TTIP – pregovori se nastavljaju

Autor: Ana Smoljak

https://www.flickr.com/photos/jonnygoldstein/

Početkom srpnja se na plenarnoj sjednici  u Strasbourgu raspravljalo o Transatlantskom sporazumu – TTIP koji bi mogao pomoći povećanju udjela industrije u BDP-u Europske unije. Naime, BDP Europske unije je jako ovisan o izvozu i trgovini.  Transatlantski sporazum između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država mogao bi pomoći povećanju udjela industrije u BDP-u Europske unije ako bude dobro osmišljen.

Sporazum o europskom gospodarskom prostoru potpisan je s ciljem kako bi se odredbe Europske unije o unutarnjem tržištu proširile na područje Europskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA). Time se broj potrošača uvelike povećao i uklonili su se nepotrebni troškovi i administrativne prepreke. TTIP bi trebao stvoriti najveću svjetsku zonu slobodne trgovine od koje se očekuje da omogući gospodarski rast s obje strane Atlantskog oceana. Prema procjenama Europske komisije, TTIP bi EU godišnje donio veći prihod od 119 milijardi eura dok bi američka ekonomija profitirala s oko 95 milijardi eura godišnje.

Budući da je potrebno uzeti u obzir sve aspekte TTIP kako državljani Europske unije ne bi bili u jednom području oštećeni, dobro je što je Odbor za međunarodnu trgovinu vratio 113 amandmana na plenarnu sjednicu kako bi se o njima moglo glasati odvojeno. Naime, tako će zastupnici u Europskom parlamentu na demokratski i transparentan način glasati o detaljima TTIP-a koji će jako utjecati na Hrvatsko gospodarstvo jer ono uvelike ovisi o europskim ekonomskim kretanjima.

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica rekla je: „TTIP često povezuju i s olakšavanjem ulaska GMO proizvoda iz SAD-a na europsko tržište, ali pregovaranje ne znači da ćemo snižavati svoje standarde nego da moramo pronaći način koji će zadovoljiti obje strane. Nećemo pristati ni na kakve kompromise vezane uz prehrambene standarde jer su institucije EU-a odradile ogroman posao kako bi postigle visoku razinu zaštite za građane EU“.

Dakle, teško je ocijeniti koja je stvarna korist TTIP-a za EU ekonomiju. Kako bi se postigao ambiciozan sporazum s jedne strane i uravnotežen sporazum s druge strane, pregovori moraju biti transparentni. Transatlantski sporazum trebao bi voditi učinkovitom, konkurentnom ekonomskom okruženju i ukidanju necarinskih zapreka. Također je ključno da je zajamčena visoka razina zaštite za potrošače Europske unije, kao i zaštita njihovih podataka, zdravlja i sigurnosti, te se mora spriječiti socijalni, porezni i okolišni dumping.