Goran Novaković: Neprijatelj sam broj jedan hrvatskih kladionica

Autor: Marin Bakić

Goran Novaković. Foto: Marin Bakić

Goran Novaković iz Karlovca analizama nogometnih utakmica za potrebe korisnika kladionica razotkriva društvena besmisla bolje nego javne i tajne službe koje imaju plaćene analitičare. U svijetu koeficijenata, sistema i kladionica, koji možda krije objašnjenja mnogih situacija poput onih iz “Zone sumraka”, naš sugovornik poznatiji je kao Maradona 1×2.

Što znači “Maradona 1×2”?

  • To je moje virtualno ime koje koristim u tipsterskom svijetu.

Što je tipskerski svijet? Gdje je?

  • Iza računala. To su samo slova nepoznatih. Tipsterski svijet je svijet online manijaka koji proučavaju sportske događaje, traže prevare u svemu i svačemu.

To su teoretičari urota u sportu?

  • Otprilike je tako. Ili su lažni proroci. Na sceni su prevaranti, ali i oni koji rade to profesionalno – proučavaju tematiku, rade analize i statistike. Kažem, postoji i grupacija kojoj je jedini cilj prevara, da nekoga navuku na namješteni meč, da netko uplati unaprijed…

Što radite vi tipsteri? Čime se bavite? Što su tipsteri?

  • Tipster analizira utakmicu, sazna sve o njoj. Pogleda tko su povrijeđeni igrači, tko je sudac, kakvo će biti vrijeme na utakmici. Do najsitnijih detalja se analizira sportski susret i dolazi se do zaključka kako bi se trebao odvijati.

Pomažete onima koji uplaćuju listiće u kladionici savjetima?

  • Da. Provedemo neko vrijeme u analizama, da bi netko imao gotovo proizvod u obliku tri rečenice o nekom konkretnom meču, što inače ne može dobiti u novinama.

Zašto tvrdiš da su tipsteri bizarna supkultura?

  • Svi žive u podzemlju sakriveni. Trebaš poznavati nekoga dvije godine online pod nekim pseudonimom, da bi ti otkrio pravo ime. Svi se plaše toga da će druge baciti u velike minuse, da će loše tipovati i da će to imati neželjene posljedice. Kockari su manijaci, ovisnici. Takvima napraviti velik minus je vrlo opasno.

Ako želiš, možemo ti zamagliti lice.

  • Stavit ću naočale.

Kako si postao tipster?

  • Bio sam strastveni kockar koji je tražio laku zaradu. Tražio sam nekoga tko ima informacije o prevarama, namještenim mečevima… Ušao sam kao kupac u taj svijet. Kad su me prevarili više puta, rekao sam da to mogu i sam raditi, da to nije komplicirano i da tipsteri ništa ne znaju.

Koliko si najviše izgubio?

  • Na tuđe prijedloge sam izgubio možda nekih tisuću eura, plus što sam plaćao drugima da dobijem krive prijedloge.

Tipstere se plaća?

  • Ozbiljne da. Stotinjak je internetskih stranica u svijetu koje se time bave profesionalno. Samo na Balkanu je tisuće prevaranata koje plasiraju dezinformacije. Dakle, imamo tipstere koji analiziraju i naplaćuju usluge, a ostali su klasični prevaranti koji uzmu na brzinu 20 do sto eura.

Nisi se odlučio biti prevarant, nego ozbiljan tipster?

  • Ozbiljno se time bavim sedam godina. To mi je zanimanje. Budim se rano, čitam novine i portale, forume, analiziram… Nisam nikada bio na crnoj strani tog posla. Maradona 1×2 je mala društvena mreža u kojoj svatko može nešto napisati i sugerirati. Korisnike koji to zloupotrebe blokiramo. Ne dozvoljavamo lažne podatke na sajtu.

Otvorio si tvrtku?

  • To je sajt koji funkcionira na donacijama. Četiri nas je na plaći. Dio tipstera radi besplatno. Kada ostvare dobre statistike, stavljamo ih na plaćanje. Trenutačno nas je četiri čije se analize moraju platiti, svi su kultnog statusa u tipsterskom sviijetu. To su po nickovima NevenRi, koji analizira otočki nogomet i jedan je od poznatijih tipstera na planetu, KaramBa koji analizira i tipuje isključivo nogomet u Bosni i Hercegovini, potom Gustavo koji analizira i tipuje srednjoameričke i južnoameričke nogometne lige, te moja malenkost koji analiziram hrvatski sport, par južnoameričkih liga te suđenja i oklade na žute i crvene kartone, a ima 20 do 30 onih koji se tek probijaju i njihove su analize besplatne. To nazivamo tipster akademijom. U njoj je trenutačno nekoliko fantastičnih analitičara, informatora i tipstera sa svih strana svijeta, iz država kao što su Švedska, Makedonija, Srbija, Češka, Slovačka, Crna Gora i tako dalje.

Spomeno si da si bio kockar, pa da si onda otišao na drugu stranu. Ili je to ista?

  • To su dvije vrlo povezane stvari. Bio sam i tipster i kockar. I sada kockam, no ne kao ranije.

Govorimo li o “klasičnom” kockanju kao što su kartanje, rulet i slično ili klađenju?

  • Mogu sam sebe lagati da klađenje nije kockanje, ali jest, i to klasično. Ako netko uplaćuje sto kuna, da bi dobio 200, bez da “kopa i ore”, to je klasična kocka. I dosta je to brzo sada. Postoji klađenje uživo putem kojeg možeš u dvije minute sve izgubiti ili dobiti. Dok sam se kockao kao i većina, gubio sam novac. Otkako se profesionalno time bavim, gotovo sam svakog mjeseca u plusu.

Kako je izgledao tvoj tispterski početak?

