Danas o Matkoviću u Društvu hrvatskih književnika

Autor: Marin Bakić

Kasija Vrbanac i Karlo Mrkša na generalnoj probi predstave "Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme. Foto: Mladen Volarić

Društvo hrvatskih književnika povodom stote godišnjice rođenja i 30. godišnjice smrti danas, u utorak, s početkom u 11 sati organizira u svom sjedištu na adresi Trg bana Josipa Jelačića 7/I u Zagrebu organizira kolokvij o Marijanu Matkoviću.

Moderirati će ga Lada Žigo, a govorit će Dubravka Crnojević-Carić, Sanja Nikčević, Božidar Petrač i Ante Stamać. Izbor iz Matkovićevog djela interpretirat će glumac Dragan Despot. Kolokvij se održava uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

Sljedećeg tjedna će se i u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održati skup o Matkoviću.

Rođen je 21. rujna 1915. godine u Karlovcu, a preminuo je 31. srpnja 1985. u Zagrebu. U tom gradu je diplomirao pravo, a zatim je studirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost u Parizu i Beču. Kao student objavljuje prve književne radove, a 1936. godine izdaje zbirku pjesama “Iz mraka u svjetlo”. Nakon Drugog svjetskog rata nastavlja s plodnim književnim angažmanom, ali je i vrlo aktivan dužnosnik u kulturi. Vodio je kulturno-umjetnički odjel Radio Zagreba, bio je intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, umjetnički direktor Zagreb filma, tajnik Razreda za suvremenu književnost Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i voditelj današnjeg Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Pokretač je i dugogodišnji glavni urednik časopisa Forum, suosnivač je Dubrovačkih ljetnih igara. Najzapaženiji je po dvama dramskim ciklusima – “Igra oko smrti i “I bogovi pate”. Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo dobio je 1974. godine.

Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka zajedno s Gradskim kazalištem “Zorin dom”, Gradskim muzejom Karlovac i Gradskom knjižnicom “Ivan Goran Kovačić” provode projekt “Marijan Matković u mozaiku karlovačke kulturno-umjetničke baštine” u sklopu kojeg su producirane pretpremijera i premijera predstave “Igra oko smrti/Lozinka: krizanteme”, koju je režirala D. Crnojević-Carić. Održan je i skup o Matkoviću u sklopu serijala zavičajnih čajanki i predavanje Snježane Banović u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu o Matkovićevu kazališnu djelovanju. Do kraja projekta će se prikazati film “Slučaj maturanta Wagnera” redatelja Branka Ivande u Karlovcu.