Tihomr Ivka: Čudo da Kaportal postoji, jer vlast nije pametna i ne financira svoje kritičare

Autor: Marin Bakić

Vedran Gvožđak, Marijan Bakić, Lovro Zaplatić i Tihomir Ivka na promociji zbirke kolumni u Knjižnici za mlade u Karlovcu 10. studenog 2015. godine povodom pete godine postojanja Kaportala i 40 godina novinarskog rada Marijana Bakića. Foto: Robert Fajt/Kaportal

Pravo je čudo da Kaportal postoji s obzirom da iz gradskog proračuna dobivamo nula kuna. Netko je rekao da pametna vlast plaća kritičare. Karlovačka vlast nije pametna – komentirao je u utorak Tihomir Ivka, novinar kojeg glavni urednik Vedran Gvožđak naziva najvećim brendom tog karlovačkog internetskog medija, u Knjižnici za mlade na predstavljanju knjige izdane povodom pet godina postojanja tog portala.

Ukoričen je, uz pomoć Euroherca kao sponzora, izbor osvrta petorice Kaportalovih kolumnista – Ivke, Nebojše Magdića, Lovre Zaplatića, Darka Lisca i Marijana Bakića, sportskog novinara i urednika magazina KAŠ. Bakićeva 40. godišnjica djelovanja u novinarstvu također je obilježena ovim skupom kojeg su organizirali Kaportal, karlovačko-ogulinski ogranak Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatski zbor sportskih novinara, Sekcija Karlovac.

  • Moram Vas razočarati, jer kanim još 40 godina raditi – kaže Bakić i zahvaljuje čitateljima portala.

Dodaje kako neki tvrde da ih kolumne na Kaportalu ne zanimaju i da ih ne čitaju.

  • Međutim, drugim nam kanalima pokušavaju poremetiti život – kaže Bakić.

Ivka ističe kako je teže biti novinar u maloj, nego većoj sredini.

  • Nije sporno da je novinarstvo subjektivno. Štancajući tekstove zaboravite ponekad da ste protiv nekoga nešto napisali, pa se dogodi da mnogo kasnije toj osobi pružite ruku, a ona uskrati pozdrav. Mnogo je ugodnije baviti se takvim poslom u Zagrebu, jer ne susrećeš u pravilu one o kojima pišeš – kaže Ivka, autor kolumne “Signali nad gradom” i dodaje:

  • Pisanje za Kaportal je usamljenički posao koji ne donosi materijalnu korist, ali angažman zadovoljava. Što god radio u životu, od pisanja neću odustati. Novinarstvo je način života i ovisnost.

Velečasni Zaplatić nadimka Pit, autor kolumne na Kaportalu koja se prvotno zvala “Pit i to je…”, a potom “Pitov teatar apsurda”, piše blogove od 2000. godine. Prije angažmana na Kaportalu pisao je i na stranicama koje je samostalno osnivao te, kako kaže, ratovao s lijevima, a ni crkvenoj hijerarhiji nije bio po volji, jer ga se nije moglo kontrolirati.

  • Uvijek napišem što mislim i nastojim to potkrijepiti argumentima. Drago mi je što sam na predstavljanju knjige jer me sada oni koji me deru komentarima na Kaportalu mogu vidjeti uživo. Volim provocirati kako bih izazvao raspravu i nikad one koji su me napali nisam smatrao neprijateljima. Različitost mišljenja je bogatstvo – ističe Pit.

Na Kaportalu su čitani i komentari čitatelja. Registriranih korisnika je tri tisuće, a stotinjak ih je aktivnih, ovisno o temi, kako objašnjava Gvožđak. Unatoč ponekim primjedbama na moderiranje, svi su suglasni da je razina komunikacije daleko više od one na ostalim portalima.

  • Možda je to stoga što su komentatori na Kaportalu uglavnom lijeve provenijencije, pa nema rasprava o partizanima i ustašama – kaže Ivka.