Dokumentarci u Centru za mlade Grabrik

Autor: Antea Anđelić

U sklopu projekta „KineDok“ od 23. do 25. listopada u Centru mlade u Grabriku održat će se tri projekcije dokumentarnih filmova. Projekt je pokrenut je od strane Instituta dokumentarnog filma iz Praga, a u Karlovcu ga provodi Udruga za medijsko stvaralaštvo i kulturne aktivnosti Izvan Fokusa u partnerstvu s udrugom Restart iz Zagreba koja se bavi produkcijom, promocijom i distribucijom dokumentarnih filmova.

U petak će se s početkom u 20 sati moći pogledati projekcija češkog filma „Sugar Blues“ redateljice Andree Culkove koja uslijed trudničkog dijabetesa otkriva teškoće odricanja od rafiniranog šećera koji se nalazi posvuda. U subotu će se održati projekcija ruskog filma „Krv“ s početkom u 19 sati. Dokumentarac prati mobilni donatorski centar za krv koji putuje po malim ruskim gradovima. Budući da se za doniranje pola litre krvi plaća 15 eura, nekim građanima to je jedino sredstvo financiranja. Također, u nedjelju u 19 sati održat će se projekcija poljskog filma „Joanna“ koji prati priču mlade majke koja boluje od neizlječive bolesti, a na svom blogu piše o svemu što bi željela da sin nauči od nje kad odraste.

Osim Hrvatske i Karlovca u projektu sudjeluju Češka, Slovačka, Rumunjska i Mađarska, a sam projekt je nastao kao potreba za platformom za alternativnu distribuciju autorskih dokumentarnih filmova na području srednje i jugoistočne Europe. Do kraja godine u Karlovcu bi se trebale održati još tri projekcije dokumentarnih filmova.