Uskoro u Karlovcu Prolaz Krešimira Džebe?

Autor: Marin Bakić

Budući Prolaz Krešimira Džebe? Foto: Marin Bakić

Karlovačko-ogulinski ogranak Hrvatskog novinarskog društva i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka predložili su Gradu Karlovcu da prolaz između Ulice Tina Ujevića i Ulice Vladka Mačeka imenuje Prolazom Krešimira Džebe povodom 80. obljetnice rođenja zaslužnog hrvatskog novinara i političara.

Džeba je rođen u Dubrovniku, a preminuo u Grazu 1993. godine. Jedan je od najznačajnijih novinara u hrvatskoj povijesti. Imao je šest godina kada mu se obitelj preselila u Karlovac. Odrastao je u Šimunićevoj ulici, to jest Kineskoj četvrti. U Karlovcu je polazio osnovnu školu i Gimnaziju, a potom se uputio na studij ekonomije u Zagreb, gdje se nastanio.

Novinar je od 1957. godine, a zbog svoga novinskog angažmana u čuvenom Vjesniku u srijedu kao proljećaru mu je zabranjeno javno djelovanje. Bio je urednik tog lista kada je ostvarivao zavidnu nakladu od 300.000 primjeraka. Nakon zabrane javnog djelovanja prvo zaposlio u marketingu Vjesnika, a zatim Tvornice duhana Rovinj. Početkom 1990-ih se politički angažira. Bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Izlaskom iz medijske izolacije javno je upozoravao na opasnost od politike Slobodana Miloševića, promovirao načela građanskog društva, moderne države, tržišnog gospodarstva i medijskih sloboda te kritizirao politiku privatizacije i pretvorbe.

Kao ekonomski analitičar i komentator zagovarao je liberalizaciju tržišta i veće društvene slobode. Bio je novinar visokog ljudskog i profesionalnog integriteta. O tome svjedoči epizoda kada je, unatoč dogovoru Josipa Broza Tita i Leonida Brežnjeva da se zabrani u Jugoslaviji prikazivanje filma “Priznanje” francuskog redatelja Coste Gavrasa, jer se bavi staljinističkim procesima u Čehoslovačkoj, ne samo organizirao javno prikazivanje tog filma, nego i gostovanje redatelja u Zagrebu koji je sudjelovao na javnim raspravama o porukama djela.

Džebina deviza je bila da novinari ne smiju biti odgovorni nikome osim javnosti, čitateljima, profesiji i da novine služe kako bi političari stekli uvid u to što misle građani, a ne obratno.

Krešimir Džeba
Krešimir Džeba