HND medijima glede izbjeglica: Izbjegavajte senzacionalizam i širenje govora mržnje

Autor: Marin Bakić

Izbjeglice. Izvor: https://www.flickr.com/photos/climatalk/

Hrvatsko novinarsko društvo poziva novinare i sve odgovorne u medijima, javnima i komercijalnima, da sve vezano za praćenje tako osjetljive teme kao što je dolazak izbjeglica nastave pokrivati kao što većina i do sada čini, a to je s posebnim oprezom i krajnje profesionalno, izbjegavajući senzacionalizam, širenje govora mržnje i objavu neprovjerenih informacija – poručuje predsjednik HND-a Saša Leković.

Time što posebno na odgovorno izvještavanje poziva internetske portale otkriva da HND upravo kod njih najčešće vidi problem.

– Pozivamo uredništva portala da ne objavljuju komentare čitatelja kojima se potiču netolerancija, ksenofobija i širi govor mržnje. Uredništva su odgovorna za sve što je u njihovom mediju objavljeno – ističe Leković.

HND dodatno poziva medije da “razobliče pokušaje političkih aktera koji dolazak izbjeglica politiziraju i koriste u predizborne svrhe, te da svoj prostor i vrijeme posvete stručnim objašnjenjima i analizama od kuda i zašto su ti ljudi morali izbjeći i zašto dolaze u Hrvatsku”.

– Pozivamo također hrvatsku Vladu, policiju i druge institucije da na novinarske upite odgovaraju promptno, dajući im sve relevantne informacije kako bi što kvalitetnije mogli obavještavati javnost o događajima koji slijede – apelira Leković.