Loncu poklopac: Služiti ili se poslužiti?

Političari rijetko ili nikako da prijeđu s riječi na djela, makar to manifestirali na jednoj maloj, ali konkretnoj akciji “služenja jedinoj nam domovini Hrvatskoj”. Uglavnom smo naviknuli od političara da prelaze s riječi na nedjela

Autor: Marin Bakić

Članovi HSS-a okupljeni uoči predizbornog skupa u Školskoj sportskoj dvorani "Mladost" 10. listopada 2015. godine. Foto: HSS

„Danas je u Hrvatskoj sve jasno, ovo na lijevo ne može proći, a na svima nama što svjedočimo da ovo od centra na desno nikada neće više iznevjeriti na načine i dječje bolesti koje su bile u prošlosti. Zato ova koalicija donosi i dom i ljubav u svom imenu i tko to iznevjeri jao si ga njemu. S tom sviješću koja ponekad izaziva i strah idemo naprijed. Ovo nije pitanje tko će gdje biti i nije pitanje vladanja. Ovo je pitanje služenja jedinoj nam domovini Hrvatskoj“, poručio je karlovački gradonačelnik i šef lokalnog ogranka Hrvatske demokratske zajednice Damir Jelić, koordinator takozvane Domoljubne koalicije za sedmu izbornu jedinicu, na skupu u Školskoj sportskoj dvorani “Mladost” u Karlovcu.

A na to pitanje “služenja jedinoj nam domovini Hrvatskoj” odgovoreno je i prije i nakon tog skupa kada njegovi koalicijski partneri iz Hrvatske seljačke stranke, koji su zasigurno na skupu gromoglasnim pljeskom popratili njegov govor, nisu pomogli građanskim aktivistima koji su čistili zgradu i okoliš Hrvatskog doma, unatoč tome što se sjedišta županijske i gradske organizacije te stranke nalaze u toj zgradi.

HSS-ovi aktivisti su se okupili za polazak na miting ispred Hrvatskog doma baš kada su se okupili i aktivisti za njegovo čišćenje, a pomoć, kako svjedoče “čistači”, nisu ponudili. U redu, išli su na miting, no i kad je završio, nisu došli pomoći akciji čišćenja koja je i dalje trajala. Predsjednik gradskog HSS-a Davor Bartolac, svjedoče aktivisti civilnog društva, samo je unio zastavu u stranačke prostorije i otišao. Nije ih niti pozdravio, iako im je kao pročelnik Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom Grada Karlovca izdao dozvolu za čišćenje. Na taj način je Bartolac minirao retoriku novog, neiskvarenog, “domoljublja služenja”. Da su u takozvanoj Domoljubnoj koaliciji uistinu predani onome što propovijedaju, one koji nesebično, bez ikakvog materijalnog interesa, čiste i uređuju gradsku imovinu, barem bi došao pozdraviti, ako im već ne bi i pomogao u čišćenju sa svojim stranačkim kolegama.

Političari rijetko ili nikako da prijeđu s riječi na djela, makar to manifestirali na jednoj maloj, ali konkretnoj akciji “služenja jedinoj nam domovini Hrvatskoj”. Uglavnom smo naviknuli od političara da prelaze s riječi na nedjela, da u opoziciji pozivaju na “služenje domovini”, da se na vlasti njome samo – posluže. Prije no što im je izdao dozvolu za čišćenje Hrvatskog doma, Bartolac ju je uskratio s obrazloženjem da velika dvorana ne zadovoljava minimalne sigurnosne uvjete, da nije pogodna za bilo kakvo korištenje i da se već godinu dana ne daje na uporabu. Uskrata je izazvala reakciju civilnog društva, nakon koje su ipak dobili dozvolu za čišćenje ostatka zgrade i okoliša. No, na pitanje kako to da je velika dvorana nedavno ipak korištena za snimanje filma “Jezero” Luca Bessona, iz Grada su odgovorili da je ona ustupljena zagrebačkoj tvrtki Pakt media za potrebe snimanja filma. Prostor im je naplaćen, a ta je tvrtka preuzela “cjelokupnu odgovornost” za eventualnu naknadu štete i prekršajnu odgovornost, poduzela je i tehničke zahvate da osigura kako se neželjeno ne bi dogodilo.

No, ako je to moglo učiniti jedno društvo s ograničenom odgovornošću temeljnog kapitala od 20.000 kuna, zašto Grad kao vlasnik ne može? U čemu je problem da se u velikoj dvorani osiguraju ti minimalni sigurnosni uvjeti dovoljni da se može, ako ništa drugo, očistiti dok se čitava zgrada ne obnovi, ako će se to ikada dogoditi? Problem će vjerojatno biti u tome da ih za to nije briga, da jednostavno ne postoji interes za tim famoznim služenjem.

I upravo se na slučaju Hrvatskog doma danas u Karlovcu lomi Jelićeva retorika o novom HDZ-u koji s partnerima ne želi prvenstveno vladati, nego “služiti” i ta izrečena namjera djeluje neuvjerljivo. Uličnim rječnikom rečeno – služi, brate. Imao si priliku u jednoj maloj komunalnoj akciji u susjedstvu tvog mitinga. Propustio si je.