Marijan Fudurić: Procjena je da će Gradska toplana propasti

Autor: Marin Bakić

Marijan Fudurić. Foto: Marin Bakić

Neki Marijana Fudurića smatraju jednim od krivaca za posrnuće Toplane, s obzirom da je bio jedan od direktora, makar samo tri mjeseca. Ostao je u toplinarstvu profilirajući se ponajviše kao najžešći i najuporniji kritičar toplinarske politike Grada Karlovca.

Koliko sudskih sporova s toplanom i u vezi s njom vodite?

  • Treba razlučiti Toplanu i Gradsku toplanu. Najvažniji je radni spor s Toplanom koji traje od 2008. godine i koji još traje zbog, koliko sam upućen, odugovlačenja Županijskog suda u Karlovcu. Pokrenuo sam ga zbog nedopuštenog otkaza ugovora o radu. Traje punih sedam i pol godina, a po zakonu takvi sporovi trebaju trajati najviše šest mjeseci.

Kako je glasila prvostupanjska presuda?

  • Sud je utvrdio da sam nezakonito dobio otkaz, da je ništavan, te da radni odnos nije prestao tim otkazom. Odredio je 18. studenog 2009. sudski raskid ugovora o radu koji je sklopljen 17. rujna 2007. Drugim riječima, do tada sam bio direktor Toplane, odnosno oni koji su u međuvremenu vodili tu tvrtku bili su paralelni direktori. To su bili Ivan Mrzljak i Denis Janžetić.

Kako ste dobili otkaz?

  • To je bilo 14. prosinca 2007. godine, točno tri mjeseca otkako sam imenovan za direktora Toplane. Analizirajući poslovanje došao sam do saznanja o nizu nezakonitosti. O tome sam prvo obavijestio predsjednika Nadzornog odbora Željka Gojšića. On je obavijestio gradonačelnika Damira Jelića. Dakle, dobili su saznanja o nepravilnostima, o tome da je za nekih 200.000 eura preplaćena plinofikacija kotlova. Postojale su osnovane sumnje u to, jer nismo pronašli niti ugovor s tvrtkom SAACKE niti jedan jedini originalan račun ugrađene opreme. Dakle, posao je sklopljen izravnom pogodbom, mada je Zakon o javnoj nabavi nalagao da se za poslove veće od 200.000 kuna raspiše javni natječaj. No, SAACKE nije nabavljao opremu i montirao, nego je sve to radila špediterska tvrtka iz Karlovca Karlšped. Niti ta tvrtka nije imala s Toplanom sklopljen ugovor o nabavi i montaži opreme. Niti za taj posao nije raspisan natječaj, a trebao je biti.

Špediter je plinoficirao kotlove?

  • Da, nabavio je svu opremu, pa čak i naplatio njezinu montažu. Zna se za što je ovlašten špediter. Nije sigurno za montažu sofisticirane opreme. Nema ni stručnjake za to.

Usredotočimo se na radni spor.

  • Dakle, sa sumnjama su bili upoznati i Gojšić i Jelić. Umjesto da nešto poduzmu, ekspresno sam dobio otkaz. Prvo je NO utvrdio da nema razloga za moju smjenu, jer radim dobro. No, tadašnji gazda Karlovca Branko Vukelić – pokoj mu duši – je naredio smjenu. Jelić ga je poslušao.

Kako to znate?

  • Pretpostavljam. Promijenili su sastav NO s obrazloženjem da nije dovoljno stručan, a u novi su uveli daleko manje stručne.

Nadzorni odbor nije stručno tijelo.

  • Ne slažem se. Tijelo koje kontrolira rad neke tvrtke mora nešto znati i o poslovanju te tvrtke. Jedini razlog za promjenu članova NO-a bio je taj što me prijašnji sastav nije htio smijeniti. Za konstituirajuću sjednicu NO uopće nisam dobio poziv, a bio sam jedini član uprave. Prva sjednica je održana bez mene, a odmah nakon nje je održana i druga, što je nezakonito, jer mora proći nekoliko dana, dok se pošalju pozivi, pripreme materijali i odrade druge radnje. A oni se nisu niti digli iz stolica nakon konstituirajuće sjednice, započeli su drugu na kojoj su me smijenili. Tada sam dao izjavu medijima da je sreća što sam posljednjih mjeseci bio u javnosti eksponiran, jer inače novi članovi NO ne bi niti znali kako izgledam. Dakle, smijenjen sam samo odlukom tog tijela. Na takvom dekretu bi im i zavidjeli komunisti iz 1945.

Niste bili dio ekipe bivših direktora koji su ostali u Toplani kao savjetnici?

  • Za moga mandata niti jedan bivši direktor nije bio savjetnik, nego je svatko dobio mjesto izvršioca. Za direktora su postavili Mrzljaka na istoj sjednici na kojoj su mene smijenili. I to je bilo nezakonito, jer nije raspisan natječaj za mjesto direktora. I u članku 20. Izjave o osnivanju Toplane izričito stoji da se direktor bira provedbom javnog natječaja. Raskinuli su sa mnom ugovor o radu, mada pojam raskida ugovora Zakon o radu ne poznaje kao pravni institut. Mene su smijenili bez otkaza ugovora o radu, a imao sam upravo takav ugovor, a ne menadžerski. Do danas nisam dobio otkaz ugovora o radu u pisanom obliku.

Kako ste postavili tužbu?

  • Ugovor o radu između poslodavca i radnika mogao je prestati samo temeljem valjane odluke o otkazu ugovora o radu, koja bi trebala biti utemeljena na valjanim i obrazloženim razlozima kako ih predviđa Zakon o radu. Iz same odluke NO-a ne proizlazi nikakvo obrazloženje, pa je sama odluka nedopuštena.

Dakle, Toplana je imala dva paralelna direktora?