  • Otvorio sam mali blog Maradona 1×2. Sam sam pisao, isključivo hrvatsku nogomentu ligu isprva. Imao sam dobre kontakte, pa i više informacija nego prosječan gledatelj. Pisao sam zašto su neke utakmice grublje, zašto neki sudac sudi kako sudi, što je tu prednost, a što mana… Počeo sam možda prvi pisati o utjecaju vremena na tok utakmice. To je sve prihvaćeno, pa je blog bio toliko čitan, da sam zaradio za otvaranje male društvene mreže, što je sada ozbiljana internetska stranica. Ranije je to bio blogić s komentarima. Onda je to izraslo do današnjih 27.000 članova sajta i 17.000 facebook fanova

Da li je klađenje i dalje popularno kao što je bilo prije deset ili 15 godina?

  • Interes za klađenjem je upola manji nego ranije.

Kako to objašnjavaš?

  • To je bilo dugoočekivano. Primjerice, kada jednom legaliziraju marihuanu, svi će navaliti na to, jer dugo čekamo. Kasnije će se ta potražnja smanjiti na one koji uistinu vole dobar dim ili ga trebaju u medicinske svrhe. Isto je s klađenjem. Gledali smo u filmovima kako se u Engleskoj klade na utrke konja, na nogometne utakmice, a mi to ovdje nismo imali. Kad su došle kladionice, interes je bio ogroman ne samo zbog toga što je klađenje kroz filmove prikazano privlačno, nego i stoga što je takva situacija kod nas na Balkanu, da je laka lova privlačna. A do sada su već mnogi izgubili velik novac.

Preostali su stabilna klijentela?

  • Jesu. Kod nas je vladala euforija, a u Engleskoj je sasvim normalno da postoji dva ili tri posto populacije koja se voli kladiti na sportske događaje. To je tamo ozbiljan hobi. Kod nas se isto sada to pretvara u stabilnu supkulturu kladitelja.

Koja je tvoja metodologija procjene rezultata?

  • Desetak faktora odlučuje o ishodu utakmice. Na neki meč može utjecati svih deset, na neki dva ili tri, a na neki samo jedan. Kada o nečemu tipujem, moram biti upoznat s religijom, poviješću, društvenim odnosima u toj državi odnosima među klubovima… Sve se to odredi kao trajno stanje, pa tek onda se na dnevnoj bazi gleda kakvo je vrijeme, tko sudi, da li nedostaju neki igrači… Trebam imati informacije o utakmici kao da sudjelujem na njoj.

Najmanju ulogu imaju sportska sreća i vještina?

  • Važan su faktor, no analitikom se utvrde izgledi nekog ishoda. Svakog dana pratim medije, da dođem do važnog podatka. Kontaktiram neke prijatelje tipstere iz tih zemalja.

Molim te neki primjer. Što si zadnje obrađivao?

  • Poslaću ti link zadnjeg ozbiljnog teksta kada se se u Ekvadoru jednom timu najbolji igrači ponapijali dan prije meča pa ga objavi. Inače je završeno 3:0 za domaćina. Kvota samo na pobjedu je bila 2.30, na hendikep 4.80. Gosti su bez Jeffersona Córdove, Luisa Lastre i Danila Suáreza, koji su suspendirani i ozljeđeni, te Jacksona Quiñóneza,Williama Españe, Bonarda Garcíe, Wilsona Moralesa. Oni su priča za sebe, jer su se nakon zadnjeg meča tako napili da im je hitna spašavala živote te su proveli dva dana u sobi za detoksidaciju. Morales je pijan pao i ima dosta ozbiljne ozljede glave. Tako da u su u prvoj jedanaestorici dva maloljetna klinca debitanta i hrpa igrača koji inače imaju minimalnu minutažu. Ako se još napiše da je to ekipa koja dolazi iz provincije Manabi s nulte nadmorske visine, a domaćin je iz provincije Pichincha na gotovo tri tisuće metara nadmorske visine, sam odluči koliki hendikep bi trebao biti pokriven.

Suci su važniji od nogometaša?

  • U manjim ligama, kao što su ukrajinska, makedonska, srpska, bosanskohercegovačka, hrvatska, crnogorska i slične jesu.

Kod nas su suci najvažniji akteri na terenu?

  • Apsolutno. Dio su hobotnice. Ako treba nekome pomoći, tu su.

Kakav ti je renome u tipsterskom svijetu? Vjeruju li ti?

  • Maradona 1×2 je najpopularniji sajt na našem jezičnom području, mada imamo i tipstere iz Urugvaja, Makedonije, Slovenije, Češke ili Slovačke koji pišu na svom jeziku. S prostora bivše Jugoslavije je 70 posto posjetitelja.

Vodeći si tipster na Balkanu?

  • Vlasnik sam sajta koji je vodeći. Sva četiri plaćena tipstera s tog sajta imamo kultni status. Ne mogu sada reći da smo najveći, jer je glupo, makar bih se mogao hvaliti. No, malo skromnosti nije naodmet.

Za koliko si novca “oštetio” kladionice?

  • Teško je to izračunati. Kad se utakmica, to jest par, dobro analizira, on je na svim svjetskim kladionicama blokiran u roku 20 minuta. Za tako nešto kladionice prime velike iznose uplate na opciju koju mi predložimo. Da se u Hrvatskoj blokira par, po mojim saznanjima, treba stotinjak tisuća kuna uplate na jedan meč na velikim svjetskim kladionicama je taj iznos pet ili šest puta veći.

Objaviš prognozu, a potom oni mijenjaju koeficijente, blokiraju parove… To je cjelodnevna utrka s kladionicama?

  • Imamo na našem sajtu radnike hrvatskih i srpskih kladionica koji nas prate što radimo. Čim izbacimo dobru analizu reagiraju.

To je kao špijunaža?

  • Velika je društvena mreža. Ima 27.000 članova. Moraju reagirati, jer im dobra analiza može uzeti previše novca.

