U petak započinje ovogodišnje Riječno kino

Autor: Marin Bakić

Riječno kino 2015.

U Karlovcu već petu godinu zaredom se provodi sjajan, općeprihvaćen projekt Kinokluba Karlovac i tvrtke Turbing d. o. o. Riječno kino.

Svake godine od sredine ljeta Karlovčani, ali i stanovnici drugih gradova na rijekama u Karlovačkoj županiji, večeri provode na kupalištu gledajući filmove u kinodistribuciji i art filmove pod otvorenim nebom.

Ove godine Riječno kino “radi” od ovog petka, pa do drugog kolovoza. Prva projekcija je na Gradskom kupalištu u Dugoj Resi, i to  filma “Prdoprah doktora Proktora” u sklopu Riječnog kina za djecu. Taj program se nastavlja u četvrtak 23. srpnja u kod drvenog mosta u Karlovcu kada će biti prikazan film “Malci”, a završava na istom mjestu projekcijom animiranog filma “Planet 51”.

Program za starije počinje u subotu s početkom u 21.30 u Dugoj Resi kada će se prikazati horor komedija “Kad padne mrak”, a sutradan u isto vrijeme talijanski film “Čuda” s Monicom Bellucci u glavnoj ulozi. Riječno kino se “vraća kući” na Foginovo 24. srpnja. Tada će se s početkom u 20 sati odigrati filmski kviz “Deveta vrata” kojeg je osmislio Dražen Cukina, a nakon toga će se prikazati film “Dobro došli u New York” s Gerardom Depardieuom u glavnoj ulozi. Do kraja ovogodišnjeg Riječnog kina na prikazat će se crnohumorna komedija “Mali Budo”, danski horor “Dok zvijeri spavaju”, argentinska komedija “Divlje priče”, triler “Escobar – pakleni raj”, dokumentarni film “Sol zemlje” te francuski film “Ljeto u Provansi”.

Riječno kino, čiji je sponzor Heineken Hrvatska, će gostovati i u Slunju, Kamanju i Ozlju.

Projekt Riječnog kina je osmislila Marija Ratković Vidaković i obradila ga je kao temu za diplomski rad na Odsjeku za produkciju Akademije dramskih umjetnosti. Te 2011. godine Karlovac je već godinama bio bez kina, što je stanje i danas, unatoč ovom projektu, a Foginovo kupalište su Karlovčani zbog neuređenosti zaobilazili. Danas je Foginovo, u velikoj mjeri i zbog Riječnog kina, uređeno i iznimno posjećeno.