  • Tako je, mene i Mrzljaka, a potom mene i Janžetića, kad je ovaj došao. Mrzljak je postavljen bez natječaja, dakle po dekretu. Ponudio mi je ugovor za radno mjesto šefa stručne službe. To sam i bio. Na brzinu je napravio novu sistematizaciju radnih mjesta bez mog radnog mjesta. Njihovo obrazloženje je bilo da me nisu mogli preškolovati, a bio sam jedan od najškolovanijih.

Kakvu školu imate?

  • Završio sam Fakultet strojarstva i brodogranje na Sveučilištu u Zagrebu, i to procesno-energetski smjer. Po svemu sam odgovarao da ostanem u Toplani. Bio sam i po radnom iskustvu i po školi jedan od najstručnijih. Također, da su poštivali Zakon o pravima hrvatskih branitelja, nisu mi smjeli dati otkaz jer sam dragovoljac Domovinskog rata. Inače, Mrzljak je postavljen za direktora 14. prosinca 2007., a bio je zaposlenik Grada Karlovca do 31. prosinca te godine. Dakle, bio je protupropisno na dva radna mjesta. Imam kopiju njegove radne knjižice.

Odakle Vam kopija njegove radne knjižice?

  • Neki u Toplani su mi bili vjerni i bilo im je žao što sam smijenjen, pa su mi uspjeli iskopirati njegovu radnu knjižicu.

Imali ste sljedbu?

  • Pa ne sljedbu. Jednostavno su bili zadovoljni mojim radom. To su uglavnom bili radnici. Neradnici nisu bili zadovoljni načinom vođenja tvrtke. Uglavnom, došao sam do kopije njegove radne knjižice u kojoj piše da je do 31. prosinca bio zaposlenik Grada. Kako je u međuvremenu mogao biti direktor Toplane? To je nemoguće. Kada je oporba na sjednici Gradskog vijeća pitala zašto je postavljen bez natječaja, raspisali su ga u Karlovačkom tjedniku. Postoji sumnja da je odluka o imenovanju Mrzljaka krivotvorena. Imam originalnu odluku u kojoj piše da se Mrzljak postavlja za direktora, a koju predsjednik NO Stjepan Mrežar potpisuje. Ona je zaprimljena u Toplani sa žigom i urudžbenim brojem. Naknadno su dodali zarez i dopisali “do raspisivanja natječaja”. To je bilo tek nakon što sam podnio kaznenu prijavu. Ta famozna “odluka” nema žig Toplane i urudžbeni broj. No, kaznenu prijavu je Državno odvjetništvo odbacilo s obrazloženjem da se radi o tiskarskoj pogrešci.

Koliko ste kaznenih prijava podnijeli?

  • Podnio sam tu protiv Mrežara, zatim u prosincu 2012. i u siječnju ove godine protiv Gradske toplane.

Ako Vas je Vukelić smijenio, i postavio Vas je za direktora?

  • Nije on, nego koalicija Hrvatske stranke prava i Hrvatske demokratske zajednice. U to vrijeme je HSP bio potreban HDZ-u, pa je Vukelić na to morao pristati, inače bi bio protiv.

Jeste li ga poznavali?

  • Jesam. Imao sam s njime privatan spor zbog kojeg mi se naposljetku osvetio. Njegovom bratu sam odradio privatno neki posao. Vukelić, koji je tada bio gradonačelnik, je rekao da će platiti ono što sam odradio odradio za njegova brata. Tri godine smo se natezali prije no što mi je platio materijal. Tu sam mu se zamjerio, jer kako sam se mogao drznuti zahtijevati od gradonačelnika da plati izvršen posao. Na kraju je odredio bratu da plati, makar je rekao da će to on učiniti. Nakon tri godine sam plaćen.

Što ste zatekli u Toplani kada ste postali direktor?

  • Nevjerojatan kaos. Nepojmljivo mi je da neko poduzeće može na takav način funkcionirati. Ušao sam u radničko-majstorsko poduzeće, a očekivao sam jače.

Nešto poput Lehman Brothersa ili General Motorsa?

  • Ma ne, nego neko normalno poduzeće. Radio sam u tvornici dizel motora do 1994. Bio sam tamo šef konstrukcije. Tamo je vladao red, a kad sam došao u Toplanu vidio sam da je kupljeno opreme i alata za tri toplane, a alatna kartica ne postoji i nitko ništa ne zadužuje. Siguran sam da je i danas takva situacija.

Što to konkreno znači?

  • Da se alati uzimaju po volji i da je masa alata po privatnim radionicama i garažama. Da se sada dođe u toplanu, nema šanse da se sav alat stavi na hrpu.

Zabranili ste iznošenje alata iz tvrtke?

  • Jasno, i naredio da se napravi popis alata, da se naprave alatne kartice i da svatko zadužuje što ima u garažama.

Ta je odluka sigurno naišla na opće odobravanje?

  • Pa baš i nije, jer je alat ležao po kućama, možda je bio i polomljen, potrgan, istrošen. Bilo je dosta montera i dobrih radnika, no bili su neiskorišteni. Niti danas ne rade usluge za treća lica. Neshvatljivo je da radnici primaju 12 plaća, a pola godine ne rade ništa. I ove godine sam vidio kombije zagrebačke tvrtke tamo. Zagrepčani vrše remonte, a radnici Gradske toplane odmaraju. Nisu oni krivi, nego rukovodstvo. Vidite kakav je slučaj s ugradnjom kalorimetara i razdjelnika. Neki vrše preinake u zgradama, postavljaju nove cijevi i ugrađuju mjerila, a niti jedan taj posao ne radi Gradska toplana. Sve rade privatnici. Zašto?

Nemaju alat?

  • Imaju dovoljno, i previše. No, rukovodstvu nije zanimljivo da se takvi poslovi rade, jer od njih nemaju izravne koristi.

Što se još radilo u Toplani?

  • Kupovali su se parfemi, kožna remenja i drugi predmeti.

Tko je to kupovao?

  • Uprava prije mene.

Što su točno kupovali?