Kako kladionice i njihovi korisnici reagiraju na tvoje sugestije? Jesi li imao problema?

  • Bilo je svega tu, i prijeteća pisma.

Ali oni ne znaju tko si.

  • Predugo sam u poslu i većina me poznaje. Bilo je baš svega.

Da li su te kladionice htjele kupiti?

  • S nama nitko ne želi surađivati. Reklamiraju se na lošim sajtovima, kod loših tipstera, no ne kod nas. Mi smo jedini sajt koji linkove kladionica drži besplatno, to jest svojevoljno. Za njih smo neka podzemna scena koju ignoriraju, jer ne žele naš veći utjecaj. Bilo je ponuda da pišemo bedastoće pa će nam platiti reklamu. ali sajt se zove Maradona, a Diega Armanda Maradonu ni FIFA nije mogla potkupiti.

A kod klubova?

  • Pisali smo dosta o devijacijama oko Dinama i Lokomotive, komentirali stanje u Bosni… Nismo imali službenih reakcija. Prvi smo prozvali bosansku ligu gdje su svi domaćini morali pobjeđivati.

Najsigurnije se kladiti u BiH – samo na domaćina?

  • Nekad bilo tako. FIFA je prije dvije godine reagirala na nešto na što upozoravamo pet godina. Sad su pod prismotrom.

Kakve još devijacije postoje našem nogometu?

  • Hrvatska ima 20 klasično namještenih utakmica ove sezone.

Kako prepoznaš namještenu utakmicu?

  • Igrao sam nogomet osam godina na poluprofesionalnoj razini. Bio sam ranije u doticaju s namještenim utakmicama. Lako je vidjeti da napadač ne želi zabiti gol, da svi obrambeni igrači stoje kada se izvodi korner, a nitko ne skače, nitko se ne nagurava… To su tako primitivne stvari. Namjerno namještaju loš ofsajd.

Jesi li kao igrač sudjelovao u namještanju utakmica?

  • Jesam, ali ne zbog kladionica. To su bile lokalne priče. Tada kladionice nisu ni funkcionirale, nego smo to radili da neka momčad ostane u ligi, jer su nam prijatelji, pa da se nastavimo družiti. Nisam nikad sudjelovao na namještanju utakmica iz financijskih razloga, no upoznat sam s dosta takvih slučajeva.

Tko dođe u svlačionicu i kaže kako se mora namjestiti utakmica?

  • To se ne radi u svlačionici. Predsjednik kluba poziva jednog po jednog igrača na večeru i kaže: “Tako mora biti. Možeš tražiti drugi klub, ako se protiviš”. Predsjednik kluba u kojem sam igrao rekao mi je nasamo da ne smijem zabiti gol. Sretnem potom drugog napadača s kojim sam igrao i kaže mi da je i on dobio takve upute. Poslije smo saznali da je pričao sa svim igračima.

Kad si došao u priliku za gol, što si radio?

  • Pucao sam vanjskim felšom na tribinu.

Ako vidimo da netko nije iskoristio stopostotnu šansu za gol, možemo pretpostaviti da se radi o namještaljci?

  • Možemo to tako reći, mada su veće namještaljke u obrani. Najlakše je prepoznati namještaljku za izvođenja kornera, ako pet napadačkih igrača skače, a niti jedan obrambeni

Zašto na to nitko ne reagira?

  • To svi znaju. Svaki prosječan ljubitelj HNL-a zna da se namještaju barem dvije utakmice svakog kola. To je tako očigledno i primitivno namještanje.

To zaključuješ temeljem analiza?

  • I onaj tko samo gleda utakmice, to vidi.

Kako izgleda sofisticirana namještaljka u boljim ligama?

  • Ne znam, ali se po presudama zna da su Talijani namještali mnogo utakmica. Pogledao sam ih. To je tako dobro napravljeno, da niti jedan gol nije lažan, a opet je rezultat kakav je dogovoren. Kod nas je takva seljačija da puste tri gola na očigled.

Koga briga?

  • Gazda je tako rekao, a nitko se ne smije buniti. Novinari pišu gluposti, to znaš i sam.

Ja prvi. Iza suradnje Lokomotive i Dinama stoji Zdravko Mamić?

  • A tko drugi? Možda i iza njega netko stoji, možda je on samo izložen, maneken neke grupacije. Lokomotiva je najsmješniji klub koji je ikad igrao u nekoj prvoj ligi na svijetu.

Zašto?

  • Zato što igraju 30 kola, a 25 kola znaju prije meča hoće li izgubiti ili dobiti.

Zašto se taj sport uopće prati?

  • Pa ne prati se, crtaju se kukasti križevi. Prate se samo Rijeka i Hajduk, a niti jedan drugi klub nema sto navijača. Zar nije to komedija?

Kako je u Srbiji?

  • Tamo je jača navijačka scena. Ne pratim tu ligu previše. Bila bi mi zanimljiva, da je i dalje Kosovo uključeno pa bi bilo nekih mečeva koji moraju tako biti da se zbog eventualnih poraza ne dižu tenzije

Ti si stručnjak za sportove u podijeljenim društvima?

  • Da.

Švedska liga te ne zanima?

  • To je previše poštena liga. Kako ću tamo pronaći prevare? Kad tamo netko namjesti utakmicu, hapse svih 11 igrača i dobiva se po godina robije.

U obzir ulaze samo Bolivija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska…

  • Ukrajina je sad najjača.

Kako rat tamo utječe na sport?

  • Društvo je podijeljeno. Rusi imaju prevelik utjecaj i u sportu. Kako je vladao Viktor Janukovič, tako su se ruski klubovi dizali. Primjer su Šahtor iz Donjecka Čim je pao Janukovič, prvak je postao Dinamo Kijev, koji je na antiruskoj strani. Pogledaš i tko je sve sudio derbije tad i ove godine sve ti je jasno…

Kad ideš analizirati neku utakmicu, prvo pogledaš tko je sudac?

