Boris Pavelić i Josip Kregar večeras u Karlovcu o Gandhiju, demokraciji i nenasilju

Autor: Marin Bakić

Večeras s početkom u 19 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu održat će se tribina “Demokracija, Gandhi i danas – kako djelovati” u organizaciji Indijskog kulturnog centra Udruge Lotos, Veleposlanstva Indije i Gradske knjižnice, na kojoj će sudjelovati političar i sveučilišni profesor Josip Kregar i novinar i publicist Boris Pavelić te veleposlanik Indije Sandeep Kumar.

Tribina se organizira u sklopu izložbe karikatura posvećenih Mahatmi Gandhiju koja je otvorena u Knjižnici za mlade u Karlovcu.

– Gandhija više nema među živima, no njegovo naslijeđe je i dalje živo i važno ne samo za Indiju nego i za cijeli svijet budući da smo okrenuti organizaciji zajedničkoga, društvenoga života na temeljima demokracije. Čemu nas Gandhi može danas naučiti, kako njegove riječi i djela primijeniti danas u društvu u kojemu živimo. Kako se Gandhi ponajviše bavio mogućnostima javnoga djelovanja građana prema državi, postavlja se naravno i pitanje gdje su granice moći države kao tvorevine, odnosno njezinih organa vlasti. Kako se suprotstaviti nasilju a ne podleći njegovoj primjeni. Što je tolerancija danas, u čemu se vidi i ima li je u Hrvatskoj? Kako prepoznati uspjehe nenasilne borbe te kako ih učiniti još važnijima, brojnijima i vidljvijima? – navode organizatori temu tribine.