  • Primjerice, našao sam jedan račun od deset tisuća kuna koji je izdala parfumerija “Iris”. Piše da su prodani parfemi, ali uopće ne piše kakvi. Na drugom računu te parfumerije od devet tisuća kuna piše da su kupljeni novčanici i kožno remenje. Obrazloženje je bilo da su to pokloni članovima NO. Ne zna se koliko je parfema kupljeno.

Postoje troškovi predstavljanja?

  • Vlasnik sam poduzeća, pa ne smijem preko njega takve stvari kupovati.

Što ste još zatekli?

  • Kupljeno je dosta prijenosnih računala, mobitela i ostale opreme, a niti jedan nema inventarni broj. Pitao sam kako rade inventuru, a rekli su da se to uvijek isto radi, prepiše iz prethodnog izvještaja. To je bila katastrofa.

Što ste počeli raditi?

  • Financijsku analizu, analizu tehničke opremljenosti te analizu kadrova, što sam i najavio u programu za radno mjesto direktora. Trebalo je sagledati mogućnost uključivanja Toplane na tržište projektiranja i nadzora te pružanja strojarskih usluga. Tako bi se ostvarili novi prihodi. Iz tog razloga sam započeo s izradom nove sistematizacije radnih mjesta.

Jeste li ikada ikome dali otkaz?

  • U Toplani ne. Neke sam samo premjestio na druga radna mjesta.

Za Vašeg mandata je uvećan broj radnika?

  • Točno i logično.

A radnici ne rade pola godine, kao što ste sami rekli.

  • Upravo sam to htio promijeniti i napraviti tržišno-orijentirano poduzeće. Ukoliko je trebalo dodatno zaraditi i proširiti djelatnosti, trebalo je i povećati kapacitete tvrtke. Osnovao sam i nove odjele, od kojih bih jedan “bacio” na tržište. Ako nema posla u Karlovcu, bilo bi u Zagrebu. Dakle, bitno je pružati usluge na tržištu. S obzirom da je Toplana plaćala članarine za tri ili četiri ovlaštena inženjera strojarstva u Komori arhitekata i inženjera u strojarstvu, a niti jedan projekt nisu napravili i niti jedan nadzor izvršili, htio sam namaknuti sredstva iz projekata i nadziranja. No, očigledno nije nekome odgovaralo da se radi pošteno i normalno.

Koliko ste ih uhljebili i po kojoj liniji?

  • Nikoga nisam uhljebio. Prvo sam zaposlio tajnicu, jer mi ona koju sam zatekao nije odgovarala. U novinama je napisano da me tajnica nije zadovoljavala, a ja sam rekao da ne udovoljava potrebama radnog mjesta, da nije odgovarajuće stručne spreme.

Bez ikakvih drugih primisli?

  • Tako je. Ta tajnica je bila vjerna starim upravama, pa ne može biti meni. Zna se da je tajnica desna ruka direktora. Osim toga, po struci je bila frizerka. Upravo sam stoga zaposlio djevojku koja govori dva strana jezika i koja je završila pedagošku akademiju.

Gdje je ta djevojka danas?

  • Dobila je otkaz, kao i svi ostali koje je Fudurić zaposlio. Mrzljak im je dao otkaz.

Zaposlili ste mnoge stručne kadrove kao što je Bernardica Topolnjak-Halapa.

  • Da, zaposlio sam i nju. Bilo mi je normalno da, ako Toplana financijski loše stoji i ako ne dobivam vjerodostojne informacije o financijskom stanju, kao što ih nisam dobivao od tadašnje šefice financija, da smijenim nju, a ne portira.

Pa ste B. Topolnjak-Halapa postavili za šeficu financija?

  • Nisam znao ništa o njoj. Došla je u tvrtku kao diplomirani ekonomist. Ne mogu provjeravati njezinu diplomu. U njezinoj radnoj knjižici je pisao broj diplome.

Zašto ne biste mogli provjeriti diplomu?

  • Ako je državni ured u Karlovačkoj županiji njoj upisao diplomu u radnu knjižicu, onda je on pogriješio. Zašto bih to provjeravao? Nisam inspektor.

B. Topolnjak-Halapa se pokazala kao vrijedan kadar?

  • Pa u mom mandatu baš i nije. Zaposlio sam je na preporuku.

Čiju?

  • Na preporuku stručnih. S njezinim zapošljavanjem se složio i NO. Kako sam šeficu financija smijenio, trebao sam novu. Po preporuci je došla B. Topolnjak-Halapa. Nisam znao njezine kvalitete, samo su mi rekli da je dobar stručnjak i po njoj smo je zaposlili, jer smo hitno trebali šeficu financija. Vrlo brzo sam primijetio da nije za to radno mjesto.

Što ste primijetili?

  • Koji god zadatak joj dam, ona ga prosljeđuje nižerangiranim radnicima.

Pa bila je šefica.

  • Znam, ali je neke analize ona trebala napraviti, a ne njoj podređeni.

Što ste onda napravili?

  • Prvo sam se požalio NO-u i rekao da mi se čini da ona nije baš za to radno mjesto. Ubrzo nakon toga sam bio smijenjen. Možda se naknadno i snašla.

Osjećate li se odgovornim za štetu koju je navodno napravila Toplani?

  • Nije mogla napraviti štetu, jer je bila tamo kratko. Čim su me smijenili, novi direktor Mrzljak je nju smijenio. Zatim je postala pročelnica Ureda župana. Navodno je na testiranju za taj posao pokazala najbolje znanje i primljena je. Kako oni nisu shvatili da njezina diploma nije vjerodostojna?

Shvatili su naknadno.

  • Tek nakon pritiska. Do tada je bila radišna i dobra.

Koga ste još zaposlili u Toplani?

  • Montera centralnog grijanja koji je jedini u to vrijeme imao atest varioca. Nitko u tvrtki osim njega to nije imao. Dakle, zaposlio sam stručnog radnika. Da je došla inspekcija rada, niti jedan var ne bi bio u redu. Zaposlio sam i jednog radnika na čišćenju kruga postrojenja.

