Vladimir Lulić: Hrvatsko novinarsko društvo podržava prijedlog da se Krešimiru Džebi dodijeli ulica

Autor: Marin Bakić

Novinarski dom u Zagrebu

Dajemo punu potporu prijedlogu našeg karlovačko-ogulinskog ogranka i Udruge Polka da se prolaz između karlovačkih ulica Tina Ujevića i Vladka Mačeka nazove po Krešimiru Džebi, o osamdesetoj godišnjici njegova rođenja – stoji u dopisu glavnog tajnika Hrvatskog novinarskog društva Vladimira Lulića predsjedniku Gradskog vijeća Karlovca Damiru Mandiću.

Podsjetimo da je predloženo da se prolaz Ulice Tina Ujevića i Vladka Mačeka nazove po zaslužnom hrvatskom novinaru koji je odrastao u Karlovcu.

– Džeba je jedan od najznačajnijih novinara u hrvatskoj povijesti, čovjek snažnog ljudskog, moralnog i profesionalnog integriteta. HND mu je posthumno dodijelio nagradu za životno djelo “Otokar Keršovani” čime je, makar i na taj simboličan način, nastojao ispraviti tešku nepravdu svojih prethodnika koji su ga isključili iz Društva, što je bio dio politički motivirane odmazde i zabrane njegova javnog djelovanja nakon propasti hrvatskog proljeća 1971. godine – kaže Lulić.

Džebina deviza je bila da novinari ne smiju biti odgovorni nikome osim javnosti, čitateljima i profesiji, te da novine služe kako bi političari stekli uvid u to što misle građani, a ne obratno.

– Beskompromisno je živio tu svoju poruku, i mislimo da ona najbolje oslikava o kakvom je velikanu riječ – veli Lulić.

Dodaje da je Džeba bio i uspješan privrednik, a početkom 1990-ih se politički angažirao, ostajući vjeran svojim načelima građanskog društva, demokracije, tržišnog gospodarstva i medijskih sloboda.

– Suglasni smo s predlagačima da bi činjenica da jedna ulica nosi njegovo ime mogla imati pozitivan utjecaj na naraštaje Karlovčana, jer bi podsjećala na njegov uzoran život i rad – kaže Lulić.