HSS-ovci ignorirali čišćenje Hrvatskog doma u Karlovcu

Autor: Antea Anđelić

Približavajući se Hrvatskom domu, gdje se u subotu odvijala akcija čišćenja te zgrade u vlasništvu Grada Karlovca, uočavamo ne samo aktiviste civilnog društva i druge građane koji su došli urediti objekt, nego i okupljanje članova Hrvatske seljačke stranke koji su se grupirali uoči odlaska u Školsku sportsku dvoranu “Mladost” gdje se održavao predizborni skup takozvane Domoljubne koalicije predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom. Međutim, iako HSS ima dio zgrade u zakupu za sjedište gradske i županijske organizacije, nitko od tridesetak stranačkih aktivista nije pomogao onima koji su čistili objekt u vlasništvu Grada Karlovca i njegov okoliš.

– Neki od naših aktivista su se pridružili krivoj skupini kada su dolazili. Ni njima nije bilo jasno što se događa, pa su skužili da smo mi za čišćenje ipak na ovoj strani – rekao nam je Domagoj Šavor, koordinator mreže udruga u nezavisnoj kulturi KAoperativa, koja je i organizirala akciju čišćenja kada smo zamolili za komentar, a naknadno je dodao:

– Nitko od HSS-ovaca nam nije pomogao niti nakon što je završio predizborni skup u “sportskoj”. Vidjeli smo samo Davora Bartolca kako unosi u stranačke prostorije nekakav barjak, a potom odlazi. Nije nas niti pozdravio, pitao kako smo, iako nam je kao pročelnik Upravnog odbora za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom Grada dao dozvolu za akciju.

Bartolac je i predsjednik GO HSS-a. Podsjetimo da je prvotno uskraćena dozvola za čišćenje iz sigurnosnih razloga, da bi kasnije Grad ipak dao. Grad ne dozvoljava ulazak u veliku dvoranu, jer ne ostvaruje minimalne sigurnosne uvjete, pa je tako taj dio prostora ostao neočišćen.

Već se u deset sati kada je bila zakazana akcija moglo čuti razbijanje prozora koje je trebalo ukloniti do kraja budući da su većina bila napuknuta.

– Danas ćemo pokušati riješiti taj gore prostor u kojem je nekad bio kafić i također prostor dolje u podrumu koji je veličine klupskog prostora, a u kojem se nekad nalazio disco klub. Iako se unutra nije ulazilo godinama, na prvu ruku se ne čini tako strašno. Potrebno je ta stakla koja su opasna do kraja porazbijati, izbaciti i počistiti ostalo što se nalazi uokolo razbacano – objasnio je Šavor.

U tom lijevom krilu nalazili su se između 1996. i 2008. godine caffe bar na polukatu, dok se u podrumskom prostoru nalazio disco klub sve pod nazivom Hrvatski dom. Aktivnosti u njemu su stale nakon što je istekao ugovor za korištenje kako privatnim vlasnicima tako i Studentskom kulturnom centru „Braća Radić“.

Mladi koji su se jutros okupili, spremni na rad, bili su većinom iz nekih od karlovačkih udruga poput Udruge za poticanje urbane glazbene i plesne kulture Infinitum, Studija 8, Udruge likovnih autora Karlovac, Udruge Art Root, Udruge za društveni razvoj KA-MATRIX i Udruge za poticanje kreativnosti i razvoj nezavisne kulture Poluga, te volontera koji nisu članovi organizacija civilnog društva.

– Trebali bismo skupiti svo smeće i od njega napraviti umjetničku instalaciju pa ga dati HSS-u – bila je jedna od dosjetki za pauze prvenstveno zg boogorčenosti, jer se taj prostor uopće doveo do ovakvog stanja u kojem se danas nalazi.

HSS je do 2013. godine upravljao čitavom zgradom temeljem bizarnih ugovora s Gradom kao vlasnikom. Ni Grad ni HSS nisu zgradu obnovili i priveli svrsi.

– Ovo današnje čišćenje je prvi korak da se konačno i ovaj prostor uz Malu scenu stavi u punu funkciju – rekao je Šavor.

Uskoro se ostalima pridružio i Denis Mikšić iz KA-MATRIXA koji je komentirao činjenicu da se uopće nije smjelo dogoditi da se ovakva akcija održava, jer je prostor zapušten zbog samovolje vlasnika. Ubrzo su se metle “upogonile”, a vrijedne su ruke počele izvlačiti komade namještaja koji su se nalazili razbacani po prostoru gdje se nalazio caffe bar.

– To ti je dio starog razglasa s kojega se i Momčilo Bajagić Bajaga mogao čuti kada je nekad nastupao ovdje prije rata – komentirao je Mikšić gledajući dečke kako iznose nekoliko takvih drvenih konstrukcija.

Dodao je da postoje planovi za definiranje izgleda i namjene prostora.

– Najveći problem su instalacije koje su vjerojatno gotovo sve počupane. Treba i zagrijati toliki prostor, a samo to je veliki poduhvat – rekao je Mikšić.

Potencijal prostora očigledan, a samo je potrebno “udahnuti mu život”.