  • Prvo pogledam nešto iznad sporta. Sam sport je teško predviđati, jer je lopta okrugla. Gledam gdje je manje okrugla, a toga ima više u konfliktnim društvima.

U konfliktnim društvima lopta je kockasta?

  • Je.

Koje lige pratiš?

  • Najviše hrvatsku, bosanskohercegovačku i bolivijsku. To su mi tri top lige. Imam doticaj s ukrajinskom, češkom, slovačkom, srpskom, crnogorskom, makedonskom…

Zašto si nazvao sajt po Maradoni?

  • Njegov sam veliki obožavatelj.

On nije samo sportska ikona, nego i simbol antiglobalizma. Da li te i to privuklo?

  • On je ikona lijeve, bolivarske, ideje. Blisko mi je to sve. Kao klinac sam ga obožavao samo kao nogometaša, a potom sam pratio njegov rat protiv FIFA-e, globalizma…

Zadnja vijest o njemu je da mu je otac umro. Novinari su napravili od te vijesti u opremi navlakušu, kao da je on preminuo.

  • Izražavamo mu sućut.

Jesi li ga ikada upoznao?

  • Nažalost, nisam nikada. Zatražio sam mišljenje njegovog kluba obožavatelja smijem li koristiti njegovo ime za svoj sajt. Dobio sam odgovor, da Maradona nije zaštitio svoje ime i da se svaki proizvod može po njemu nazvati. Kasnije sam dobio odobrenje. Službeno smo dio svih šest Maradoninih klubova obožavatelja. Njegov odvjetnik nam je napisao da možemo koristiti ime, mada ne znaju ništa o čemu pišemo.

Ideš i dalje od tipsteraja, pa otvaraš i kafić “Maradona”. Totalno si zaluđen njime, toliko da si i tetovirao njegov lik. Maradona je simbol tvog pogleda na svijet?

  • Dijelim sve njegove političke ideje i cijenim ga kao sportaša. Naša stranica Maradona 1×2 je popularna i zbog njegova imena. Zaslužan je stoga što sam u financijski dobroj situaciji. To moram cijeniti. Kad sam pokretao stranicu, nisam radio. Preko noći sam postao financijski neovisan, a to nije mala stvar, pogotovo u ovom malom gradu. Ako je postojao neki lik kojeg bih htio istetovirati na sebe, to je Maradona. To je veliko ime, pa će privući i ljude u kafić. U njemu će biti ocrtane antiglobalističke parole, simboli… Mislim da je to poslovno dobar potez, a i nemam drugih idola.

Da li je korupcija u Latinskoj Americi prisutnija u nogometu nego na Balkanu? Da li je tamo važnije iz kojeg je klana neki sudac ili iz koje je etničke skupine?

  • Klanovi i etničke skupine su obično povezani. Izabrao sam dvije južnoameričke lige za koje smatram da su najviše ogreble u nezakonitost. Brazilska i argentinska su ozbiljne, poštene lige. Obično se korupcija događa u najsiromašnijim zemljama. Tamo se lako namješta, lako puštaju golovi, lako postavljaju suci. No, na Balkanu je najveća prevara na svijetu. Najnepoštenije lige na planeti su makedonska, crnogorska, bosanska i hrvatska.

Da li je u Crnoj Gori veći problem korupcija od etničkih razdora?

  • Tamo isto postoje etničke napetosti. Liga je očajna.

Da li su ti se ikada obratile institucije da iskoriste tvoje analitičke sposobnosti?

  • Policija ima bolju analitiku. Mogu probleme identificirati za dvije minute. No, to je naša kultura, naše društvo… Ima većih problema od sporta.

Ispada da nema. Ovdje se sve svodi na ideološke sporove, što se možda najviše očituje u sportu.

  • Sport je tribina za one koji se nemaju gdje izraziti, pa će nacrtati kukasti križ.

Vjeruješ li da je autor tog kukastog križa fašist?

  • Ne. Najlakše je bilo uvrijediti FIFA-u s time. To je znak protesta. Nacrtan je, da bi se dobila što veća kazna. Ne postoji u Hrvatskoj neko tajno društvo fašista koje se na takav način promovira. To je čisti bunt. Simbol je smišljeno izabran. Zna se i zašto, no svi o tome šute.

Ima li u sportu ičega više zdravog?

  • U hrvatskom nema.

Ni u skokovima u vodu?

  • Pa dobro, u pojedinačnom sportu ima. No, čak se i tu događaju neke čudne situacije. No, u kolektivnom sportu, pogotovo u nogometu, nema ništa zdravo. Vani našu ligu uopće ne smatraju ligom, nego to doživljavaju kao da svaka banda ima svoj klub i da rade što god požele. Hrvatska liga ima jedne od najnižih ograničenja za klađenje u svjetskim kladionicama, jer se u njoj najviše vara.

Na lošem je glasu?

  • Na užasno lošem glasu su sve balkanske lige. Veći iznos se može staviti na utakmicu švedske pete lige, nego na utakmicu HNL-a. Hrvatska liga je prije sedam ili osam godina imala puno veće limite, pa si možeš zamisliti do kuda se doguralo – do samog dna.

Kako se to očituje na mlade koji se bave sportom? Jesi li se počeo baviti nogometom da budeš dio bande ili da se baviš nečim zdravim, zabavnim i korisnim? Takav sustav demotivira?

  • Trend je da sve više mladih amaterske karijere započinju u inozemstvu. Čak niti prvu razinu liga tu u Hrvatskoj ne žele proći.

I pioniri odlaze u strane lige?

  • I oni. Što će tu, ako su dobri?

