I Kinoklub Karlovac na Giffoni Macedonia festivalu

Autor: Antea Anđelić

Na filmskom festivalu za djecu i mlade Giffoni Macedonia održanom u Skopju od 6. do 11. listopada sudjelovali su članovi Hrvatskog filmskog saveza, Kinokluba Karlovac kao i mladi filmaši iz nekoliko hrvatskih gradova.

Oni najmlađi, pod vodstvom profesorice medijske kulture i hrvatskog jezika te dugogodišnje suradnice KFS-a Ane Đordić, predstavljali su članove žirija za djecu i mladež uz pet stotina vršnjaka iz cijele regije. Uz Katju Radojković i Maru Marković iz Zagreba, sudjelovali su Neno Barković iz Dubrovnika te Miran Ratković iz Kinokluba Karlovac. Članovi hrvatske delegacije sudjelovali su i kao voditelji radionica, pa je tako Luka Hrgović, diplomirani animator, mlade educirao o izradi specijalnih efekata, dok je filmski kritičar Boško Picula mladima govorio o vlastitom zanimanju. Karlovčanka Marija Ratković Vidaković, članica Kinokluba Karlovac i vršiteljica dužnosti tajnice KFS-a, je s A. Đordić i mladim članovima žirija održala prezentaciju o radu HFS-a, ali i Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva i Filmskoj reviji mladeži te Školi medijske kulture i Videoradionici za djecu i mlade koja se održava u Kraljevici, kao programe koji predstavljaju internacionalni, odnosno regionalni potencijal.

Na festivalu su također prikazani i filmovi „U ime bureka“ čiji su autori srednjoškolci iz Kinokluba Karlovac te „Kojih nije bilo“ Splićanke Ane Opačić. Upravo je tim uratkom prije sedam godina na prvom izdanju Four River Film Festivala u Karlovcu osvojila nagradu za najbolji eksperimentalni film, a danas živi i radi u Skopju te čini dio organizacijskog tima festivala Giffoni Macedonia.

Sam festival inačica je talijanskog Giffoni festivala, jednog od najvećih filmskih festivala za djecu i mlade koji se već 45 godina odvija u istoimenom talijanskom gradu. Sudjelovanje delegacije i mladih samo je nastavak suradnje Kinokluba Karlovac i HFS-a s Giffonijem u Italiji, Makedoniji i Gruziji, u sklopu koje su mladi iz Makedonije i Italije već dvije godine za redom članovi žirija Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, dok su mladi iz Hrvatske zauzvrat u već spomenute tri države.