Kada su se pojavili prvi problemi između Vas i vlasnika tvrtke? Kako su se očitovali?

  • Kada sam utvrdio nepravilnosti, odlučeno je na višoj instanci da se to prikrije. Gradski vijećnici HSP-a Igor Čepurkovski i Igor Horvat su prešli HDZ-u. Tada je koalicija postala nepotrebna i HDZ-u sam bio suvišan. Doveli su svog čovjeka za kojega je sam gradonačelnik rekao da “ne igra u njegovom timu”. Vjerojatno je onda Vukelić naložio da se postavi u Toplanu. Dok sam bio direktor, gubitak Toplane je bio svega 13 milijuna kuna, a u stečaj je otišla s 80 milijuna HRK gubitka. Riješio bih te dubioze, da su mi dali odriješene ruke. Famozni direktori koji su me naslijedili su drastično povećali dug i za to nitko nije odgovarao. To je najžalosnije.

Gdje je razlika?

  • Ne znam. U nekoliko godina se stvorilo 67 milijuna kuna gubitka. Osnovali su i novu toplinarsku tvrtku koja nema veze sa starom kada treba dugove vraćati, ali ima kada treba uzimati novac građana. Koncesijom su tobože dobili kupce. Dobivanjem koncesije dobivaju samo dozvolu za rad, a kupce trebaju pridobiti sklapanjem ugovora ili poštenom poslovnom praksom. Na tome ne rade.

Kakva je bila obrazovna i stručna struktura radnika Toplane kada ste bili direktor?

  • Bila je prilično solidna. U postrojenju su bili prilično stručni. I danas je u Toplani dobrih radnika i osoba, vrsnih montera. Problem je što se s njima krivo rukovodi.

Plinofikaciju ste nazvali korupcijom. Zbog toga Vas je tužio Vaš prethodnik Nikola Mejašić za klevetu, a u lipnju ove godine ste dobili pravomoćnu presudu u svoju korist. Koliko je plinofikacija vrijedila? Napomenimo samo da to što je odbačena Mejašićeva tužba za klevetu nije sudska potvrda da je plinofikacija bila nezakonita.

  • Tu izjavu zbog koje me tužio dao sam i 2007. godine i zbog nje sam smijenjen. Zašto me tada nije tužio? Plinofikacija je bila nakaradna. Ugovor je vrijedio pet milijuna kuna, a sklopljen je izravnom pogodbom, zaobilazeći Zakon o javnoj nabavi. Poslovi do 20.000 kuna se mogu raditi izdavanjem narudžbenice. Za poslove 20.000 do 200.000 kuna treba biti pet pozivnih ponuda, a onda izabrati najpovoljnijeg ponuditelja. Sve poslove vrednije od 200.000 kuna treba odabrati na javnom natječaju, koji nije raspisan, nego je Mejašić sklopio posao s tvrtkom SAACKE na osnovu nekakve telefaks ponude na engleskom jeziku. Već mi je to bilo sumnjivo, a tim više je problem što je svu opremu nabavljala špediterska tvrtka. U Toplani nema niti jednog originalnog računa za tu opremu. Ni Karlšped, ponavljam, nije imao ugovor s Toplanom. U jednom od njihovih računa je samo pisalo da su kupljeni plamenici i da stoje više od tri milijuna kuna, i to je sve. Što je u tim plamenicima ne piše.

Da li je kupljena dobra oprema?

  • Jest, ali se mogla daleko jeftinije nabaviti. Montažu, koju je izvršio i naplatio Karlšped, koja je preplaćena, mogli su odraditi radnici Toplane.

Što stoji iza dokumentacije?

  • Očigledno je da je Toplana oštećena. U to vrijeme je tvrtka Ening bila generalni zastupnik SAACKE-a u Hrvatskoj, a u poslu plinofikacije je zaobiđena, iako je bila godinama kooperant Toplane.

Zaobiđena je?

  • Zaobiđena je i vlasniku tvrtke Borisu Stergaru je rečeno da se odmakne od tog posla, što je potvrdio na suđenju za klevetu. Dakle, postoji niz indicija u prljave radnje.

Tko se okoristio?

  • Postoje službe koje to trebaju istražiti.

Istražuju li?

  • Podnijeta je anonimna kaznena prijava.

Podnijeli su je Vaši štovatelji. Tako su se potpisali.

  • Da, moji štovatelji. I sam sam dobio kopiju toga. Ne znam kakva je njezina sudbina.

Koje su još kaznene prijave “u igri”?

  • U siječnju sam podnio kaznenu prijavu protiv Gradske toplane i direktora Inoslava Latkovića za tri kaznena djela – prevara u gospodarskom poslovanju, neovlašteno korištenje osobnog identifikacijskog broja i teško kazneno djelo protiv zdravlja.

Možete li to pojasniti?

  • Gradska toplana smatra da je koncesijom dobila i osobne podatke korisnika usluga Toplane, što nije točno. Koncesiju imaju i VIP i T-Com i ostali teleoperateri, ali ne šalju Vam svi oni račune, nego samo oni s kojima imate ugovor. Po logici Gradske toplane, svi teleoperateri bi nam slali račune. Toplana nije sklopila ni pojedinačne ugovore ni ugovore s predstavnicima stanara, a fakturiraju. Počeli su mi slati račune bez OIB-a. U par navrata sam im vratio račune i zamolio ih da me iz evidencije brišu, jer sam se izdvojio iz središnjeg toplinskog sustava prije njihovog nastanka.

Kada ste se izdvojili?

