Mima Simić: Autanje čin otpora prema obitelji i sustavu

Autor: Marin Bakić

Na tribini o homofobiji u Knjižnici za mlade u Karlovcu 11. prosinca 2015. godine gostovale su Mima Simić i Marina Milaković. Razgovor je moderirao Marinko Polović. Foto: Igor Čepurkovski/Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"

Ne trebaju nam prava dobivena iz sažaljenja, nego ravnopravnost i ta ravnopravnost se u društvu treba podrazumijevati. Društvo treba raditi na dokidanju homofobije, a to se radi najbolje izravnim kontaktima s pripadnicima seksualnih manjina kao što je ova tribina – poručuje s tribine “Homofobija” koja je održana u petak u Knjižnici za mlade, koja je i organizirala skup, Mima Simić, spisateljica, filmska kritičarka i aktivistica na području borbe za prava seksualnih manjina.

Psihologinja Marina Milković smatra da je nakon provedbe referenduma o ustavnoj definiciji braka iz prosinca 2013. godine, kada je brak definiran kao zajednica muškarca i žene, kod seksualnih manjina ojačao prkos koji ih motivira da jače ustraju u zahtjevima za ravnopravnost.

– Važno je što je usvojen Zakon o životnom partnerstvu – kaže M. Milković.

M. Simić pojašnjava kako on istospolnim zajednicama da je sva prava kao iz braka, samo što se tako ne zove.

  • Pitanje je vremena kada će se taj forma nazvati brakom. Treba i dalje širiti prostor borbe i angažmana – ističe M. Simić.

Posebno je bilo riječi o odnosu mladih prema tom pitanju. Po istraživanjima, mladi u Hrvatskoj uvelike baštine tradicionalističke vrijednosti.

  • Stavovi mladih uvjetovani su stavom sredine u kojoj žive. No, malo je potrebno da se njihove predrasude razbiju – kaže M. Milković.

Po provedenim istraživanjima, nad 17 posto pripadnika seksualnih manjina izvršeno je fizičko nasilje, a više od 80 posto ih trpi verbalno.

  • Najgore je u obiteljima, jer su pripadnici seksualnih manjina pod pritiskom da ne žive svoje živote. Emocionalna ucjena je najgora vrsta nasilja. Autanje je čin otpora ne samo prema obitelji, nego i prema čitavom sustavu, a nakon što se izvrši lakše je. To je test za okolinu. Koliko god je to iskustvo traumatično, katarzično je i za onoga tko se auta, odnosno jasno i javno izrazi svoju seksualnu orijentaciju, destilira se krug ljudi koje ima u svojoj blizini – kaže M. Simić.