U ponedjeljak u Gradskom muzeju Karlovac o Hermanu Bolléu

Autor: Marin Bakić

U dvorišnoj dvorani Gradskog muzeja Karlovac u ponedjeljak 19. listopada s početkom u 18 sati održat će se predavanje povjesničara umjetnosti Dragana Damjanovića “Herman Bollé i arhitektura historicizma u Hrvatskoj”.

Predavač je autor monografije o znamenitom arhitektu i izložbe posvećne njemu u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izložba je bila otvorena od 17. travnja do 23. kolovoza ove godine u kojoj se obilježava 170. godišnjica Bolléova rođenja.

– Predavanjem se pridružujemo obilježavanju obljetnice rođenja jednog od najvažnijih hrvatskih arhitekata kraja 19. i početka 20. stoljeća, te se ujedno javnosti predstavljaju obnovljeni mozaici kapele Svetog Jurja sa spomenika Glorijeta s Vojnog groblja u Karlovcu, koji je u spomen palim junacima Prvog svjetskog rata sagrađen 1916./1917. godine prema Bolléovom projektu – kaže Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac.

Dodaje da je živeći i radeći pet desetljeća u Zagrebu Bollé je ostvario veliki arhitektonski opus u Hrvatskoj i okolnim zemljama te ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatske arhitekture, umjetničkog obrta, kao i u obrazovanju mladih arhitekata i obrtnika.