  • U ljeto 2012., odmah nakon što je Toplana naprasno prekinula isporuku toplinske energije mjesec dana prije roka. Zbog toga sam im uputio prigovor na koji su mi odgovorili da moram skupiti potpise svih suvlasnika stanova koji koriste to mjerno mjesto da se izdvojim iz sustava. Rekao sam im potom da to od njih nisam niti tražio, ali da ću se ipak izdvojiti, da ću raskinuti ugovor koji nikad s njima nisam niti potpisao, a po Zakonu o obveznim odnosima. Kako nisu otklonili nedostatke i isporučivali toplinsku energiju, mada su vremenski uvjeti to tražili, otkazao sam ugovor i na to se uopće nisu očitovali. Dakle, zaključio sam da su to prihvatili. Pošto je i sam gradonačelnik više puta naveo u javnosti da je upitna sljedeća sezona grijanja, nisam imao više što čekati. Izdvojio sam se iz središnjeg toplinskog sustava i napravio vlastiti način grijanja.

Kakav?

  • Sve sam radijatore ostavio, otpojio se od vertikala i ugradio svoj termoblok, pa se od tada grijem električnom energijom.

Sad imate veće račune?

  • Ne, nego više nego dvostruko manje nego što bih plaćao Gradskoj toplani, da sam ostao u sustavu i postao njihov korisnik. Gradska toplana je osnovana od kadrova Toplane, mislim da neki nisu niti stolicu promijenili, i trebali su znati da nisam bio više korisnik stare tvrtke. Prvi račun novog toplinara sam dobio u rujnu 2012. godine. Vratio sam ga s obrazloženjem da nisam njihov korisnik, da ne mogu koristi njihovu energiju, jer ne postoje tehničke mogućnosti za to, i napomenuo sam im da brišu moje podatke iz svoje evidencije. Na to su se oglušili. Igramo se ping-ponga – do danas oni mi šalju račune, a ja im vraćam. Ti računi prvotno nisu sadržavali moj OIB. U dopisima sam ih stalno upozoravao da mi loše utječu na zdravlje i da mi prestanu slati račune, da brišu sve moje podatke, da bi krajem 2013. svim građanima poslali dopise da im dostave OIB. To je poslano i meni, pa sam im odgovorio da su smiješni. Što će im moj OIB? Sam direktor je izjavio da zna da ne koristim njihovu energiju, a šalju mi račune. Kad sam im to odgovorio, u studenom 2013. godine su počeli samoinicijativno koristiti moj OIB. Kako su do njega došli, ne znam. Zato sam podnio kaznenu prijavu, jer je to sumnja u kazneno djelo.

Podsjetimo da je Agencija za zaštitu osobnih podataka dala za pravo Gradskoj toplani da koristi bazu podataka Toplane.

  • U redu, za one za koje su imali podatke koje su počeli koristiti još 2012. Zašto su tek krajem 2013. počeli koristiti moj OIB, unatoč mom jasnom stavu da to ne smiju činiti? Inače, onaj tko da dozvolu za korištenje njegovih osobnih podataka ima pravo tu dozvolu povući. Nisam njihov korisnik. Ne koristim njihovu energiju.

Što još piše u toj kaznenoj prijavi?

  • Prošle godine je stupio na snagu Zakon o tržištu toplinske energije. On razlikuje proizvođača, distributera, opskrbljivača, kupca i krajnjeg kupca toplinske energije, a Gradska toplana je kod nas sve osim krajnjeg kupca, što su svi korisnici njihovih usluga. Time su prešišali Nescaffe koji je samo tri u jedan, a oni su četiri u jedan. Na susretu s građanima direktor Gradske toplane je izjavio da, ukoliko građani ne sklope ugovore s kupcem, neće biti isporuke toplinske energije i da neće biti zakonske osnove za slanje računa građanima. To sve govori – bez zakonske osnove šalje račune.

To je ta prevara u gospodarskom poslovanju koju spominjete u kaznenoj prijavi?

  • Tako je.

Kolika je novčana vrijednost te prevare?

  • Vade se na to da je Vlada donijela uredbu koja regulira to područje. Vlada ima ovlasti donositi odluke koje zadiru u domenu zakonodavsta bez Hrvatskog sabora samo u razdobljima od 15. prosinca do 15. siječnja i od 15. srpnja do 15. rujna. Tako je donijela Uredbu o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije. U njoj se dodaje da se dosadašnji opskrbljivač krajnjih kupaca proglašava do sklapanja ugovora kupcem toplinske energije, a mudraci u Gradskoj toplani su shvatili da ugovore ne treba sklopiti. Ta uredba je bila na snazi do 31. prosinca 2014. Dakle, više ne vrijedi, a Gradska toplana se i dalje poziva na nju.

Što to sad znači?

  • Da mora s građanima sklopiti ugovore, ne može se pozivati na nevažeću uredbu Vlade. Sezona grijanja je pred vratima, a oni i dalje spavaju ljetni san.

S koliko je korisnika Gradska toplana do sada sklopila ugovor?

  • Pretpostavljam, s manje od 20 posto korisnika središnjeg toplinskog sustava. Njima ima zakonsku osnovu slati račune, ostalima ne. Postoji mogućnost da se sklopi ugovor plaćanjem računa, odnosno prešutno. No, imam dopis Ministarstva gospodarstva u kojem stoji da bi bilo “potrebito za naplatu paušala prethodno potpisati ugovor o potrošnji toplinske energije kojeg sklapaju ovlašteni predstavnik suvlasnika i kupac toplinske energije”. U tom dopisu piše da su takve smjernice dali svim toplinarima. Dakle, oni koji su prešutno ostali u ugovornom odnosu su mogli nastaviti plaćati račune, ali po starim propisima, bez plaćanja dodatnih stavki za kupca i opskrbljivača. Računi koje Gradska toplana šalje s novim stavkama nisu usklađeni sa zakonom, jer se ugovorni odnosi ne mogu mijenjati jednostrano. Naravno, to se ne odnosi manjinu koja je s tvrtkom potpisala ugovore. Jasno je da obje strane na to moraju pristati. Postoje procjene da je na takav način neosnovano uprihodovano četiri do pet milijuna kuna, otprilike koliko moraju dati za otplatu kredita. Za pretpostaviti je da taj kredit građani Karlovca otplaćuju.

