U četvrtak tribina “Lokalni neprofitni radio – bez pristupa eteru?”

Autor: Marin Bakić

Radio Marija. Screen shot portala od 13. listopada 2015.

U Kući ljudskih prava i u njezinoj organizaciji u Zagrebu u četvrtak 15. listopada s početkom u 10 sati održat će se tribina o perspektivama neprofitnog lokalnog radija “Lokalni neprofitni radio – bez pristupa eteru?”.

U Hrvatskoj, po podacima Ministarstva kulture i Agencije za elektronske medije, djeluju s koncesijom samo tri studentske radio postaje, pet katoličkih, od kojih jedna s nacionalnom koncesijom, te po jedna postaja posvećena zdravstvenim temama i jedna posvećena invaliditetu.

– Zadnji natječaj za koncesiju na području Zagreba je objavljen 22. srpnja 2015., a na njega su se javila dva neprofitna ponuditelja – Udruga Radio Marija i Kuća ljudskih prava. Vijeće za elektroničke medije 29. rujna 2015. dodijelilo je koncesiju Udruzi Radio Marija na vrijeme od 14 godina za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija na području Zagreba. Sam natječaj kao i niz kontroverznih odluka Vijeća za elektroničke medije, uz evidentno kršenje procedura, otvorile su niz pitanja u vezi budućih koncesija unutar neprofitnog radio etera – kaže Mladen Majetić, predsjednik Upravnog odbora Kuće ljudskih prava koja se prijavila na spomenuti natječaj za lokalnu radio koncesiju u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem i Radiom 808.

Imali su namjeru, objašnjava Majetić, eter ispuniti sadržajima koji su namijenjeni mladima, etničkim i rodnim manjinama te izvještajima s aktivnosti alternativnih političkih, društvenih i kulturnih organizacija.

Na tribini će izlagati Milan Živković iz Ministarstva kulture, Suzana Kunac iz Agencije za elektronske medije, Ilko Čilić s Radio 808 i Sanja Sarnavka iz Udruge B. a. B. e.