U petak konferencija “Između slobode govora i govora mržnje”

Autor: Marin Bakić

Govor mržnje. Ilustracija Matthew Semrau. Izvor: https://www.flickr.com/photos/64275992@N04/

U organizaciji Udruge Gong i Platforme za pitanja medija, kulture i društva Kurziv, odnosno njezina portala Kulturpunkt u Novinarskom domu u Zagrebu održat će se u petak s početkom u deset sati konferencija “Između slobode govora i govora mržnje”.

– Konferencija će se održati usuret Cjelovitoj kurikularnoj reformi kojoj je cilj, među ostalim, učenicima osigurati korisnije i smislenije obrazovanje, usklađeno njihovoj razvojnoj dobi te bliže svakodnevnom životu – kaže izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

Predviđene su dvije panel rasprave. Na onoj koja se bavi “slabim karikama medijskih sustava” izlagat će Brankica Petković iz slovenskog Mirovnog inštituta, komunikologinja Helena Popović, novinar Xhabir Memedi Deralla i sociolog Krešimir Krolo, a na panelu koji se bavi senzacionalizmom u medijima i zanemarivanjem u obrazovanju govorit će komunikologinja Nada Zgrabljić Rotar, Domagoj Morić, također komunikolog i aktivist, komunikologinja Lana Ciboci, scenograf Ivan Dobran i Lidija Kralj, urednica časopisa “Pogled kroz prozor” i portala Učitelji.hr.

Poslijepodne će se održati niz radionica. Onu koja će se baviti populizmom i medijima kao prijetnji ili korektivu za demokraciju vodit će politolog Berto Šalaj, radionicu koja se bavi utjecajem stereotipa, predrasuda i prikrivenog oglašavanja u medijima L. Ciboci. Radionicu koja se bavi sprečavanjem govora mržnje na društvenim mrežama kroz obrazovne programe vodi L. Kralj. Jedna od radionica bit će posvećena medijskim prikazima fašizma i antifašizma, a bavit će se konkretno provjerom činjenica i izvora informacija u regiji. Na njoj će sudjelovati Dušan Jordović i Siniša Dedeić s portala Istinomer.rs, Tijana Cvjetičanin i Aida Ajanović iz Istinomjer.ba, Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju iz Podgorice, Deralla i B. Petković.

Konferencija se održava uz financijsku podršku fonda „Alumni Engagement Innovation“ američkog State Departmenta, programa Centra znanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te programa Europske unije „Europa za građane“.