Na koji način Gradska toplana teško narušava zdravlje kao što tvrdite u kaznenoj prijavi?

  • Navodim samo sumnje u kaznena djela. Godinama se liječim i ta bolest mi se zbog postupka Gradske toplane pogoršava, za što postoji medicinska dokumentacija. Radi se o psihičkim problemima. A kako ih ne bih imao kada svako veče liježem s toplanom, a svakog jutra se s njom budim? Uporno me maltretiraju i pogoršavaju stanje. Bolest sam dobio smjenom u Toplani.

Kako se očituje ta bolest? Možete li spavati?

  • Teško. Ako nešto ne konzumirate, a oni vam uporno šalju račune za to, kako ne bi to utjecalo na moje zdravlje? Već je Gradska toplana pokrenula tri ovrhe protiv mene. Latković je na ispitivanju tvrdio da šalje samo račune za instaliranu snagu, a to nije istina. Naplaćuje mi i energiju koju nisam potrošio.

Vaša stambena zgrada je i dalje u središnjem toplinskom sustavu?

  • Da, ali isto bez ugovora. Niti predstavnik stanara niti jedan korisnik nije potpisao ugovor.

Jeste li predstavnik stanara?

  • Nisam. No, ovlašten sam za potpisivanje ugovora s Gradskom toplanom i tehnička pitanja i sva komunikacija moje zgrade s toplanom ide preko mene, mada uporno šalju dokumente i obavijesti nekom drugom. Samo da napomenem da je Državno odvjetništvo odbilo kaznenu prijavu iz siječnja. Prvo su odbili prijavu na kazneno djelo zlouporabe osobnih podataka, a na ostalo se nisu niti osvrnuli. Potom sam otišao u DORH, dao izjavu, pa sam dobio novo rješenje po kojem je prijava u cijelosti odbijena. Rekli su da vide da postoji moj višegodišnji problem s tom tvrtkom.

Primijetili su?

  • Jesu, da. Uputili su me da samostalno pokrenem kazneni progon preko suca istrage. To sam i učinio. Latković je pokrenuo nekoliko kaznenih prijava protiv mene. Bilo bi dobro da ovaj intervju gradonačelnik pročita i vidi da se takvim postupanjem uprave stvaraju nepotrebni sudski i odvjetnički troškovi.

Jeste li bili zadovoljni radnikom Inoslavom Latkovićem dok ste bili direktor Toplane?

  • Jesam. Radio je sasvim drugi posao. Bio je informatičar i nije se upuštao u stručni dio poslovanja Toplane. Vodio je bazu podataka korisnika usluga Toplane, pa je vrlo lako povezati odakle Gradskoj toplani ta baza. U moje računalo je ugradio bazu podataka kupaca i dobavljača.

To imate i danas?

  • Nemam, to je ugradio u moje službeno računalo koje je ostalo u tvrtki. Što bih s time danas? Uglavnom, inzistirat ću na kaznenim prijavama koje sam podnio, radnom sporu i pobijanju ovrha koje su oni protiv mene pokrenuli. Podnijeli su i dvije kaznene prijave protiv mene zbog klevete. Znam da klevete nije bilo. Zbog uzastopnog malteretiranja slanjem računa za uslugu koju nisam niti naručio niti konzumirao, u povratima računa sam htio šaljivo ih vratiti u djetinjstvo. Spominjao sam neke bajke. Oni su shvatili da ih vrijeđam. Oni šalju račune, ja ih vratim i tako unedogled. I dalje dobivam fakture. Pišu nebuloze i moram reagirati. Uporno tvrde jedno, a Prekršajni sud u Karlovcu ih uporno demantira. Oni to ne žele vidjeti, ali troše novac građana na glupe kaznene prijave.

U koliko prekršajnih postupaka ste sudjelovali?

  • U jednom, kad sam prijavljen Državnom inspektoratu da sam nezakonito izdvojen iz središnjeg toplinskog sustava. Dobio sam pravomoćnu presudu u svoju korist. Nisam Toplanu trebao niti pitati, jer nije niti postojala. Morate nekoga pitati za izdvajanje, ako ste u ugovornom odnosu. Ako niste, nemate što pitati. Dovoljno je Gradsku toplanu samo obavijestiti o izdvajanju preko predstavnika suvlasnika. No, niti to ne poštuju, što se vidi na slučaju mog sina, na kojeg su se okomili valjda samo zato što mu je prezime Fudurić. Nekima su dozvolili da ne plaćaju instaliranu snagu, a mom sinu, koji je zakonito izdvojen, koji je dobio rješenje Gradske toplane i kojem je ovlašteni inženjer izračunao da mu instalirana snaga u stanu iznosi nula, te koji im je poslao model načina raspodjele potpisan od sva tri predstavnika suvlasnika, šalju račune za snagu, mada nema niti jedne cijevi u stanu. Živi u potkrovlju i izdvojen je u stanu ispod. Ne može niti ući više u sustav, a oni su pokrenuli nad njime ovrhu, poslali dvije opomene…

U kojoj su fazi Vaši ovršni postupci?

  • Jedan je iz 2013., a još nisam došao na red. Kad sam se raspitivao kod sutkinje, pitala me zašto se žurim s time, a ne mogu spavati zbog toga. Sud će vjerojatno sve nas koji smo u takvoj situaciji osloboditi krivnje. Bio sam na jednoj takvoj raspravi svjedok i donijeta je presuda u korist korisnika.

O čemu se radi?

  • To je predmet u kojem je stranka Miroslav Švinger, kojeg sam izdvojio. U presudi lijepo stoji da ne može zaprimati energiju, da je ne koristi i da se oslobađa obveze plaćanja. Gradska toplana se žalila na presudu i nastavila mu slati račune. I dalje ih zaprima, traže od njega da plaća i stavku energija i stavku snaga. Latković je sutkinji priznao da zna da Švinger ne zaprima energiju, ali da račune šalje zbog načina obračuna, da je obračun takav da Švingera ne može brisati iz sustava. Meni to liči kao da živimo u kamenom dobu. Najmanji je problem promijeniti način obračuna. To je čisti inat i bacanje novca, jer su sudovi zatrpani ovršnim i prekršajnim postupcima koje je pokrenula Gradska toplana. Očigledno nema pametnijeg posla nego voditi sudove s građanima. Vjerojatno je u pitanju nekoliko stotina sporova s građanima.