Ne postoje jednakost šansi, a zatim i vrednovanje talenta, vještine, truda?

  • Poslušnost je temelj uspjeha. Tako nije samo u nogometu kod nas, nego i u politici, medicini, kulturi i tako dalje. Najposlušniji doktori su šefovi klinika, a ne najbolji. Najposlušniji su zamjenici predsjednika stranaka, a ne najkvalitetniji. Sport su okupirale bande.

Zašto nam se to dogodilo?

  • Demokraciju nam je pisala cosa nostra. Nismo prepisali švedski vid demokracije. Promijenili su jednu špicu komunističke piramide u četiri ili pet, a to su stranke. I dalje nismo u demokraciji. Bez poslušnosti nema uspjeha. To je demokraciji nepojmljivo.

Hoćemo li ikada izaći iz toga?

  • Ne vjerujem da će to biti za našeg života. Nećemo ostvariti niti polusređen demokratski sistem. Ovaj nema veze s vezom. Samo je trebalo bolju knjigu prepisati, no to nam nije odgovaralo. Sport je, nažalost, takav. Živim od takvih devijacija.

Ostvario si karijeru analizom korupcije.

  • Analiza je čudo. Iz situacije u kojoj se lopta vrti, a tri igrača stoje dok druga tri skaču, možeš doći do saznanja o čemu se tu radi. Gotovo mi je neshvatljivo, da pola našeg nogometa nije u zatvoru.

Mada kažeš da je kod nas najgore, to što je uhićeno pola rukovoditelja FIFA-e ukazuje nam da je korupcija strukturni problem čitavog nogometa.

  • Oni nisu uhićeni zbog namještanja utakmica. Namještali su gdje će se igrati svjetska prvenstva. Dakle, to je najveća razina. Puno je novca u igri, a onda i puno rupa za izvlačenje. Šteta je što je tako.

U streljaštvu, u plivanju toga nema? Ima li toga u kurlingu ili preponskom jahanju?

  • Korupcija je tamo gdje je novac. Ne vjerujem, da bi jahačica drogirala svog konja da sporije jaše, kako bi osvojila novac na kladionici. Više sam usredotočen na nogomet.

Prepoznaješ li namještanja u rukometu, odbojci, košarci?

  • Ima ih. Sjećam se jedne rukometne utakmice u Srbiji. Oba su kluba trebala neriješen rezultat da ostanu u ligi. Čitav tipsterski svijet je brujao da će biti X. To je tako vidljivo bilo namješteno. Utakmica je završila 35:35. Nije bilo nikakve istrage oko tog meča. Igrač je pucao sedmerac za 35:35, i to tri puta, jer je dva puta promašio. Sudac je stalno vraćao dok ovaj nije pogodio. Nisam još čuo da se ponavljaju sedmerci. Kod nas uopće ne rade institucije.

Koja je najluđa sudačka odluka na koju si naišao, gdje je očigledno, da se radi o izvršavanju nekog dogovora?

  • Kod nas sudačke odluke nisu toliko utjecale na ishode utakmica, jer su – totalno bizarno – to sami igrači namještali, pa sudac nije ni trebao. Gledao sam mečeve iz Latinske Amerike sa šest crvenih kartona ili odmah na startu utakmice…

Nisu ni krenuli?

  • Ne, odmah je “palo” isključenje. Dva igrača se potom pobune, obojica dobiju crveni karton i ta momčad potom igra od početka utakmice s osam igrača.

U Kolumbiji otimaju igrače, ako loše odigraju.

  • U “dobra stara” vremena, kada je Pablo Escobar vodio tu igru, bilo je slučajeva, da otmu i prije utakmice.

Igrači se boje vratiti doma sa svjetskog prvenstva, ako su podbacili.

  • Ima taj slučaj ubojstva mladog igrača koji je dao autogol Pabla Escobara. Slučajno ima isto ime i prezime kao i čuveni šef mafije, pa su ga i likvidirali, jer je “osramotio slavno ime”. No, u Kolumbiji se stanje dosta smirilo. Veliko je pomirenje pobunjenika i Vlade.

Jesi li primijetio da je neka utakmica reprezentacija namještena, bilo na svjetskim ili europskim prvenstvima ili na kvalifikacijama?

  • U kvalifikacijama možda, ali ne na SP. To je stvarno pošteno. Vidi se da 22 igrača trči, želi pobjedu i ne posustaje. Kod nas od 22 igrača na terenu šest kao da ne igra. Oni stoje u špici zbivanja. Kad bi se to dogodilo na SP, izbio bi velik skandal o kojem bi izvještavali svi mediji. Da međunarodni mediji poprate utakmicu Lokomotive ili Osijeka, to bi bio svjetski hit.

Vidit ćemo kako će Lokomotiva igrati kada jednom uđe u Ligu prvaka.

  • Taj klub ne smije ući niti u Europsku ligu.

Koja je priča iza Lokomotive?

  • To je pomoćni klub Dinama. Igra sve mečeve za Dinamovo prijateljstvo. Ako Lokomotiva pusti Osijeku, Osijek će pustiti Dinamu. Lokomotiva bez borbe vraća bodove koji su Dinamu trebali. Toga nema nigdje u svijetu, čak niti u Boliviji i Peruu. Bio je slučaj Partizana i njegovog pomoćnog kluba mislim da se zvao Teleoptik, pa su i Srbi odredili da ne mogu igrati skupa u ligi. I što bi tu trebalo više reći? Lokomotiva se bori samo protiv Hajduka. Protiv Osijeka ne igra, niti protiv Zagreba, Zadra, po potrebi. Ako Dinamu treba lagani meč protiv Zagreba, Lokomotiva će pustiti Zagrebu. Svi su zadovoljni. Lokomotiva negdje pobijedi slabije, da opstane u ligi i to je totalna komedija. Izgubili su baš svaku utakmicu protiv Dinama. Čak su jednom pet minuta prije kraja utakmice vodili 3:1, a potom su primili tri ili četiri gola u pet minuta.

