„Prgava Vera“ predstavljena u Knjiguljici

Autor: Antea Anđelić

U knjižari za djecu Knjiguljica održan je u subotu treći po redu „Susret s dječjim književnicima“ na kojemu je ugošćena Karlovčanka Ivana Francišković Olrom. Autoricu koja je ispričala priče o Smotancima, stanovnicima Vrlingrada u knjizi „Lagane laži“ i slikovnici „Čudak Šumek“, najmlađi su posjetitelji oduševljeno saslušali.

Nakon dvije godine pauze od predstavljanja knjiga i radionica s djecom, Ivanu je na ponovne susrete s čitateljima natjerala upravo nova priča. „Prgava Vera“, pripovijetka o mravici koja je „oboljela“ od prgavosti trebala bi ugledati svjetlo dana tijekom sljedećeg mjeseca nakon što autorica ilustracija Gordana Ivković dovrši oslikavanje Vere i njezine obitelji.

Susret je započeo kratkim predstavljanjem same autorice i njezine vjerne pratiteljice glumice Dunje Fajdić koja čita njene priče na gotovo svim predstavljanjima. Glavni dio sadržavao je pretpremjerno čitanje nove pripovijetke koju su djeca u publici ocijenila kao jako zanimljivu i vrijednu za objavljivanje.

– Htjela sam da to budu mravi jer su oni svi isti, vrijedni, radišni, a Vera se pojavila kao potpuna suprotnost – odgovara I. Francisković Olrom na pitanje zašto se odlučila za mrave kao protagoniste priče.

Istaknula je kako je „bilo važno da to bude netko tko je u gomili sličnih drugačiji, jer je uvijek dobro kad ima takvih, onih koji razmišljaju na drugačije“.

Ivana je otkrila kako se od pisanja scenarija odlučila za preokret u životu.

– Dala sam otkaz i odlučila raditi nešto što će mi se sviđati – kaže autorica.

Tako je počela raditi na Smotancima koji su nastali prvo kao ilustracije.

– Možda ih jednog dana i pokažem kako su izgledale, ali su jako loše – s osmjehom kaže Ivana.

I ilustratorica je G. Ivković, koja likovno obogaćuje Ivanine knjige,  dala otkaz. Napustila je posao zubara, da bi se posvetila ilustriranju knjiga, udžbenika, bilježnica i mapa. Ivana je otkrila da nakon „Prgave Vere“ početkom sljedeće godine namjerava objavljivati nove priče, među prvima „Pohabanca“ koji će u javnost izaći na proljeće.

Nakon čitanja pripovijetke o Veri uslijedila je radionica na kojoj su najmlađi mogli dati svoj nastavak priči o Smotancima, nacrtati neki lik, zgradu ili predmet koji se još nije mogao vidjeti u Vrlingradu. Ivana je spomenula kako ju je na jednoj radionici jedna djevojčica inspirirala napisati „Priču o prekrasnoj mački“ pa joj je taj dio bilo kojeg susreta iznimno važan.

Maja i Gordan Kurs, vlasnici Knjiguljice i supružnici otvorili su vrata ovoj specijaliziranoj knjižari u Radićevoj ulici prije dvije godine. Maja otkriva kako do sada nije primijetila da su Karlovčani prepoznali važnost knjiga i čitanja za vlastitu djecu, jer su događanja u Knjiguljici slabo posjećena.

– Naravno sve ovisi o profilu autora koji gostuje, ali većinom je riječ od pet do deset djece s roditeljima koji su redoviti gosti – kaže M. Kurs.

Ono zbog čega smatra da je važno čitati djeci i približiti im knjigu je to što želi , „da djeca vide kako ono što mi odrasli znamo nije palo negdje s neba, nego da smo mi to sve negdje pročitali i naučili“. Također ističe kako je ovakav koncept radionica i interaktivnih predstavljanja važan zbog toga što, „djeca na taj način dobivaju na samopouzdanju i izražavaju vlastito mišljenje“.

Nekadašnja poduzetnica koja se na Knjiguljicu odlučila zbog želje da provodi više vremena sa vlastitom djecom na pitanje o tome zašto baš Knjiguljica i zašto u Karlovcu kaže, „iako smo znali da bi za otvaranje ovako nečega isplativiji bio Zagreb, smatramo da on ima svojih nedostataka i da ne pruža kvalitetu života za obitelji s djecom poput Karlovca“.

– Osim toga, željeli smo učiniti nešto za djecu i za ovaj grad – dodaje M. Kurs.