Da li je Gradska toplana stabilna tvrtka?

  • Nije. U pismu gradonačelniku “Kuda plovi ovaj brod” sam nagovijestio propast Toplane. Mnogi su mi se zbog toga smijali, a propala je. Postoje procjene neovisnih stručnjaka da će na sličan način krahirati i ova postojeća. Kako neka tvrtka može biti ozbiljna, kada u tri godine postojanja ne može s građanima sklopiti ugovore? Po mojim saznanjima su već 60 milijuna kuna “u banani”. Uskoro će dostignuti staru po veličini duga.

Odakle Vam ta informacija?

  • Znam koliko je Grad Karlovac uložio u Gradsku toplanu i koliko je kredita podignuto. Kredit je trošak, a ne dobit. Treba ga vratiti. Zadužili su se da kupe opremu od Toplane u stečaju, da otplate neke dugove… Taj novac je potrošen.

Da li je poslovanje Gradske toplane održivo?

  • Ne može biti ovakvim načinom poslovanja. Postrojenje je staro više od 40 godina i stalno se popravlja. Treba napraviti novu toplanu ili prijeći na manje kvartovske kotlovnice koje bi stvarale manje gubitke, a gdje će grijanje biti isplativije. To sam predložio gradonačelniku.

Što Vam je rekao?

  • Imao je predodžbu da će grijati grad na pelete. Bolje bi bilo da ulaže u manje kvartovkse kotlovnice, novu toplanu ili da osigura besplatne udžbenike s obzirom da je Karlovac jedini grad koji to nema osigurano, nego što baca novac u Gradsku toplanu.

Izgradnja toplane na biomasu je najavljena prije prošlih lokalnih izbora.

  • Da, čak su i propagadne materijale na tu temu ubacivali građanima u poštanske sandučiće. Sad je prestao o tome govoriti, jer sam ga upozorio da će mu se svi smijati. Kad bi išao u grijanje na pelete, trebao bi gradske četvrti Luščić i Grabrik pretvoriti u skladište. Zimi se troši, na temperaturi od minus deset stupnjeva Celzija, oko 70 tona mazuta, a pelete imaju tri puta manju ogrjevnu vrijednost, dakle trebalo bi ih 210 tona dnevno. Svi znamo koliko su pelete lagane i koliki im je volumen. Trebao bi imati rezerve za barem 30 dana, dakle negdje pohranjeno šest tisuća tona. Stoga treba iseliti Grabrik i Luščić, a da ne govorimo o pepelu. Trebala bi mu posebna pruga za odvoz pepela iz toplane.

Zašto ste skeptični?

  • Kako ne bih bio?

Pred nama je sedam debelih krava.

  • Sve je to moguće. No, gdje preseliti stanovnike Luščića i Grabrika?

Da li se gradonačelnik savjetuje s Vama?

  • Ne, mada mu koordinator Pokreta ‘Građani nadgledaju toplanu’ Davor Bajs i ja, koji nešto znamo o grijanju u Karlovcu, stojimo na raspolaganju. Ne želim zlo ovom gradu. Postojeća toplana ovakvim poslovanjem nikad neće ostvarivati dobit. Možda se, kada bude neka nova, vratim u središnji toplinski sustav. Sad propagiraju uštedu energije na sve strane, ugradnju razdjelnika, što je bacanje novca i čisti promašaj, i kalorimetara, koji su jedina prava stvar, jer daju korisniku točnu informaciju što i koliko troši, te mogućnost regulacije potrošnje.

Razdjelnici procjenjuju potrošnju?

  • Morate moliti Boga da i ostali korisnici na tom mjernom mjestu štede. S razdjelnicima plaćate samo dio svoje potrošnje u ukupnoj potrošnji toplinske stanice.

Zašto je toliko korisnika kupilo razdjelnike?

  • Zato što je Gradska toplana intenzivno promicala njihovu ugradnju. Sad propagiraju kalorimetre.

I na razini države, upozoren sam i pisalo je u medijima, donesen je nedavno apsurdan akt po kojem što više štediš, to više platiš.

  • S razdjelnicima nema nikakve uštede. Stalno se mijenja način obračuna.

Zašto je toplinarstvo toliko problematičan sustav?

  • Problem je što se radi sa starom opremom i što ima mnogo gubitaka energije zbog dotrajalih toplovoda i ostale opreme. Kako karlovačka toplana može opstati kada ima u sezoni grijanja gubitka 15 do 20 ‘kubika’ na sat vruće vode u sezoni grijanja? Rasipaju energiju, a građane prisiljavaju da štede. Ne možete temeljiti napredak na starom postrojenju.

Četvrt stoljeća smo u kapitalizmu, a i dalje imamo zajedničko grijanje, zajedničke podstanice…

  • Da, i dalje smo “u Rusiji”. To je žalosno. No, i u samostalnoj Hrvatskoj su se gradile zgrade po tom sustavu samo iz razloga što su korišteni stari projekti. Nove zgrade na Luščiću nemaju vertikale kroz hodnike. Ne samo da bi to olakšalo izdvajanje, nego bi se uštedila i energija. Ako nekome curi iz radijatora, morate ispustiti vodu iz čitave zgrade.

Koliko ste građana odvojili iz sustava grijanja?