Kako izgleda svijet nogometa iznutra? Kakve su norme ponašanja?

  • Igrao sam poluprofesionalno. Ima svega – alkohola, droge, izlazaka. Ima i poštenih mladih koji pokušavaju napredovati. Nisam upoznat s višim razinama natjecanja, no vidi se u medijima da su tu prisutne droge, manekenke i slično.

Nogometaši su više na estradnim nego na sportskim stranicama novina?

  • Tko je kod nas sportska ikona od aktivnih igrača u HNL-u? Ne znam niti jednog takvog igrača.

Nema više igrača koji ulaze u legendu?

  • Nema kada ih nitko ne prati. Utakmice Lokomotive čak ne prati niti rodbina igrača.

Nema više igrača o čijim će se vještinama govoriti generacijama?

  • Dinamo prodaje karte za utakmicu Lige prvaka po kunu, a dođe 500 gledatelja. Predlagao sam u jednom tekstu Mamiću da svakome da kunu kad dođu, a ne da im uzme. Možda se posjećenost tada pojača za tisuću gledatelja.

Jesi li ga ikad sreo i pitao što to radi od nogometa?

  • Rekao sam mu u tekstovima. Tko sam da mu nešto kažem? Dok ta komedija traje, dobro je i meni i onima koji me prate.

Apsurd kojeg opisuješ najveći književnici nisu mogli osmisliti.

  • Ovo je trenutačno jedna od najgorih i najnepoštenijih liga na svijetu.

Kako ocjenjuješ stav političara? Ivo Josipović kao šef države uopće nije htio dolaziti na utakmice. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potiče da se ide na utakmice. Tko je u pravu?

  • Nitko. Josipović nije išao na utakmice zbog pokliča koji su mu ideološki strani, a ne zbog situacije u nogometu. K. Grabar-Kitarović kao ne smetaju pokliči, ali ne govori ništa o stanju u nogometu.

Traje “rat” Vlade i HNS-a.

  • To je lažan rat. Policijska postaja u nekom malom selu ima dovoljno dobrog analitičara da ih pohapsi sve za pet minuta, a da ne pričamo u USKOK-u. Nitko na tome ne radi.

Jesu li novinari na visini zadatka?

  • Njima je ta liga najpoštenija.

Kao da je Premiership?

  • Upravo tako.

Oni odlaze na utakmicu…

  • …pojest janjetinu kod gazde nekog od klubova i napisat nešto lijepo.

Odlaze na utakmicu misleći da odlaze gledati nadmetanje u vještini neizvjesnog ishoda?

  • Nisu glupani. Znaju što gledaju, no potkupljeni su. Ne vidim drugi razlog zašto bih pisao o fantastičnom preokretu na utakmici koja je očigledno namještena. Koji preokret? Ne možeš biti toliko glup. Oni pišu o nekakvim spektaklima.

Koji novinari najpoštenije pišu?

  • Nije mi poznato da je netko uopće dotaknuo tu temu. To je tabu tema.

Imali smo primjere Mamićevih sukoba s novinarima.

  • Romana Eibl je napomenula samo neku lošu stvar u Dinamovoj strukturi. Uopće nije došla do krupnih problema, a bjesomučno je izvrijeđana, zabranjeno joj je bilo odlaziti na utakmice…

Čuven je i slučaj vrijeđanja onog dečka s T-portala.

  • Da li je donesena presuda? Da li i dalje piše? Uopće nema pokušaja uglavnom da se piše o devijacijama.

Poznaješ igrače, trenere, dužnosnike i “kako tko igra i s kime”?

  • Hajduk je usamljen u borbi protiv sistema. Osjeća se da će “hobotnica” potkupiti Hajduk da se smiri.

Bivši predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš je izopćen iz nogometa?

  • Tako je. I dan-danas ima policijsku zaštitu. Čovjek je snimio kako podmićuje dvojicu sudaca. Koji jači dokaz treba? Dobili su naposljetku šest mjeseci uvjetno? A nije bila neka cifra, da li 72.000 eura? To je bezveze.

Jesu li veći problemi huligani ili korumpirani igrači i dužnosnici? Ako huligani šire govor mržnje ili razvale tri stolice, zabranit će im se dolazak na stadion. Ako netko sustavno urušava taj sport, mjesto mu je u svečanoj loži?

  • Huliganstvo je, po kriterijima navijačke supkulture, romantično. U razvijenim društvima huligani će napraviti incident, koji će biti romantiziran u široj javnosti. Kod nas huligani nemaju za koga biti romantični, moraju rušiti sistem, dignuti se i pokazati da su prisutni. Neće gostovati na televiziji.

Huligani žive za provokacije. Koliko shvaćam, žele se nametnuti kao najveći problem. A ispada da nisu i da im se tako potkopava identitet. U svim normalnim zemljama huligani su najveći problem. Kod nas nisu.

  • Možemo se usporediti s još desetak država, pa i onima koje nisu priznate kao što su Abhazija ili Donjecka Narodna Republika, Bosna i Hercegovina, Peru, Bolivija, neke ratne ili poluratne zone. Vladajući sav kaos u državi pokušavaju putem medija svaliti na one koji dižu glast protiv nepravde.

Mi smo u tom društvu zemalja koje spominješ?

Mi smo u Europskoj uniji i NATO-u, nekoj mirnoj fazi, a društvo nam je toliko izgriženo glupostima i lopovima da je to već presmiješno. Ne poduzima se ništa. Svaki glas je uništen. Da se Maleša sada pita, rekao bi da je sve u redu, da je on sam sebe podmitio. U javnost nije izašao otkako je vidio da sa čistim dokazima ne može ništa. I dalje mu prijete i život mu je u opasnosti. Nitko nije stao iza njega, ni država ni klub. Da pitaš bilo koga, svi znaju za ove probleme o kojima pričamo, a opet se te teme ne otvaraju. Kako da volimo takav nogomet

Jesu li igrači potplaćeni? Znamo da je Dario Šimić osnovao sindikat nogometaša. Kakav je radnički položaj igrača i kako on utječe na igru?

