HND HRT-u: Povucite odluku i organizirajte sučeljavanje uoči izbora

Autor: Marin Bakić

Hrvatsko novinarsko društvo apelira na programsko vodstvo Hrvatske radiotelevizije da hitno promijeni svoju odluku i organizira najavljeno predizborno sučeljavanje, te da na njega pozove sve predstavnike stranaka ili lista koje prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja imaju izgleda ući u Sabor – poručuju predsjednik HND-a Saša Leković i predsjednica HND-ova ogranka na Hrvatskoj televiziji Sanja Mikleušević-Pavić.

Podsjetimo da je HRT odustao od organiziranja sučeljavanja najavljenog za večeras nakon primjedbi Državnog izbornog povjerenstva ono ne bi bilo pravedno prema svim političkim opcijama koje sudjeluju sa svojim listama na izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

– Javna televizija mora imati slobodu i autonomiju uređivanja programa prema profesionalnim novinarskim kriterijima, ali na temelju jasno donesenih pravila. Njezina je obveza građanima pružiti cjelovitu i objektivnu informaciju, a, u ovom slučaju, omogućiti im da tijekom televizijskog sučeljavanja čuju i vide sve one koji imaju izgleda ući u Hrvatski sabor, kako bi i na temelju toga mogli donijeti odluku za koga će glasati na izborima – nastavljaju Leković i S. Mikleušević-Pavić.

Ističu da kriteriji sučeljavanja moraju biti jasni.

– Vodstvo HRT-a griješi kada upire prstom u Etičko povjerenstvo Državnog izbornog povjerenstva zbog navodnog pritiska na uredničku autonomiju HRT-a. Povjerenstvo je na prigovor jedne od nepozvanih stranaka samo donijelo mišljenje da HRT nije postupio ispravno kada nije na sučeljavanje pozvao sve koje bi trebao. Vodstvo HRT-a je, međutim, ustrajalo u svojim stajalištima, te donijelo još problematičniju odluku od prethodne – ukinulo je već najavljeno sučeljavanje, što je odluka koja se kosi sa zadaćom javnog servisa – smatraju Leković i S. Mikleušević-Pavić.

Dodaju da Zakon o HRT-u jasno definira fuknciju javnog servisa, a to je promicanje pluralizma mišljenja i stavova.

– Zato još jednom naglašavamo, sučeljavanje se mora održati, a na njega moraju biti pozvani predstavnici svih onih koji izgledno ulaze u Sabor. U protivnom, mislimo da oni koji su ovakve odluke donijeli ne bi smjeli biti na tako odgovornim dužnostima – vele Leković i S. Mikelušević-Pavić.