  • Moja tvrtka Energoing je izdvojila točno 30 građana. Inače, Varaždin je ukinuo svoju toplinarsku tvrtku. Najveća je glupost bacati novac u bunar, što radi Grad Karlovac. Prvo su u Varaždinu davali subvencije za prelazak na plinsko grijanje. Kod njih nije bilo problema sa izdvajanjem. Ne shvaćam da su podzakonski akti važniji od Ustava i Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Valjda podzakonske akte treba uskladiti s Ustavom i Zakonom. Ako Ustav kaže da u svom stanu mogu činiti što poželim, a da ne šteti drugima, kako mi Gradska toplana može diktirati hoću li se izdvojiti ili neću? To je van svake pameti. Nisam nikoga oštetio, ako sam ostavio glavne cijevi u stanu, da idu susjedima gore. Ako te cijevi mene kojim slučajem i griju, to nije problem Gradske toplane, nego ostalih suvlasnika koji me mogu tužiti.

Izolirali ste cijevi?

  • To nije njihova stvar, nego ostalih suvlasnika. Njihova je nadležnost do ulaska u podstanicu. Gradska toplana sada dobro prolazi na temelju postojećih zakona, jer su pisani po primjeru Zagreba, gdje je HEP toplinarstvo vlasnik toplinskih stanica. Oni su ih gradili i imaju puno pravo naplaćivati i energiju i instaliranu snagu, jer je to njihova oprema. Iz naplate instalirane snage održavaju podstanicu. Građani Karlovca su vlasnici toplinskih podstanica. Po kojoj logici Gradska toplana naplaćuje onda nama snagu? Logično je da mi njoj naplaćujemo najam opreme bez koje ne može isporučivati toplinsku energiju. Naplaćuju usluge koje ne vrše.

Koliko nailazite na razumijevanje javnosti?

  • Ne puno. Kad smo osnovali Pokret “Neću usluge toplane”, bilo je dosta onih koji su nam prilazili. Tada smo se zalagali protiv financiranja toplane iz gradskog proračuna, jer se time financira samo grijanje trećine građana. Ako se financira toplinar, trebalo bi i svakoj kući dati sredstva za kupnju drva i lož ulja. Tražili smo i da se građani mogu izdvojiti po volji. No, kad smo palili fotokopije računa, odaziv je bio skroman, samo 60 građana. Sad opet raste nezadovoljstvo, jer građani uviđaju da im Gradska toplana “vadi mast”, no više nema snage da se borim, jer vidim da se borim sam. Samo ću zdravlje izgubiti.

Već jeste.

  • Da. Nije mi jasno da to naše političko rukovodstvo ne vidi da je poštenije izdvojiti se umjesto da bude neplatiša. Nitko se ne izdvaja iz obijesti. Ako je netko umirovljenik i ima prihode 1500 kuna, Gradskoj toplani plaća mjesečno 1200 kuna računa. Jedan naš simpatizer je rekao da će radije biti u hladnom stanu punog želuca, nego u toplom praznog. To je istina. Što znači Gradskoj toplani, ako se izdvoji 200 korisnika? Ništa.

To je tih 200 problematičnih?

  • Da. Nemaju sluha da ljudima daju na volju, jer valjda misle da će se korisnici masovno izdvajati, a neće. Nema novca za preinaku instalacija. Dezinformiraju da su korisnici obvezni ugrađivati kalorimetre. Svaki davatelj javnih usluga je obvezan mjerila ugrađivati, dakle Gradska toplana bi trebala ugrađivati o svom trošku kalorimetre. Kako Vodovod i kanalizacija ili Elektra Karlovac postavljaju mjerila? A toplani bi satove trebali postavljati građani. Uzalud je bačen novac u mjerila na podstanicama. Gradska toplana vrši uslugu, treba dovesti priključak do stana, a potom sklapati ugovore sa zainteresiranima.

Oni koji su uložili velik novac da naprave preinake instalacija u svojim zgradama i da ugrade kalorimetre su napravili financijsku uslugu Gradskoj toplani?

  • Tako je.

Zašto ste sami u ovoj borbi?

  • Pa nisam sam.

Maloprije ste rekli da jeste.

  • Usamljen sam. Ima dosta istomišljenika. Prilično nas raspravlja o tome.

Osam tisuća je korisnika, a tu su i ostali građani. U čemu je problem da se više ne angažiraju, pa i na strani Gradske toplane, ako misle da je u pravu?

  • Naučeni su tako. U strahu su, misle da moraju, pa plaćaju. To je još jedan ostatak komunizma. Ne možete me prisiliti na ništa što ne želim. Ako je Hrvatska uspjela izaći iz Jugoslavije, valjda mogu i Karlovčani iz sustava toplane. Rekao sam sutkinji da je lakše dobiti rastavu braka, nego napustiti središnji toplinski sustav. Imam pravo izbora. Kad je John Kennedy još bio predsjednik, Sjedinjene Države su donijele temeljna načela zaštite potrošača po kojima imaš pravo na odabir roba i usluga. Jednom je Domagoj Švegar to slikovito opisao kao kad bi morao kupiti parfem čim te netko s njime pošprica. Paušal koji Gradska toplana naplaćuje je fakturiranje usluge koju ne obavljaju. Koja to tvrtka plaća radnike koji šest mjeseci ne rade? U normalnim tvrtkama se tada radnike stavlja na čekanje ili ih se uposli, a to se u ovom slučaju lako napravi. Posla ima. Gdje rade remonte?

Jesu li iz Toplane u stečaju u Gradsku toplanu preuzeti najkvalitetniji radnici?

  • Onaj tko je blizak vlastima u Karlovcu je prešao u novu tvrtku. To je čisto kao dan.

Bliski ste i dalje HSP-u?

  • Uvijek sam bio desniji od HDZ-a, a onaj varioc kojeg sam zaposlio je srpske nacionalnosti. Dakle, gledam isključivo stručnost. To kažem da ne biste pomislili da su u HSP-u samo ustaše.

Jeste li i dalje član HSP-a?

  • Jesam.

Neko vrijeme niste bili?

  • Jesam, samo nisu pitali za mene. Sad se rukovodstvo promijenilo, pa i moj odnos sa strankom.