  • To je veliko ime hrvatskog nogometa. Osnovao je taj sindikat, založio se za načelo “jedan čovjek, jedan glas”, a potom je izopćen iz nogometa. Dugo o njemu nisam čuo ništa.

Možeš biti petorostruki prvak, no ako digneš glas protiv sistema, kao da nikad nisi ni postojao?

  • Nema niti Zvonimir Boban nekog utjecaja. Piše u Sportskim novostima, ali obrađuje sasvim sporedne teme. Ne bavi se temom koju je otvorio, a to je trulež u HNS-u, nego sada piše o nekim bivšim suigračima.

Nostalgija je najvrednije što ljubitelji hrvatskog nogometa imaju?

  • Zadnje velike utakmice su bile prije 15 godina. Nogomet je potom pretvoren u potpunu kaljužu.

Prije petnaestak godina su otvorene prve kladionice u Hrvatskoj. Koliko je to povezano?

  • Povezano je. Imam osjećaj da je taj vrh HNS-a dosta primitivniji od vrha talijanskog saveza koji je mogao na mutan način zaraditi i bez kladionica. Ovi, očigledno je, ne mogu.

Neprijatelj si broj jedan kladionica u Hrvatskoj?

  • Trebao bih biti po statusu, po statistici.

Što kažu statistike?

  • Donosimo minimalno 20 posto profita svojim pretplatnicima, prijateljima, članovima na forumu.

Koliko donosi konkurencija?

  • Najbolji tipsterski sajtovi nisu nadmašili pet posto profita. Dobar je onaj tipster koji ostvaruje iznad pet posto. Imam dva suradnika s 27 posto, što je vrh vrhova, gotovo nemoguća statistika.

Upoznaješ li klijentelu?

  • Ako smo u dužem online odnosu, upoznam. Dosta sam ih posjetio, sjeo sam sa stotinjak klijenata, kod nekih prespavao. Ima 30-ak država u kojima uvijek mogu prespavati kod korisnika savjeta.

Koliko je najviše zarađeno po tvojim sugestijama?

  • Imao sam klijenta koji je zaradio 200.000 do 300.000 eura.

Da li ti se zahvalio?

  • Zahvalio se postotkom od zarade. Ima ih koji puno zarade, a ne sjete te se. No, to niti nije smisao našeg posla, jer su uslugu već platili. Puno sam prijateljstava ostvario.

Obogatio si ljubitelje nogometa na svim meridijanima?

  • Ili sam ih obogatio ili sam im otvorio oči, pa drugačije gledaju na to sve. Puno ih je koje sam uvjerio da na Balkanu igrači stoje. U nogometu se ne stoji, nego se trči, a minimalno trčkara. Stajanja nema. U šestnaestercu nitko ne smije stajati.

Možda si ti dio neke stare nogometne škole, možda je zavladao nov pristup igri.

  • Nogomet je sve brži, bolji i jači. Trebalo bi više trčati nego u moje vrijeme.

Nikad ti nisu rekli da stojiš na terenu?

  • Ne. Još bih kao napadač i mogao zastati ponekad, ali uvijek su rekli da barem malo trčkaram, da ne stanem. U obrani je stajanje nezamislivo. U desetak utakmica u zadnja tri kola ove sezone HNL-a može se vidjeti da pet igrača stoji dok pada gol. Uopće ih ne zanima gdje odlazi lopta. Oni su tu samo postavljeni.

Da li su utakmice u županijskim ligama poštenije? To su najbolje utakmice u Hrvatskoj?

  • Neke kladionice su sada dale treću ligu u ponudu. U njoj igraju mlađi igrači, borbeni i pošteni. To je ozbiljan nogomet, iako je na nižem tehničkom i taktičkom nivou. Ne može se vidjeti borba u prvoj ligi.

Kod nas je najozbiljniji nogomet u trećoj, četvroj ligi?

  • Najpošteniji.

Što viša liga to veća neozbiljnost?

  • To je katastrofa.

    Zemlja smo apsurda u svim segmentima?

  • Samo treba analizirati tri ili četiri gola ili tri ili četiri akcije kada igraju Machester i Chelsea. Zašto svi u šesnaestercu skaču, naguravaju se? Kod nas obrambeni igrači niti skaču niti se guraju.

Koja je sad perspektiva? Hoće li obrambeni igrači sjesti na travnjak, prileći?

  • Toliko je jaka organizacija koja to pokriva da me čak ni to ne bi začudilo.

Mogli bi sjesti, prodivanit, popit kavu…

  • Napravit kakav sendvič dok ovi uvale dva komada. To bi uistinu bilo previše, no i ovo što se sad zbiva je doslovno nezamislivo.

Dali smo nov smisao besmislu.

  • Pokazali smo kako “dobri” igrači u pet minuta zabiju tri gola, ako im je bratski klub s druge strane.

Da li je sljedeće da golman usred utakmice ode doma?

– Čudi me da ta dva igrača golgetera nisu pozvana u Chelsea. No, taj klub ima svoje analitičare kojima je jasno da ovi nisu zabili zato što su vješti, nego iz drugih razloga.

Jesu li barem naši susjedi Slovenci normalniji?

  • Slovenska liga je poštenija.

Gdje nam je tu najbliže normalno prvenstvo, da znaju igrači emigrirati?

