U subotu premijera predstave i zavičajna čajanka Marijanu Matkoviću u spomen

Autor: Marin Bakić

Karlo Mrkša i Kasija Vrbanac u predstavi "Igra oko smrti/Lozinka: krizanteme". Foto: Igor Čepurkovski

Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu te Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka u subotu nastavljaju obilježavati stotu godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti književnika Marijana Matkovića.

U Zavičajnom odjelu Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” u Karlovcu održat će se skup Zavičajna čajanka, u Gradskom kazalištu “Zorin dom” premijera predstave “Igra oko smrti/Lozinka: krizanteme” u subotu 19. rujna.

Na skupu koji će tematizirati književnika Marijana Matkovića i njegovo djelo izlagat će akademska glumica, redateljica i teatrologinja Dubravka Crnojević-Carić, profesorica književnosti Milana Romić, novinar i publicist Danko Plevnik, književnik i povjesničar književnosti akademik Dubravko Jelčić, novinar i književnik Željko Ivanjek, teoretičarka književnosti, kazališna kritičarka i teatrologinja Sanja Nikčević, te novinar i književnik Srđan Sandić. Čajanka započinje u 12 sati.

logo_natjecaj_2012

Premijera predstave “Igra oko smrti/Lozinka: krizanteme” počinje u 20 sati. Režira je D. Crnojević-Carić, a glume mladi karlovački glumci Kasija Vrbanac i Karlo Mrkša. Ulaz je slobodan, a besplatne karte se mogu podignuti na blagajni Zorin doma radnim danom od 10 do 12 sati te na dan premijere sat prije početka.

Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu

Predstava je utemeljena u Matkovićevim dramama. Osmišljena je po njegovu dramskom ciklusu “Igra oko smrti”, a kako je opisuje redateljica, “prikazuje se odnos mladih Nede Gorsky i Žarka Župana u ratno doba. To je predstava o ljubavi i izazovima koje stoje pred individualcima u trenucima krize”.

Grad Karlovac

Skup i predstava se odvijajaju u sklopu projekta “Marijan Matković u mozaiku karlovačke kulturno-umjetničke baštine”.

Karlovačka županija

Projekt se provodi uz podršku Heinekena Hrvatska temeljem provedenog Donacijskog natječaja “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju”, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Partneri na projektu su Gradsko kazalište “Zorin dom”, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Gradski muzej Karlovac. Polka zahvaljuje i Tiskari Pečarić-Radočaj na podršci.

polka