Loncu poklopac: Indijanci karlovačkog SDP-a bez poglavice

Zašto tamo nema mentora koji radi s neiskusnim članovima, omogućava i usmjerava njihov razvoj? Tragedija je Karlovca da vodeća oporbena stranka nema, očigledno je, baš nikakvih kadrovskih i programskih kapaciteta, pa niti izgleda da smijeni ovako lošu gradsku vlast

Autor: Marin Bakić

Hanger-On. Foto: David Goehring. Izvor: https://www.flickr.com/photos/carbonnyc/2105858728/in/photolist-4d65r7-bfbG2T-d9T2e9-ntCuBz-8vWzNJ-fZBqZP-fZAXt8-91F7To-jNbpby-naPCWj-qBLuD-nRRFrh-8gCq7-7H4kPc-61M2po-96ZhDp-iDU3Pi-KePgD-9bpjCL-m61C2V-kHcaoJ-e66vQA-cKLFs-quNwqU-6hCeni-9A7rdq-hPsHWM-aLKC9-dxxsVh-8qAsYs-2UsgW1-oc9b3W-bsDsaW-bFyjS6-7fx33m-w28Cao-cWKouW-qtQeun-9AzaHj-9qVTDq-pqw5J4-qBQq5v-pF4U7e-eF1jtP-qzydXA-pF4XTT-qkgJR3-qzyb5w-qBQmuz-qBLqib

U nogometu je nemoguće zabiti gol i autogol u isto vrijeme. Što nije moguće u nogometu moguće je u politici. Moguće je, recimo, da dobiješ sudski spor, a u isto vrijeme se razotkriješ kao, u najmanju ruku, nevješt i nespretan političar minimalno razrađene prakse. Upravo se to dogodilo Marini Novaković Matanić.

Potpredsjednica Gradskog vijeća Karlovca iz redova Socijaldemokratske partije Hrvatske je dobila sudski spor kojeg je pokrenuo direktor gradske tvrtke Zelenilo i dopredsjednik Županijskog odbora vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Stjepan Turković protiv nje zbog “uvrede časti i ugleda sramoćenjem” jer je na zidu njezinog fejsbučnog profila javno objavljeno da je ovaj primio dvije tisuće eura da zaposli Daniela Perisa. Turkovića je zastupao odvjetnik Hrvoje Medarić, dok se M. Novaković Matanić samostalno i učinkovito obranila. No, argumentacija koju je koristila na sudu razotkrila je ili potvrdila skandaloznu razinu političke djelatnosti u najvećoj karlovačkoj oporbenoj stranci.

Po onome što je iznijela, što god im građani dojave u SDP-u će javno obznaniti, osim ako sadrži psovke. To je, kao, uobičajena praksa te stranke. O čemu se tu radi ili – razumljivije – koji fakin quratz? Dakle, ako sad pošaljemo poruku SDP-u da netko od gradskih političara u svojem podrumu – poput Josepha Fritzla – drži zatočenu dodatnu, tajnu, obitelj, da zaoštrimo argumentaciju do krajnosti, karlovački SDP će bez ikakvih provjera to uredno objaviti, učiniti javnim i tvrditi da je to u interesu javnosti. Nije li to naivno, nepromišljeno, sirovo, nekorektno i kontraproduktivno? Da je Peris Turkoviću platio kako bi ga ovaj zaposlio u Zelenilu M. Novaković Matanić zaprimila je kao privatnu poruku na fejsbuku. Na sudu se branila da nije ona objavila to na zidu svog privatnog profila i fejsbučnim stranicama karlovačkog SDP-a, nego da je to mogao učiniti bilo tko iz njezinog okruženja, jer, eto, njoj je non-stop upaljeno računalo i otvoren fejsbuk u stranci, a ona nije stalno prisutna. Sud joj nije povjerovao, ali ju je oslobodio kaznene odgovornosti jer se radi o političkom djelovanju. Jasna je logika zakona da zaštiti prostor političkog djelovanja i političko izražavanje. Ipak, istovremeno novinari itekako mogu biti kažnjeni zbog istog kaznenog djela, a je li počinjeno ili nije ovisi, manje-više, samo o procjeni suca. U pravu su svi koji se protive najprizemnijoj demagogiji po kojoj će nam svima biti bolje nakon što političarima smanjimo plaće i ograničimo im njihova prava što je više moguće, a po mogućnosti im ih u potpunosti oduzmemo. No, na području sramoćenja je očigledno da su političari bogovi, a svi ostali volovi. Prevelika je razlika u kriterijima da bi takav zakon bio pravedan. Novinar će provjeriti podatak kojeg zaprima prije no što ga objavi, obavezno ako je škakljiv kao što je ovaj da netko daje i prima mito. Novinaru je stalna briga kako izbjeći sudski spor i vještinu pisanja usavršuje radom kojeg nadzire, usmjerava urednik ili mentor. U politici, očigledno, ne trebaš nikakav trening te vrste – samo mlati praznu slamu, objavljuj dezinformacije i poluinformacije bez straha od progona.

Sve ukazuje na to da karlovački SDP nema koncepciju rada i da ekipa koja ga vodi nema osnovne finese za bavljenje politikom, nego se u njihovom slučaju to svodi na prenošenje ili izricanje optužbi. Zašto tamo nema mentora koji radi s neiskusnim članovima, omogućava i usmjerava njihov razvoj? Tragedija je Karlovca da vodeća oporbena stranka nema, očigledno je, baš nikakvih kadrovskih i programskih kapaciteta, pa niti izgleda da smijeni ovako lošu gradsku vlast.

Indijanci iz karlovačkog SDP-a puhaljkama iz uglova napadaju HDZ-ove kauboje koji suvereno jašu gradom naoružani vinčesterkama, a ne postoji poglavica koji im može objasniti kako se barem te puhaljke trebaju koristit. Kad su politika i javnost na štakama kao što su u Karlovcu možemo se pozdraviti s nadom da će Karlovac tako skoro početi ostvarivati svoje brojne i velike potencijale. S ovakvom vlasti i oporbom pred nama je još 77 mršavih krava.