“Medijima lakše širiti utjecaj, nego ratovima”

Autor: Marin Bakić

Ivan Markešić, Danko Plevnik i Josip Žunić na predstavljanju knjige "Geopolitika smisla života" 19. listopada 2015. godine u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu. Foto: Igor Čepurkovski/Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"

Knjiga nema velik broj stranica, ali je bogata. Temeljem svake se može napisati 50 novih – ocjenjuje sociolog Ivan Markešić s Instituta “Ivo Pilar” novo djelo novinara i publicista Danka Plevnika “Geopolitika smisla života” (ITG, Zagreb, 2015.) u ponedjeljak na promociji koja se održala u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu.

Liječnik Josip Žunić smatra da je ova knjiga potrebna najširem krugu čitatelja.

  • Djelo je to prepuno izuzetnih podataka koje me potaknulo na razmišljanja i o vlastitim postupcima i stavovima – kaže Žunić.

Markešić postavlja retoričko pitanje “kakvog smisla ima govoriti o geopolitici smisla”, kada je smisao prije svega filozofska tema.

  • Knjiga ispituje kako osvojiti neki prostor, a da se ne porobi. Plevnik određuje staru geopolitiku kao namjerno proširivanje interesa zemlje ili više zemalja. Nova geopolitika se ne temelji na sili, nego ponudom sadržaja. Autor kaže da smisao života svakog pojedinca proizlazi iz toga kako živi, kako se odnosi prema okolnostima. Djelo je uistinu zbirka smisleno ukorporiranih stavova o smislu života različitih mislioca – veli Markešić.

Sam Plevnik podcrtava da je danas mnogo lakše i jeftinije medijskim promicanjem vlastitog načina života širiti svoj utjecaj, nego ratovima.

  • Religije i revolucije predstavljaju staru geopolitičku metodologiju, ekologija i tehnologija novu. Problem je ekologije što je ideologizirana i od nas traži opredjeljenje. Green Peace dolazi u Istru prosvjedovati protiv izgradnje termoelektrane Plomin C ili se u Japanu zalaže za zabranu izlova kitova. Tehnologija je ideološki neutralna i prelazi granice čak i tamo gdje bismo rekli da je to nemoguće. Čak je i pripadnici Islamske države prihvaćaju. Tehnologija uvodi tehnološki smisao života. IS njome pokušava privuči mlade iz čitavoga svijeta obećanjem da šehite čeka raj sa 72 djevice, a tim mladima raj predstavlja imati, primjerice, superbrzi internet – kaže Plevnik.

Predstavljanje knjige "Geopolitika smisla života" 19. listopada 2015. godine u Gradskoj knjižnici "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu. Foto: Igor Čepurkovski/Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić"
Predstavljanje knjige “Geopolitika smisla života” 19. listopada 2015. godine u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu. Foto: Igor Čepurkovski/Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić”