Održana pretpremijera predstave “Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme”

Autor: Marin Bakić

Zamjenik Udruge Polka Miroslav Katić čestita redateljici, glumcima i ostatku ekipe predstave. Foto: Igor Čepurkovski

U ispunjenom atriju Veleučilišta Karlovac, u sklopu obilježavanja rođendana grada, u utorak je održana pretpremijera predstave “Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme” čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Dubravka Crnojević-Carić. Glume karlovački glumci Karlo Mrkša i Kasija Vrbanac. Predstava je utemeljena u dramama Marijana Matkovića. Predstava je osmišljena po njegovu dramskom ciklusu “Igre oko smrti”. “Prikazuje se odnos mladih Nede Gorsky i Žarka Župana u ratno doba. To je predstava o ljubavi i izazovima koje stoje pred individualcima u trenucima krize”, opisuje redateljica.

Karlo Mrkša i Kasija Vrbanac. Foto: Igor Čepurkovski
Karlo Mrkša i Kasija Vrbanac. Foto: Igor Čepurkovski

Sto godina od Matkovićeva rođenja u Karlovcu i 30 godina od njegove smrti u Zagrebu obilježava se projektom Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu te Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka “Marijan Matković u mozaiku karlovačke kulturno-umjetničke baštine”. Dio tog projekta je i produkcija ove predstave, čija će premijera biti 19. rujna 2015. godine. Istog dana će u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” biti održan stručni skup o Matkoviću, a u Gradskom muzeju Karlovac naknadno i projekcija filma “Slučaj maturanta Wagnera”, snimljenog po Matkovićevoj drami.

Projekt omogućavaju Heineken Hrvatska temeljem provedenog Donacijskog natječaja “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju”, Grad Karlovac i Karlovačka županija. Partneri Društvu Karlovčana i Polki su Gradsko kazalište “Zorin dom”, Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Gradski muzej Karlovac.

Predstava "Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme. Ispunjen atrij Veleučilišta Karlovac. Foto: Igor Čepurkovski
Predstava “Igra oko smrti/Lozinka: Krizanteme. Ispunjen atrij Veleučilišta Karlovac. Foto: Igor Čepurkovski