ljudskih prava: Prosvjed zbog zabrane Z1 pun mržnje

Autor: Marin Bakić

Prosvjed zbog zabrane rada Televizije Z1. Govori Marko Jurič. Izvor: Screenshot

Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora, nego je upravo njegova suprotnost. To je čin etiketiranja, isključivanja, ponižavanja i linča kojem su pribjegli prosvjednici ispred Vijeća za elektroničke medije, a koji onemogućuje bilo kakav dijalog – poručuju Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava i Marina Škrabalo iz GONG-a nakon prosvjeda pet tisuća nezadovoljnih zbog trodnevne zabrane rada Televizije Z1 koja je uslijedila nakon što je Marko Jurič, urednik i voditelj emisije “Markov trg”, upozorio javnost na “četničku opasnost” na Cvjetnom trgu i predložio da se na tom mjestu takva opasnost i naznači tablicom upozorenja.

Kuću ljudskih prava i GONG “posebno zabrinjava prisutnost više zastupnika Hrvatskog sabora, pa i njegova potpredsjednika Ivana Tepeša”.

– Svojom podrškom skupu izravno se založio za urušavanje demokratskog medijskog prostora i vladavine prava u Hrvatskoj – poručuju iz Kuće ljudskih prava i GONG-a.

Pozivaju premijera, Predsjednicu i ostale da reagiraju.

– Vijeće je sankcioniralo govor mržnje na Z1 te poslalo jasnu poruku svim ostalim širiteljima mržnje. Upravo su takve odluke neophodne za obranu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva svih građana i građanki od pozivanja na mržnju i netrpeljivost izrečenih u odjavi emisije “Markov trg”. Prosvjednici su danas svojim izjavama zorno dokazali da je njima govor mržnje blizak i drag, kao i to da je stvarna nakana ove opsade destabilizacija ključne institucije za regulaciju demokratskog medijskog prostora, forsiranjem smjene članova i članica Vijeća za elektroničke medije – smatraju u GONG-u i Kući ljudskih prava.

Zbog povika “Za dom spremni”, “Rakićka u Srbiju”, “Radmane u Srbiju”, “Kosanoviću u Srbiju” koji su se mogli čuti na prosvjedu smatraju da valja i kazneno odgovarati.