  • Austrija igra jedan od najpoštenijih nogometa. Tehnički i taktički je to nizak nivo, ali se prekršaji se rade kad se trebaju raditi, a ne kada se ne trebaju. Skače se kad se treba skakati, a ne kad se ne treba. Austrija je ozbiljna država. Da se stvori neka austrougarska liga, sve bi ih pohapsili južno od Drave .

Ovdje žele osnovati balkansku ligu.

  • Donijela bi napredak. Bilo bi toliko velikih mečeva, da zbog velikog bunta navijača ne bi mogli raditi to što rade. No, dok god igraju Lokomotiva, Osijek, Slaven Belupo, Istra… To su sve klubovi koji su u bivšoj državi igrali treće ili četvrte lige, s izuzetkom Osijeka. Igrači su dovedeni do prosjačkog štapa i služe kao lutkice – kad treba dignu ruku ili postave nogu. Balkanska liga bi oplemenila nogomet. Dosta derbija bi bilo, a oni se ipak igraju “na nož”.

Opet bismo gledali dvoboje Vardara, Veleža, Rijeke, Vojvodine, ako neki od tih klubova uopće postoje i dalje?

  • U toj ligi bi suci imali velik utjecaj.

Gledalo bi se tko je iz Dalmacije, tko iz Hercegovine, tko iz Šumadije…

  • …naravno…

…tko je bio u partizanima, tko je gdje ratovao…

– Utakmica koju sudac mora namjestiti je poštena utakmica, jer je očigledno da ne mogu igrače potkupiti.

Kad se kod nas zadnji put sudac na takav način umiješao?

  • Rijeka nije smjela uzeti titulu, to znamo.

Navodno je to bio poklon našem prvom predsjdniku, da Dinamo bude prvak.

  • Da, tako se priča. Gledao sam prošle godine fantastičan i pošten meč između Rijeke i Hajduka. Sudac je malo sudio previše u korist Rijeke. Igrači su s obje strane pokazali veliku volju, da pobijede. Za mene je namještena utakmica kada netko nije došao pobijediti.

Važno je izgubiti i zaraditi, a ne sudjelovati i pobijediti?

  • Mnogima je egzistencija ugrožena i nemaju kuda.

Prava utakmica se odvija po restoranima, na janjetini, u svečanoj loži?

  • Tako je govorio i pokojni Stjepan Spajić.

Što je Rođo rekao?

  • Da je lakše dobiti utakmicu u restoranu, nego na terenu. Javno je nudio sucima da će platiti večeru, samo da ne sude protiv njega. Dao je dodatno za “pošteno suđenje”. Otvoreno je pitao neke klubove zašto protiv njega ginu, a protiv nekih ne.

Kod nas se plaća za pošteno suđenje, igračima da ne igraju, pjevačima da ne pjevaju. Fascinantno smo društvo.

  • Društvo smo manijaka.

Jesi li ikad čuo da je u Engleskoj netko plaćen da ne pjeva?

  • Mislim da bi to bila tema godinama, ušlo bi u legendu.

Veliki smo inovatori na svim područjima.

  • Kad uđemo u neku zajednicu, razjebemo je bez problema.

Nije slučajno propalo toliko država koje su činili naši narodi i narodnosti u sto godina?

  • EU smo barem palac do sada otkinuli. Gangrena se širi.

Da li je poštenije igrati nogomet u Norveškoj? Naši klubovi su razvikani, a kad se nađu s poluprofesionalnim skandinavskim klubom gube utakmice. Norvežanin odradi smjenu u tvornici ili pekari, pa požuri na utakmicu, da je odigra.

  • Naši se igrači iznenade kad naiđu na momčad koja igra protiv njih. Očekuju da je to utakmica slična “prijateljskoj” iz prve hrvatske lige. Norvežani ih iznenade voljom da pobijede, pa dok se naši snađu zna već biti 1:0. Nekad naši uspiju to preokrenuti, ali amateri ih iznenade poštenom igrom. Nisu naučili igrati protiv momčadi u kojoj je svih 12 igrača željno pobjede. Pogledajmo tko se postavlja za izbornika reprezentacije, koji igrači igraju… Tu je isto poslušnost očigledno najveći kriterij. Zašto ne igra Tonći Kukoč?

Zašto ne igra?

  • Rekao je par ružnih stvari o HNS-u. Igrao je u prvoj rumunjskoj ligi. Jedan je od najborbenijih igrača. Zaslužuje mjesto u reprezentaciji i zbog znanja i zalaganja. No, neće ga pozvati niti kada skine majicu s natpisom “HNS pederi”.

Zanimljivo da veterani, pripadnici generacija kada se igrao pošteniji nogomet, to nijemo promatraju.

  • Bilo je pokušaja. Miroslav Ćiro Blažević je rekao da, kada stojiš u govnima do ustiju, ne talasaš, jer ćeš gutat govna. Boban je nešto kritizirao, a sada ispisuje romatične članke u Sportskim novostima. Šimić je nešto pokušao i sad ga nema nigdje. Toliko je jaka ta “hobotnica”, da sprečava svako organiziranje kontra nje. Znamo da bez medija nema ni politike ni države…

Ili je obrnuto?

  • Da. Moj glas je mali. Pisat ću i dalje uporno protiv toga.

Iako si štetiš time.

  • Da, ali uvijek se nađe neka država u rasulu.

Dok god postoje krizna žarišta u svijetu, imat ćeš posla.

  • Tako je. Izučim malo o toj državi, o njezinom društvu…

To može biti Čad, Mauricijus, odbojkaška treća liga Šri Lanke…

  • Baš si me zainteresirao za Mauricijus. Morat ću pogledati neke utakmice i statistike. Ako ima nekih dubioza, da se pozabavim time. Analizom se može doći do toga da se lopta tri puta vrti i ne ulazi u gol, mada bi trebala. Matematički je neprihvatljivo da se to događa. Lako je sve proučiti i doći do dobrih podataka za ljubitelje klađenja.