U utorak predstava posvećena Marijanu Matkoviću

Autor: Marin Bakić

Kasija Vrbanac i Karlo Mrkša na generalnoj probi predstave "Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme. Foto: Mladen Volarić

U utorak 7. srpnja 2015. godine u atriju Veleučilišta Karlovac, a u sklopu obilježavanja rođendana Karlovca, održat će se pretpremijera predstave “Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme”. Ulaz je slobodan.

Predstava je osmišljena po dramskom ciklusu Marijana Matkovića “Igra oko smrti”. Prikazuje odnos mladih Nede Gorsky i Žarka Župana u ratno doba.

– Oboje su suptilne prirode i svoj osjećaj ranjivosti međusobno komuniciraju. Bliski su na netipičan način. Ovo je dakle predstava o iznimnoj ljubavi te izazovima koje stoje pred individualcima u trenucima krize” – kaže Dubravka Crnojević-Carić, koja potpisuje režiju i dramatizaciju.

Te mlade glume karlovački glumci Karlo Mrkša i Kasija Vrbanac.

Pretpremijera je dio projekta “Marijan Matković u mozaiku karlovačke kulturno-umjetničke baštine” kojim se obilježava sto godina od rođenja i 30 godina od smrti ovog značajnog hrvatskog književnika. Projekt provode Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca te Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, uz partnere Gradsko kazalište “Zorin dom”, Gradski muzej Karlovac i Gradsku knjižnicu “Ivan Goran Kovačić”. Pomaže ga Heineken Hrvatska po provedenom Donacijskom natječaju “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju”, Grad Karlovac i Karlovačka županija.

Marijan Matković je rođen u Karlovcu, a preminuo u Zagrebu. U Beču je studirao komparativnu književnost i povijest umjetnosti, a pravo je diplomirao u Zagrebu. Od mladosti objavljuje u raznim časopisima, a 1936. objavljuje prvu zbirku pjesama “Iz mraka u svjetlo”. Nakon Drugog svjetskog rata djelovao je ne samo kao plodan pisac, nego i kao intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, voditelj kulturno-umjetničkog odjela Radio Zagreba, bio je tajnik Razreda za suvremenu književnost Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i voditelj Zavoda za povijest hrvatske književnosti. Dugogodišnji je glavni urednik časopisa “Forum”. Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo dobio je 1974. U književnosti se ponajviše istaknuo dramskim ciklusima “Igra oko smrti” i “I bogovi pate”, odnosno po dramama kao što su “Slučaj maturanta Wagnera” ili “Heraklo”.

Dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić radi na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Ova glumica i redateljica je rođena 1961. godine, a 1986. je diplomirala glumu na Akademiji za kazalište, film i TV Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Joška Juvančića. Tri godine potom je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku diplomirala hrvatski jezik i književnost. Magistrirala je 1998. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na istom fakultetu je doktorirala 2007. U stalnom umjetničkom angažmanu bila je od 1985. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, a potom u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Od 1993. do 2006. je slobodna dramska umjetnica, a na ADU je stalno zaposlena od 2006. godine.

Odigrala je više od 70 velikih i glavnih uloga u HNK Osijek, Kazalištu Marina Držića, na Dubrovačkim ljetnim igrama i u zagrebačkim kazalištima. Režirala je i dramatizirala dvadesetak predstava. Autorica je knjiga “Gluma i identitet” iz 2008. godine i “Melankolija i smijeh na hrvatskoj pozornici” iz 2012., “Glumica – Penelopini zapisi” iz 2013., “O književnosti i drami tijekom stoljeća”.

Kasija Vrbanac i Karlo Mrkša na generalnoj probi predstave "Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme. Foto: Mladen Volarić
Kasija Vrbanac i Karlo Mrkša na generalnoj probi predstave “Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme. Foto: Mladen Volarić