Sebastijan Brumec: Fanzini su ostavili velik trag i valja ih arhivirati

Autor: Marin Bakić

Sebastijan Brumec i Denis Mikšić. Predavanje Sebastijana Brumeca u info-shopu Male urbane zajednice 10. rujna 2015. godine. Foto: Iva Mejašić

Fanzini su 1990-ih godina kod nas imali izuzetnu važnost. Sociolog Benjamin Perasović je utvrdio da je Hrvatska tada imala jednu od najjačih fanzin scena u Europi. Ostavili su velik trag i bitno ih je arhivirati – kaže Sebastijan Brumec, voditelj Knjižnice i čitaonice Tabula rasa ACT grupe u Čakovcu.

U Karlovcu je na tribini u Maloj urbanoj zajednici, točnije u njezinom info-shopu i fanzinoteki, u četvrtak održao predavanje povijesti izdavanja fanzina u Hrvatskoj i fanzinima danas, te je predstavio rad Tabule rasa i portala fanzini.hr. Njegovo je predavanje prvo u jesenskom programu novog info-shopa kojeg je otvorila Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, a kojeg podržava Ministarstvo kulture.

Predavanje Sebastijana Brumeca u info-shopu Male urbane zajednice 10. rujna 2015. godine
Predavanje Sebastijana Brumeca u info-shopu Male urbane zajednice 10. rujna 2015. godine

U Tabula rasi je moguće čitati više od dvije tisuće fanzina i posuditi oko tri tisuće knjiga, uglavnom s područja aktivizma, humanističkih i društvenih područja. Na portalu Fanzini može se pronaći digitalna arhiva domaćih fanzina.

– Ideja za portal je proizašla iz punk scene. Vezani za tu scenu smo ih čitali i stvarali sa ciljem da promijenimo društvo i razmijenimo informacije. U sklopu udruge ACT smo osnovali info-shop Tabula rasa. Kako smo se razvijali, počeli smo pisati projekte, a u proračune se ugrađivali i stavke za nabavku knjiga. Nabavljali smo uglavnom teško dostupnu građu, a ne lako dostupne komercijalne naslove – opisuje Brumec kako je nastala knjižnica koja djeluje već 12 godina.

Dodaje da je ona mjesto tribina, okruglih stolova i ostalih događanja, a digiraliziranu arhivu posjećuju uglavnom nostalgični za nezavisnom scenom u 1990-ima i mladi koji se zanimaju za to razdoblje.

Predavanje Sebastijana Brumeca u info-shopu Male urbane zajednice 10. rujna 2015. godine
Predavanje Sebastijana Brumeca u info-shopu Male urbane zajednice 10. rujna 2015. godine

– Fanzin mora biti nezavisan, iza njega ne stoje organizacije. Bitnici su ih 1950-ih i 1960-ih prvi počeli stvarati. U Jugoslaviji se javljaju 1980-ih, a kod nas su uglavnom vezani za hard core punk scenu. Za rata su bili važno sredstvo izražavanja antiratne kampanje. Drugi val publiciranja fanzina bio je 2002. godine i 2003. Tada se pojavljuju uglavnom fanzini u kojima se objavljuju književna djela, bilo u pjesmi ili u prozi – veli Brumec.

Pojavom blogova nastaje rez, objašnjava, i potreba za fanzinima naglo jenjava, jer se svi okreću internetu kao mediju.