Otkaz Borisu Paveliću napad na novinarstvo

Autor: Saša Leković

Izvor: https://www.flickr.com/photos/honestreporting/

HND izražava duboku zabrinutost viješću da je novinar“ Novog lista“ Boris Pavelić dobio odluku Uprave toga dnevnika o izvanrednom otkazu zbog objavljivanja teksta u kojemu je prenesena tvrdnja Josipa Manolića, bivšeg djelatnika jugoslavenske obavještajne službe, o tome da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nekada bio suradnik Udbe.

Tekst zbog kojega je Boris Pavelić dobio odluku o izvanrednom otkazu objavljena je na web portalu „Novog lista“, ali je ubrzo i uklonjena.

Odluku o izvanrednom otkazu Boris Pavelić ne želi komentirati, a na pitanje o otkazu kolegi Paveliću HND odgovor nije dobio niti od vlasnika „Novog lista“ Roberta Faggiana, predsjednika Uprave Nevena Klarina niti glavnog urednika „Novog lista“ Nenada Hlače.

Nakon što je uprava „Slobodne Dalmacije“ otkazala ugovor o suradnji Borisu Dežuloviću jer je izgubila sudski spor zbog njegove kolumne objavljene prije tri godine otkaz Borisu Paveliću zbog objave teksta u kojemu je prenesena izjava javne osobe o drugoj javnoj osobi nastavak je sve većeg pritiska na novinare kako ne bi radili svoj posao te jasna poruka da će pritisci kao i otkazi novinarima u raznim medijima, a bez opravdanih i u zakonu utemeljenih razlozima razloga, biti nastavljeni. Hrvatsko novinarsko društvo dobilo je, naime, još nekoliko vrlo uznemirujućih informacija o otkazima koji se spremaju „neposlušnim“ novinarima u više medija kao i o pritiscima na novinare i urednike kako bi radili neprofesionalno. Takvi su pritisci već rezultirali uredničkim odlukama o neobjavljivanju više tekstova u raznim medijima, a protivno standardima novinarske profesije.

Novinari koji su prijavili te pritiske HND-u u strahu za egzistenciju ne žele još uvijek o njima javno govoriti, ali je Hrvatsko novinarsko društvo o svim saznanjima obavijestilo Europsku federaciju novinara i ostale međunarodne organizacije koje se bave novinarskim i medijskim slobodama te još jednom poziva sve vlasnike i uprave medija kao i urednike i novinare na zaštitu novinara i novinarske profesije.